Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Cort protegeix els habitatges i frena el creixement de nous hotels

Palma, 12 de març de 2019.- La Gerència d’Urbanisme ha aprovat de forma definitiva la modificació del Pla General per a la regulació aplicable als establiments turístics i albergs juvenils a Palma. Amb aquesta modificació es cerca planificar i regular l’activitat turística a Palma i repensar el model turístic perquè sigui sostenible. La modificació s’elevarà al ple de març per al seu vistiplau definitiu. El planejament anterior permetia destinar qualsevol edifici de Ciutat a establiment turístic.

La modificació cerca “equilibrar l’activitat i l’oferta turística” davant la constatació “d’un increment de les peticions de nous hotels”. Segons fonts del consistori, “Palma ja no aposta per l’increment del número de turistes, si no per la qualitat”. A més, asseguren, l’acord compta amb el suport “del sector hoteler i de la Federació de Veïnats.

Fonts del consistori han emfatitzat que amb la nova regulació dels usos turístics més la zonificació del lloguer turístic, aprovada també de forma definitiva, “s’ha reglat tota l’oferta d’allotjament turístic”. Les dues propostes tenen com a eix central dos aspectes: “L’equilibri i la sostenibilitat de l’activitat turística i la protecció de l’accés a l’habitatge”.

Un cop el document es va aprovar de forma inicial, es va obrir un termini d’informació pública (es varen presentar dues al·legacions) i es varen sol·licitar els informes pertinents per al vistiplau definitiu (Ministeri de Defensa, comissió insular d’Ordenació del Territori, Direcció Insular de Territori i Paisatge, Comissió de Medi Ambient, Emergències i Interior i Recursos Hídrics).

Modificació PGOU
L’eix central de la modificació del Pla General és que no es permetrà que l’ús turístic substitueixi els habitatges existents, que s’hauran de mantenir. A més, els hostals també es regiran per la nova norma. La Platja de Palma queda al marge de la mesura perquè es regeix pel Pla de Reforma Integral (PRI). D’aquesta manera, es garanteix que en cap cas es perdin habitatges per convertir-los en establiments turístics.

La proposta final, com la inicial, planteja tres àmbits, tal i com ha explicat el director general d’Urbanisme, Biel Horrach. S’han incorporat alguns canvis:

  • Centre històric. Al Centre Històric no es permetran nous establiments turístics ni albergs. Sí n’hi podrà haver a edificis catalogats que tinguin un màxim de tres habitatges de més de 300 metres quadrats. Hauran de ser hotels de cinc estrelles de, com a màxim, 20 habitacions. S’ha incorporat una novetat en relació a l’aprovació inicial: la limitació també s’aplicarà a les ampliacions, és a dir, els edificis que vulguin ampliar hauran d’estar catalogats i tenir la resta de condicionants. Les ampliacions, a més, no es podran acumular, en total s’haurà de complir el precepte de les 20 habitacions.
  • Nou Llevant. En aquest àmbit allò que es fa és disminuir el sòl que es pot destinar a establiment turístic. Abans de la modificació, el planejament permetia destinar el 100 per cent del sòl a ús turístic. Ara només es podrà destinar a ús turístic el 30 per cent de les illes que tinguin ús de serveis. Això suposa un canvi en relació a la inicial: es podia destinar a establiment turístic un 10 per cent de l’edificabilitat de l’àmbit. S’ha introduït per facilitar-ne l’execució i fer-ho més senzill. A més, no es podrà perdre ni un dels habitatges previstos, és a dir, s’hauran de mantenir els 2.550 habitatges que permet el planejament.
  • Resta de la ciutat. A la resta de la ciutat es marquen unes condicions per a la construcció de nous establiments turístics i albergs. Així, només es podran ubicar a espais públics de com a mínim 20 metres i no només a carrers com es deia al vistiplau inicial (s’incorporen els parcs i les zones verdes). S’haurà de mantenir el sostre d’habitatges existents i no se’n podrà perdre cap. A més, el transvasament de l’ús residencial haurà de ser dins la mateixa parcel·la, no es podrà traslladar en un altre barri. L’ús dels establiments hotelers i dels albergs juvenils haurà de ser exclusivament turístic per ajudar a la convivència veïnal.

Suspensió llicències
Cal recordar el ple de juliol de 2017 va aprovar una suspensió d’un any la tramitació i l’aprovació de llicències urbanístiques per a ús turístic a les zones amb més pressió de Palma. Així, està en vigor a quatre àmbits de Palma: Centre Històric (des d’Avingudes cap a dintre), Santa Catalina, Nou Llevant i primera corona de l’Eixample (afecta als barris de Foners, Pere Garau  Marqués de la Fontsanta, Arxiduc, Bons Aires, es Fortí i Camp d’en Serralta). L’objectiu és alleugerir la pressió turística per buscar l‘equilibri urbà i la diversificació, garantir l’accés a l’habitatge, l’equilibri entre el benestar dels veïns i veïnes de Palma i l’activitat econòmica que generi riquesa i ocupació.

Xifres i dades
El juliol de 2017 hi havia al Centre Històric 38 establiments hotelers i, en tramitació, 63 sol·licituds més. Això vol dir que s’arribarà fins als 101 establiments turístics, una xifra que suposa un increment d’un 165 per cent.

Aquestes llicències ja estaven tramitant-se i, per tant, podien continuar el seu camí. Des del desembre de 2017, que són les darreres dades actualitzades, ja hi ha oberts 83 establiments hotelers dels 101 previstos, segons la Conselleria de Turisme.

A Palma hi ha unes 47.900 places hoteleres, de les quals el 73 per cent es troba a Platja de Palma (35.000) – no entren en aquesta modificació. A la resta de la ciutat n’hi ha 9.500 places (20 per cent del total) i al Centre Històric, 3.400 (7 per cent del total). Al Centre Històric, amb les 101 llicències s’arribarà fins les 4.342 places hoteleres, xifra que suposa que s’hagi duplicat el número de places, ja que amb els 38 establiments inicials n’hi havia 2.149.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email