Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Antoni Noguera: “El catàleg d’establiments emblemàtics és imprescindible per a defensar la història, el comerç i la identitat de Palma”

 Presentat el catàleg provisional que reuneix 65 establiments per a la seva protecció

Després del període d’al·legacions, el document passarà al Ple de l’Ajuntament per a la seva aprovació definitiva

presentació comerços emblemàtics

Palma, 22 de gener de 2018.- El batle de Palma Antoni Noguera i la regidora de Turisme, Comerç i Treball Joana Maria Adrover han presentat avui el catàleg provisional d’establiments emblemàtics, proposat per la comissió tècnica de Cort i que s’ha presentat avui al grup de treball de l’Ajuntament. El treball de la comissió tècnica ha consistit en la identificació d’establiments susceptibles de tenir la catalogació d’emblemàtics d’acord amb els criteris i les categories que es varen fixar a l’acord de la Junta de Govern de novembre de 2016.

La comissió tècnica d’establiments emblemàtics es va constituir el desembre de 2016 i durant el 2017 va mantenir 16 reunions de feina en les quals va anar treballant les fitxes d’aquesta proposta de catalogació que s’ha presentat al grup de treball.

El grup de treball d’establiments emblemàtics està integrat per les àrees municipals implicades en el projecte (Comerç, Urbanisme, Cultura i Hisenda), ARCA, el Col·legi Oficial d’Arquitectes, el Col·legi Oficial d’Enginyers Industrials, la UIB i els grups municipals de l’oposició, PP i Ciutadans.

Els establiments que formaran part d’aquest catàleg hauran de complir requisits com l’antiguitat, mantenir una activitat singular o ser establiments que contenen elements patrimonials protegits inclosos al catàleg del PGOU de Palma o declarats Bé d’Interès Cultural (BIC) o Bé Catalogat (BC) per l’administració competent en matèria de patrimoni històric.

El batle de Palma, Antoni Noguera, ha expressat avui la seva satisfacció perquè durant aquesta legislatura s’hagi pogut presentar aquest catàleg, que servirà per ajudar a que “Palma mantingui el seu comerç tradicional”. El  primer edil de Palma ha destacat la importància de la identitat comercial: “No volem ser només una ciutat franquícia, perdre comerços tradicional és perdre part de la nostra història”. Noguera ha afegit que Palma compta amb un ampli teixit comercial que des de fa segles conforma la seva personalitat: “Ens dona un caràcter únic en un context dominat per la globalització, el comerç local facilita la cohesió social, genera ocupació i riquesa local durant tot l’any i aporta diversitat”.

Joana Maria Adrover, regidora de Comerç, ha explicat que “com a punt de partida es disposava d’una llista que datava de novembre de 2014 i sobre la qual s’ha fet la feina; s’han visitat els establiments, i amb els que continuaven en actiu, s’ha confirmat la seva activitat i s’han obtingut dades informatives i dades rellevants respecte a la seva història”.

A part d’aquesta llista inicial també s’han rebut autocandidatures d’establiments que han sabut del projecte i que han contactat amb la comissió tècnica per demanar informació i posteriorment han presentat documentació, fotografies, etc. amb l’objectiu d’acreditar que complien amb els requisits establerts per rebre la consideració d’emblemàtics.

PalmaActiva publicarà a la seva plana web durant 15 dies –a partir de dia 24– aquesta llista provisional dels establiments emblemàtics de Palma perquè es pugui consultar i es puguin presentar al·legacions, rectificacions, aportacions….

A part de la presentació de les fitxes per a aquesta primera catalogació provisional, s’ha de tenir present que des de la regidoria de Turisme, Comerç i Treball s’estan avaluant mesures de suport i foment per a aquests establiments. Així mateix, cal recordar que el 2016 i 2017 hi va haver una línia de subvencions per al petit comerç de Palma i a la qual s’han pogut presentar establiments emblemàtics.

L’Ajuntament està a l’espera de la informació de serveis jurídics sobre les subvencions d’aquest any per al petit comerç i a les quals es podran presentar també els emblemàtics. al mateix temps, s’està avaluant altres mesures de suport, com la citada temps enrere sobre una bonificació de l’IBI o ajuts per a despeses d’estructura.

Finalment, Adrover ha recordat diverses actuacions que ha fet la regidoria de comerç en relació a establiments emblemàtics: unes jornades específiques amb conferències el desembre de 2016, una jornada informativa adreçada als titulars dels establiment el març de 2017 per informar-los sobre la feina que s’estava desenvolupant i l’exposició fotogràfica sobre establiments emblemàtics que es va inaugurar el maig de l’any passat i que s’ha pogut veure a plaça Espanya, passeig del Born, c. Metge Josep Darder, Via Roma, plaça París, plaça Progrés, Can Pastilla i actualment a la Cambra de Comerç.

Requisitis

A continuació teniu els requisits que s’han tingut en compte per a la catalogació dels establiments emblemàtics:

  1. Antiguitat: comerços que es varen obrir abans de l’any 1940 o de més de 75 anys.
  2. Activitat singular: es considera “activitat singular” aquella que es distingeix pels coneixements que implica i que són o han estat expressió rellevant de la cultura tradicional balear en els aspectes materials, econòmics i socials. S’entenen com a establiments singulars tots els establiments que constitueixen manifestacions del passat comercial de les Illes Balears, i que siguin susceptibles de ser estudiades mitjançant la metodologia pròpia de la història de l’art, la història econòmica o la història de la ciència i de la tècnica.
  3. Establiments que contenen elements patrimonials protegits inclosos al Catàleg del Pla General d’Ordenació Urbana de Palma (PG0U) o declarats bé d’interès cultual (BIC) o bé catalogat (BC) per l’administració competent en matèria de patrimoni històric.

 

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email