Estam fent feina a la web. Perdonau les molèsties.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

El 68% dels contractes formalitzats durant els darrers 13 mesos inclouen clàusules socials, medioambientals i lingüístiques

Noguera: “Liderem a nivell d’estat una qüestió tan important com que els diners públics de la gent  es destinin a reinserció socio-laboral, millora de medi ambient i a tenir una ciutat més estimada i de factor humà”

En tretze mesos de feina, de canvi de paradigma i d’una inèrcia de 22 anys, obtenir un 68% de compliment és un exemple per altres administracions

A partir del 9 de  març per normativa estatal  tots els contractes hauran de dur inclosa una voluntat social i medioambiental que els recolzi

IMG_2026

Palma, 12 de desembre- El batle de Palma, Antoni Noguera i la regidora de Funció Pública i Govern Interior, Aurora Jhardi, han fet balanç avui dels 13 mesos de la instrucció de clàusules socials, mediambientals i lingüístiques a la contractació pública de l’Ajuntament.

Noguera ha destacat  que la contractació pública permet inserir laboralment a persones amb dificultats o millorar el medi ambient. “L’Ajuntament té mesures perquè darrera de cada euro invertit hi hagi aquest factor humà i social”, ha dit. El batle ha destacat l’èxit d’aquesta mesura. “Amb aquest 67% som una ciutat capdavantera amb contractació pública social i medioambiental; liderem a nivell d’estat espanyol una qüestió tan important com que els diners públics de la gent  es destinin a reinserció socio-laboral, millora de medi ambient i sobretot a tenir una ciutat més estimada i més de factor humà”, ha dit. “Vull felicitar a la regidoria i deixar clar que som un referent i que això és un abans i un després; que l’Ajuntament hagi canviat en tan poc temps és un tema d’orgull”.

L’objectiu de la instrucció de clàusules socials que s’aprovà l’octubre de 2016 era implantar a l’Ajuntament un mandat de la Unió Europea en matèria de contractació que suposa un canvi de paradigma i de cultura que passava d’afavorir el preu més baix de les ofertes presentades. Jhardi ha aclarit que el novembre s’aprovà la norma estatal que entrarà en vigor el març de 2018. “Celebram que tenim nova llei de contractació i que ens dona una satisfacció perquè els canvis emparen al 100% el que férem amb la instrucció de clàusules l’any passat”, ha explicat. La normativa estableix procediments més simplificats, redueix els contractes menors i reforça l’expedient de contractació mitjançant l’obligació d’incloure un informe que motiva els contractes. A partir del 9 de març tots els contractes hauran de dur inclosa una voluntat social, medioambiental que recolzi aquests contractes que es volen dur a terme.

Per a l’Ajuntament, un dels reptes de la contractació púbica és obrir la contractació a les petites i mitjanes empreses ja que són les que sustenten l’economia de l’estat.

Resultats: 23 expedients amb clàusules socials o ambientals

Durant la roda de premsa la regidora ha detallat que del total d’expedients de contractació que s’han realitzat durant el darrer any a l’Ajuntament de Palma, un total de  35, per un import de 19,3 milions d’euros, hi ha 23 contractes que compleixen les clàusules socials, medioambientals o lingüístiques. L’import amb clàusules socials contractat doncs a 13,339.407  milions d’euros.

Així, el total de contractes amb clàusules socials en aquest primer any puja a 65,71%  per número d’expedients i a un 68,82% pel que fa a l’import contractat seguint aquesta instrucció.

A més, s’han fet lots a grans contractes tal i com marca la directiva europea per facilitar l’entrada de petites i mitjanes empreses. Per exemple, el contracte de semàfors de Mobilitat o el de la Cavalcada de Reis de Participació Ciutadana s’han fet amb lots per primera vegada.

Pel que fa a les clàusules més emprades són les d’igualtat d’oportunitats entre dones i homes, la qualitat i responsabilitat fiscal i laboral, mesures de conciliació social i laboral, plans de formació, productes de quilòmetres zero i comerç just i la tendència a nivell ambiental de contractar i comprar cotxes híbrids.

L’Ajuntament, a més, va constituir ahir una comissió de clàusules socials per fer un control real de l’execució dels contractes. A partir del mes de març ja no podrà haver incompliments ja que la normativa estatal empararà les clàusules socials, medioambientals i lingüístiques. Els canvis d’estructura s’han d’explicar i entendre després de 22 anys amb una alta inèrcia.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email