Estam fent feina a la web. Perdonau les molèsties.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Comencen els treballs al solar de Nou Llevant que acollirà les plataformes de recollida selectiva mòbil

EMAYA s’ha compromès amb els veïns a mantenir el solar sense residus, a fer un seguiment amb ells cada quinze dies i a entregar un compromís per escrit de les millores de neteja del barri

RSM st francesc2Palma, 5 de desembre de 2017.- Avui han començat els primers treballs per habilitar el solar de Nou Llevant (entre el carrer Callao i Brotad) en què aparcaran les plataformes de la recollida selectiva mòbil del centre històric de Palma. L’obra d’adequació té una durada prevista d’un mes (sense comptar festius) i un pressupost de 111.438,05 €. Es farà l’adequació del terreny el paviment, tancament perimetral i accessos.

Es tracta d’un solar municipal que ha estat designat per a aquest finalitat per ser el més proper al centre compatible amb aquest ús. L’espai actualment no té cap ús ni veïns immediats. La seva funció a partir del mes de març de 2018 és d’aparcament de les plataformes de recollida selectiva mòbil que s’utilitzen per a la recollida de residus del centre històric. Aquestes plataformes s’instal·len a diversos punts del casc antic l’horabaixa, es retiren cada vespre, es buiden de residus i es netegen diàriament a les antigues instal·lacions de la recollida neumàtica, al soterrani situat al final de les avingudes. Actualment les plataformes tenen espai d’aparcament a les pròpies instal·lacions de la pneumàtica, però serà insuficient quan es compti amb els més de 50 punts de recollida a partir de març de 2018.

Les plataformes arribaran al solar sempre buides i netes; no hi haurà en cap cas residus a Nou Llevant; els residus es traslladaran, com ja es fa ara, des de les avingudes a les instal·lacions de tractament i reciclatge corresponents. Al solar no hi haurà cap tipus d’infraestructura de buidatge ni transferència de residus. Per altra banda, els vehicles que remolquen les plataformes són elèctrics i no produeixen fums ni renous.

EMAYA asseyala que aquest ús no provocarà molèsties als veïnats, ni afectarà la seva qualitat de vida. S’han mantingut diverses reunions amb associacions de veïns i persones del barri, a les quals la gerent d’EMAYA, Imma Mayol, i tècnics de l’empresa municipal han exposat les característiques del projecte. A la darrera reunió EMAYA es va comprometre a mantenir el solar net i vigilat, en millors condicions que l’estat actual. Les plataformes sempre arribaran netes i buides de residus, com correspon a la funció d’aparcament d’aquest solar. A més, es farà un seguiment quinzenal amb els veïns per resoldre amb ells possibles incidències. Per últim, lliurarà per escrit el compromisos de millores de neteja del barri que s’introduiran a principis de febrer, abans de l’ús del solar per a les plataformes de recollida selectiva mòbil. Aquests compromisos s’entregaran per escrit als veïns de Nou Llevant en una propera reunió amb la presidenta d’EMAYA, Neus Truyol.

El sistema de recollida selectiva mòbil es va implantar als barris del Sindicat, Monti-sion i la Calatrava ara fa sis mesos i està donant uns magnífics resultats. No només per haver arribat en tan poc temps a superar el 70% de recollida selectiva (a la resta de Palma acabam de superar el 23%), sinó també per l’elevat grau d’acceptació, satisfacció i ús per part dels veïns i empreses de la zona. A partir del mes de març de 2018, el sistema s’estendrà a altres barriades del centre (La Llotja-Born, la Seu, Cort, Sant Nicolau, Sant Jaume i Puig de Sant Pere), fet pel qual es necessitarà més espai per a les plataformes.

Pel seu caràcter innovador i respectuós amb el patrimoni històric dels centres urbans, aquest sistema ja ha despertat l’interès de diverses ciutats espanyoles. EMAYA ha rebut la visita de tècnics i responsables polítics dels cabildos canaris, d’altres pobles de Mallorca i de Barcelona. Així mateix, ens han convidat a exposar aquesta experiència, en només dos mesos, a diverses jornades de debat i estudi sobre sistemes de gestió de residus, a Sevilla, Gijon, Eivissa i Barcelona. El mes d’abril de 2018 està prevista la realització d’una jornada tècnica de l’Associación Nacional de Empresas Públicas de Medio Ambiente,  per conèixer la recollida selectiva mòbil.

Aquí es pot veure un resum del funcionament d’aquest servei: https://www.youtube.com/watch?v=AomeihoTrss

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email