Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

La llum avança a favor dels drets humans

WhatsApp Image 2018-01-13 at 13.39.10 (1)

Palma, 13 de gener de 2017-. La segona edició de “Talaies de Mallorca. Torres de defensa pels drets humans”, no només manté la immensa implicació que va mobilitzar més d’un miler de persones que s’han tornat a organitzar, sinó que també avança en punts de llum. L’any passat varen ser 47, enguany són 55, on bona part són construccions defensives que reivindiquen la conservació d’aquest patrimoni històric i el caràcter universal dels drets humans davant la tragèdia dels refugiats.

La llum ha brillat en torres de defensa, talaies, castells i altres monuments de diferents municipis de l’illa a favor del patrimoni i dels drets humans, recreant els senyals històrics basats en el sistema de comunicació ideat per l’historiador i matemàtic, Joan Binimelis, que emetien les construccions defensives de Mallorca.

La iniciativa també ha estat una oportunitat per reivindicar el patrimoni costaner. Després d’anys d’abandonament cal celebrar que ja s’ha iniciat enguany la restauració de 4 torres de defensa a Mallorca: Cala Pi, a Llucmajor; la torre d’es Verger-Talaia de ses Ànimes a Banyalbufar; la torre Major d’Alcúdia i la torre de Sa Mola a Andratx. Totes elles participen en aquesta encesa pels drets humans.

“Torres de defensa pels drets humans” neix l’any 2017 a partir d’un grup de professors de l’IES Marratxí i membres de la Societat Balear de Matemàtiques, que va sumar a poc a poc a més gent i entitats com JoAcull d’Amnistia Internacional, fins que un miler de persones es va implicar de manera altruista.

L’encesa de fum i de llum s’ha iniciat a la Torre de na Pòpia, a Sa Dragonera. I a cada encesa s’ha llegit un manifest en defensa de la conservació d’aquest patrimoni històric però, sobretot, per denunciar la situació de desesperació i les condicions d’esclavatge i privació de llibertat a què són sotmesos molts refugiats avui en dia “mentrestant, els països membres de la UE incompleixen reiteradament els seus propis acords”. Un manifest que conclou que “no podem, ni volem, callar i mirar cap a una altra banda davant d’aquesta situació d’injustícia flagrant”.

“Talaies de Mallorca és una iniciativa pionera. S’encenen punts de llum dins la Mediterrània i es fa per denunciar la situació el que estan patint milers d’homes i dones refugiades. Torres de defensa pels Drets humans continuaran brillant fins que no es resolgui aquesta tragèdia”, ha assenyalat Kika Coll, directora general de patrimoni del Consell de Mallorca, institució que s’ha encarregat de l’organització d’aquest acte. Coll juntament amb la consellera de Serveis socials i Cooperació, Fina Santiago, i el regidor de Cultura de l’Ajutament de Palma, Llorenç Carrió, han participat a l’acte reivindicatiu al Castell de Bellver. El president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat també ha participat d’aquesta iniciativa a Maria de la Salut.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email