Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

EMAYA posa en marxa la segona fase de la recollida selectiva mòbil al centre històric

Es posarà en marxa de forma gradual per barris, començant per la Seu dia 12 de març i Cort dia 19

La recollida Porta a Porta per a comerços, establiments de restauració, hotels, centres educatius, etc. s’amplia a tot el centre a partir de dia 5 de març

IMG_4202

Palma, 16 de febrer de 2018.- Neus Truyol, presidenta d’EMAYA, ha presentat avui matí la posada en marxa de la segona fase de la Recollida Selectiva Mòbil al centre històric de Palma. Aquest sistema, que ja funciona des del passat mes de maig als barris de la Calatrava, Sindicat i Monti-sion, s’amplia ara a 6 barris més del centre històric, combinat amb la recollida porta a porta per a comerços, establiments turístics, centres escolars i d’altres grans productors.

La implantació es farà en aquesta ocasió de forma gradual als diferents barris. Es començarà dia 12 de març al barri de la Seu, amb l’eliminació dels contenidors convencionals d’aquesta zona i la col·locació, cada capvespre, de noves plataformes de recollida selectiva mòbil als següents punts:

  • Carrer del Palau Reial
  • Carrer del Mirador
  • Carrer d’en Morei
  • Carrer Portella (per reforçar la Calatrava)

A partir de dia 19 de març s’implantarà al barri de Cort, amb la incorporació d’una nova plataforma a la plaça de Santa Eulàlia, i unes al carrer de Sant Crist i de la Corderia. També s’ampliarà la zona inclosa del barri de Sindicat amb la incorporació de noves plataformes a la plaça del Banc de l’Oli.

Posteriorment la Recollida Selectiva Mòbil s’implantarà a:

  • 9 d’abril, Sant Nicolau, amb 6 noves plataformes
  • 23 d’abril, la Llotja-Born i Puig de Sant Pere, amb 3 i 4 plataformes respectivament.
  • 30 d’abril, Sant Jaume, amb 5 plataformes.

En total s’implanten 27 noves plataformes, que sumades a les 18 existents actualment, conformaran un total de 45 plataformes de contenidors per a la Recollida Selectiva Mòbil al centre històric de Palma.

Recordem que aquestes plataformes  s’instal·len i es retiren diàriament a uns punts determinats perquè entre les 19 h i les 23 h els veïns puguin dipositar els residus seleccionats segons un calendari establert. Els vehicles que  transporten les plataformes són petits i elèctrics, silenciosos i no contaminants.

D’aquesta manera, amb aquest nou servei, als barris on ja funciona des del maig, en només 6 mesos s’ha passat del 20 % al 72 % de recollida selectiva. Unes xifres sense precedents a Palma i un èxit assolit gràcies a la bona acollida dels veïns i la implicació de la ciutadania.

Modificació del calendari de la recollida selectiva per demanda ciutadana

Una novetat important que comporta la posada en marxa de la segona fase és que es modificarà el calendari de recollida selectiva per a permetre incrementar i facilitar encara més el reciclatge. Aquesta ha estat una demanda ciutadana, recollida de les converses amb les associacions de veïnes, les enquestes realitzades a 300 ciutadans, així com la conclusió del balanç realitzat pels tècnics responsables del servei.

D’aquesta manera les fraccions d’envasos i paper i cartó, que ara es recullen 3 dies a la setmana, passaran a partir de dia 12 de març a recollir-se 4, i el vidre passarà de recollir-se 2 dies a 3 dies setmanals. Es reduirà, en conseqüència, els dies de recollida de rebuig de 4 dies a 3. Aquest nou calendari s’aplicarà també a partir de dia 12 als barris on el sistema ja funciona actualment. Tots els veïns d’aquesta zona rebran els propers dies el nou calendari a les seves cases o el podran recollir als punts informatiu i les oficines d’EMAYA.

Àrees de contenidors convencionals

Una altra de les novetats d’aquesta fase serà la coexistència del sistema de recollida selectiva mòbil amb unes àrees de contenidors convencionals (de superfície i els soterrats existents) per facilitar l’adaptació al nou sistema de recollida.

Hi haurà contenidors a la zona de la Llotja (els soterrats existents actualment) i també a diversos punts de la Rambla, carrer Unió, Born i Conqueridor. Aquests punts tendran com a norma contenidors de 4 fraccions per permetre també la recollida selectiva.

Ampliació de la recollida Porta a Porta a partir del 5 de març

El sistema de recollida selectiva mòbil, adreçat a la recollida dels residus domèstics, coexisteix al centre històric amb la recollida porta a porta per als grans productors: els comerços, hotels, bars, restaurants, cafeteries, centres educatius, altres empreses que generen quantitats de residus que els facin ser considerats com a grans productors.

Aquests establiments han de comptar amb els seus propis contenidors de residus per a cada una de les fraccions i EMAYA els recull a la porta de l’establiment segons el calendari i l’horari establert.

Aquest sistema ja funciona des del passat mes de març a la Calatrava, Sindicat i Monti-sion, on es va començar amb 24 establiments adherit que en pocs mesos varen passar a 74.

L’experiència d’aquesta zona i els contactes amb les patronals del sector han permès ara ampliar la recollida porta a porta a tot el centre històric, amb un nou calendari i horaris adaptats a les necessitats dels serveis i de les empreses. Aquesta ampliació començarà a partir del dia 5 de març

La recollida selectiva porta a porta per a grans productors permet incrementar notablement els percentatges de reciclatge i a la vegada s’evita la saturació dels contenidors adreçats als particulars.

Intensa campanya d’informació i conscienciació

La implantació de la segona fase de la recollida selectiva mòbil, els canvis de calendari i l’ampliació de la recollida porta a porta suposa realitzar una intensa campanya educativa a tota la zona, adreçada als comerços, establiments diversos i a tots els veïns i veïnes d’aquests barris. Per això des fa uns dies l’equip d’educació ambiental d’EMAYA ja està treballant a la zona, visitant els establiments comercials i de restauració, instal·lant punts informatius i distribuint el material informatiu i els complements necessaris per a la recollida selectiva.

Des de la setmana passada un equip de 8 persones està treballant al centre perquè la informació arribi a tothom, per resoldre dubtes, explicar com utilitzar el nou servei, com separar els residus i motivant la implicació en la recollida selectiva.

Una experiència innovadora que ha generat l’interès d’altres pobles i ciutats

Així mateix, també cal destacar que altres pobles, ciutats i empreses de gestió de residus s’han interessat per l’experiència, especialment pel caràcter innovador i per les seves possibilitats per als centres històrics i ciutats patrimonials. EMAYA i l’Ajuntament de Palma han estat convidades a diversos fòrums de l’àmbit de la gestió de residus per exposar l’experiència (a Sevilla, Barcelona, Gijón, Barcelona, Eivissa…) i també s’ha rebut visites per conèixer el sistema, d’altres pobles de l’illa, de les illes Canàries, d’empreses del sector, etc.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email