Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Coneixem la transformació de Palma impulsada per Emili Darder

MÉS per Palma organitza una visita per donar a conèixer la vida del batle republicà i els projectes transformadors que va dur a terme.
Antoni Noguera: “Estam vivint una època de canvis per aconseguir una Palma més creativa, habitable, sostenible, d’igualtat d’oportunitats i, en definitiva, més estimada”

WhatsApp Image 2018-02-17 at 12.00.44

Palma, 17 de febrer de 2018.- La casa on va néixer, l’Escola Graduada i Cort són alguns dels llocs que han format part del recorregut durant la visita cultural que ha organitzat MÉS per Palma. Durant l’acte “Emili Darder i la transformació urbana de Palma”, que ha estat guiat per l’historiador Gaspar Valero, s’han conegut diferents moments històrics que va viure el batle republicà Emili Darder. Així, més de mig centenar de persones s’han reunit a la casa natal de Darder, al carrer de can Vatllori, 12, punt de partida per conèixer la seva vida i les grans transformacions que va viure Palma de la seva mà. Hi han participat el batle de Palma, Antoni Noguera, i els regidors de MÉS, Llorenç Carrió i Mercè Borràs.
El batle ha agraït la participació dels assistents i ha donat el tret de sortida a la visita. Noguera ha remarcat la importància de les sortides culturals per valorar i donar a conèixer la història de la ciutat. Noguera ha insistit en la imprescindible recuperació de la memòria històrica, en els valors republicans i en la gran transformació urbana i social que va viure Palma gràcies a Emili Darder. De fet, aquest procés s’equipara al nou model de ciutat per a la Palma dels pròxims 20 anys. Noguera ha insistit que “recuperam l’esperit transformador d’Emili Darder i continuam treballant per la Palma que el batle projectava, al servei de les persones”. Noguera ha destacat els projectes del primer bosc urbà de Palma, la recuperació de l’antiga presó, de la fàbrica Can Ribas, de les Torres del Temple, així com la futura reconversió del passeig Marítim. “Tot de projectes que encaminen la ciutat cap a una Palma més creativa, habitable, sostenible, d’igualtat d’oportunitats i, en definitiva, més estimada”, ha afegit Noguera.
Noguera ha explicat que “Darder va destacar pel seu compromís a favor de la nostra cultura i identitat, i ens va ensenyar que només la cultura fa ciutadans lliures”. En termes d’educació, quan Darder era regidor de Cultura amb el batle Llorenç Bisbal, va construir 16 centres escolars com el del Coll d’en Rebassa, l’escola Alexandre Rosselló (Ses Finestres Verdes) i el de Jaume I, entre d’altres. El batle també ha destacat el vessant en medicina de Darder: “Era metge de professió i promotor dels serveis sanitaris de l’Ajuntament”.

El recorregut
Gaspar Valero ha dissenyat un recorregut per conèixer la vida d’Emili Darder, darrer batle de la República, i què va suposar la seva figura per a la millora de Palma. Així, els assistents han pogut conèixer on va néixer; que fou un dels fundadors de l’Associació per la Cultura de Mallorca l’any 1923; que va ser un defensor de l’educació, amb nous centres escolars, millores de les infraestructures, nous menjadors i l’impuls de les colònies d’estiu, entre d’altres; la casa on va viure, al carrer d’Antoni Planas; i que fou un clar impulsor de la cultura.
Els assistents s’han mostrat, en tot moment, interessats i participatius i han volgut compartir més coneixements sobre el protagonista per dibuixar una història comuna.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email