Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Feim xarxa Palma i València per avançar en polítiques culturals

Llorenç Carrió i Glòria Tello, regidora de Cultura de l’Ajuntament de València, presenten l’edició d’El dia 3, la història de dignitat guanyadora del Premi Ciutat de Palma de Còmic 2016

Cristina Durán, Miguel Ángel Giner i Laura Ballester són els autors del volum, que narra l’accident de metro de València

WhatsApp Image 2018-02-14 at 11.38.00

Palma, 14 de febrer de 2018.- El 3 de 2006 dos vagons del metro de València van descarrilar. Van morir 43 persones i 47 més foren ferides de gravetat. Des de llavors, les famílies de les víctimes han mantingut una lluita constant, amb concentracions mes rere mes, perquè aquells fets no fossin oblidats, tal i com les autoritats pretenien. Aquest és el fil conductor de “El dia 3”, l’obra de Cristina Durán, Miguel Ángel Giner i Laura Ballester guanyadora del Premi Ciutat de Palma de Còmic 2016 que l’Àrea Cultura, Patrimoni, Memòria Històrica i Política Lingüística acaba d’editar en català i castellà a través d’Astiberri.

El regidor de Cultura, Llorenç Carrió, ha volgut remarcar la importància de “crear enllaços entre ciutats germanes com som Palma i València per avançar en polítiques culturals”. Així mateix, Carrió ha explicat que ‘El dia 3’ “ens permet donar veu a uns fets que són importants recordar i no oblidar, malgrat els intents perquè així fos”. “Aportam el nostre granet d’arena perquè en quedi constància” i ha afegit que “vull agrair als autors que triessin aquests premis i que us presentéssiu, ens honora”. Per la seva banda, la regidora de Cultura de l’Ajuntament de València, Glòria Tello, ha assegurat que “el Ciutat de Palma guanyador és un treball seriós i profund”. “”El dia 3” narra “una desgràcia acompanyada de desvergonya política que ve plasmada de forma magistral pels autors”, en paraules de Tello.

Intensa i enriquidora

Cristina Durán, Miguel Ángel Giner i Laura Ballester són els autors del projecte, que narra “una història de dignitat”, en paraules de Durán. Durán ha agraït “el suport rebut per l’Ajuntament de Palma” i la necessitat de guardons com els Ciutat de Palma, “importants per als autors” perquè “ens permeten dedicar el nostre temps de treball als nostres projectes professionals”.

Per fer el llibre, els autors es varen basar en les investigacions que Laura Ballester va publicar en el llibre “Lluitant contra l’oblit, el llarg camí de les víctimes del metro de València”, a més d’altres com l’Associació de Víctimes del Metro 3 de juliol, que els ha donat suport i els ha assessorat. “Volíem que l’associació es sentís identificada amb el llibre i fes seva la història”.

Una història que descriuen com a “intensa, dura de realitzar, molt emocionant i enriquidora”. “Volíem contar els fets perquè no tornin a succeir. A més, mostra com la lluita de les famílies sí que va servir per a qualque cosa”, segons els autors. Reconeixen moments de dificultat a nivell gràfic per narrar els fets, “moments de dubte sobre què mostrar i què no”. “Decidírem que no era necessari mostrar segons quines imatges de forma explícita per respecte a les vícimes”. Ara, l’objectiu és que la història “arribi al màxim número de gent possible” i, sobretot, “que tothom sàpiga què va passar i com”.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email