Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Projecte de Biomassa al Pla de Sant Jordi: "el PP ven fum"

<![CDATA[Article publicat al blog de l’agrupació de Sant Jordi

 
El novembre del 2013 EMAYA va donar difusió d’un vídeo publicitari en el qual planteja desenvolupar una planta de biomassa al pla de Sant Jordi.
Neus Truyol, regidora de MÉS per Palma, va demanar informació sobre el projecte que hi havia darrera aquest spot publicitari. Vàrem apel·lar al responsable d’EMAYA, Andreu Garau, perquè expliques a la ciutadania els detalls d’aquesta futura planta de biomassa: ubicació, capacitat energètica, tipus d’energia generada, impacte ambiental, viabilitat econòmica, entitat constructora i gestionadora, …
També ens preocupava conèixer quin seria el destí de l’energia que s’obtindria de la planta (aeroport, planta hotelera, xarxa elèctrica general…), en definitiva com i a qui es distribuiria l’energia, qui en sortiria beneficiat?
Davant tots aquests dubtes i preguntes plantejats des de MÉS per Palma, la resposta del PP va ser clara: el PP ven fum. No hi ha cap projecte concret, tot és pura especulació i jocs d’artifici; un anunci publicitari d’un no-projecte. No hi ha ningú interessat en desenvolupar-lo, no hi ha finançament, no hi ha respostes, no hi ha projecte.
Però, què significa una planta de Biomassa?
Sovint es parla de la combustió de biomassa com una font d’energia neta i no contaminant. Però no hi ha consens científic en aquest sentit. Moltes veus parlen dels inconvenients d’aquesta, tant per la contaminació del medi ambient com per l’afectació de la salut. Alguns opinen que la biomassa pot arribar a ser més contaminant que la crema de carbó. La incineració sempre produeix tòxics, per tant s’ha d’estudiar bé què incineram per produir energia per tal de reduir al màxim la contaminació.
Per valorar la viabilitat i conveniència de la biomassa, s’ha de considerar l’eficiència energètica del tipus de biomassa a utilitzar. La biomassa és molt poc eficient en la producció d’energia elèctrica, per exemple. En aquest sentit es recomana no construir grans instal·lacions industrials de crema de biomassa per generar electricitat.
La planta de biomassa pot ser una alternativa interessant en l’àmbit forestal local, derivada d’una gestió forestal i agrícola responsable i sostenible (no de cultius energètics) i en instal·lacions de generació de calor per a instal·lacions municipals, granges, habitatges,…
També ens assalta una nova preocupació davant aquest no-projecte: seria suficient la producció de canya (font de combustió) del pla de Sant Jordi? O també hauríem d’importar biomassa? Ens recorda a l’estafa de TIRME i la seva importació de fems.

]]>

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email