Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

El nou sistema de recollida d’oli permet recollir i reciclar més de 20 tones d’oli vegetal en 10 mesos

El passat més de març es retiraren els contenidors d’oli del carrer i s’ubicaren nous punts de recollida a espais tancats on es diposita l’oli en botelles de plàstic tancades

Actualment existeixen més de 50 punts de recollida, que es van incrementant progressivament

IMG_0465

Palma, 11 de gener de 2018.- Després de 10 mesos de la implantació del nou sistema de recollida d’oli vegetal domèstic usat, EMAYA en fa un balanç molt positiu, ja que el nou servei ha permès recollir i reciclar en només 10 mesos més de 20 tones d’oli.

El passat mes de març de 2017, EMAYA va retirar els 104 contenidors d’oli vegetal existents als carrers de Palma i va implantar un nou sistema de recollida. S’ubicaren punts de recollida amb un nou tipus de contenidors, a espais tancats de mercats, casals de barri, poliesportius i altres espais públics. En aquests nous contenidors, l’oli s’ha de dipositar en botelles de plàstic reutilitzades (d’aigua, refrescos…).

El sistema anterior no permetia reciclar ni aprofitar de cap manera l’oli recollit. L’oli vegetal es mesclava amb aigua de pluja, oli mineral i altres substàncies, fins i tot restes sòlides. Això l’inutilitzava per al seu reciclatge posterior. A més, els contenidors situats al carrer provocava problemes de brutor, males olors i acumulació de residus al seu voltant. L’oli s’hi havia d’abocar, essent un sistema brut i poc còmode als ciutadans.

Els nous contenidors, ubicats a espais tancats on hi ha personal i, per tant, vigilància, eviten aquests problemes de residus i brutor i són més còmodes i nets perquè els ciutadans dipositen l’oli de cuina en botelles de plàstic tancades. D’aquesta forma, a més de ser més pràctic i més net, es garanteix la qualitat de l’oli recollit per al seu reciclatge.

Concretament, en només 10 mesos de funcionament, s’han pogut recollir i reciclar més de 20 tones d’oli vegetal domèstic usat.

L’empresa adjudicatària destina tot aquest oli recollit a la producció de bio-dièsel. D’aquesta forma, a més d’aprofitar un producte i evitar que esdevingui residu, s’eviten també els importants problemes de contaminació que genera l’oli si es tira per l’escurador o l’escusat i es mescla amb les aigües residuals, ja que dificulta la depuració i obstrueix les canonades. Cada litre d’oli de cuina llençat per l’escurador contamina 1.000 litres d’aigua.

Ampliació dels punts de recollida

Per facilitar el dipòsit de l’oli a la ciutadania existeixen actualment xx punts de recollida, situats a casals de barri, mercats, poliesportius, centres educatius i altres espais públics i privats.

Hi ha contenidors d’oli als casals de barri de l’Escorxador, Son Cotoner, Santa Catalina, El Jonquet, Sant Agustí, Son Espanyolet, El Coll d’en Rabassa, Son Roca, Son Cànaves, Nou Llevant, Son Ferriol, El Rafal, Establiments, El Puig de Sant Pere, La Garriga, Sant Jordi, L’Aranjassa, L’Hostalot, Son Cladera, El Terreno, Son Sardina, Joan Alcover, Son Gotleu, Son Real i Can Alonso, al Centre de 3ra Edat del Pil·larí i al Col·legi Corpus Christie. Així mateix, hi ha punts de recollida als mercats municipals de Santa Catalina, Camp Redó i Llevant, a les oficines d’EMAYA de Son Pacs i de Joan Maragall 3.

A més, es pot dipositar l’oli als Parcs Verds de Palma, a Son Castelló i Sant Jordi-l’Aranjassa, així com al camió del reciclatge en la seva ruta setmanal. El nou sistema de recollida selectiva mòbil del centre històric també té diàriament espai per a la recollida d’oli diàriament a les plataformes de contenidors.

Aquest llistat, emperò, no és tancat, s’ha anat ampliant progressivament des del passat mes de març. Ja està prevista la ubicació de contenidors d’oli a diversos punts i es treballa per ampliar el llistat. Concretament properament hi haurà contenidors d’oli a:

  • Espai Jove Litoral
  • Espai Jove Migjorn
  • Col·legi Sant Francesc
  • Centre Municipal de Serveis Socials Estacions
  • CMSS Ciutat Antiga/Casal Botons
  • CMSS Nord
  • CMSS Ponent
  • CMSS Gregal
  • Llar de persones majors del Molinar

Des d’EMAYA es treballa per ampliar aquest llistat i poder comptar amb nous punts a espais públics, així com escoles, poliesportius i també es fan gestions per ubicar contenidors a supermercats i altres espais privats d’empreses que vulguin col·laborar amb la recollida d’oli.

EMAYA informa d’aquests punts de recollida al llistat que apareix a la seva web, on també s’indica com s’ha de fer la recollida de l’oli: https://www.emaya.es/ca/recollida/recollidaolicuina/

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email