Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Demanam a la Demarcació de Costes que aquest estiu no autoritzi el xibiu del Carnatge

Neus Truyol: “La protecció de l’única zona no urbanitzada del litoral no és compatible amb un xibiu a primera línia”

20170504_165647-1

Palma, 20 de febrer de 2018.-L’Ajuntament de Palma ha adreçat una petició al cap de la Demarcació de Costes Carlos Simarro, perquè enguany no s’autoritzi el xibiu que altres estius s’ha instal·lat al Carnatge.

La regidora d’Ecologia, Agricultura i Benestar animal, Neus Truyol, ha posat l’èmfasi en què “la protecció de l’única zona no urbanitzada del litoral no és compatible amb un xibiu a primera línia, més encara si s’incompleix reiteradament amb la normativa vigent”.

L’Ajuntament ha aprofitat l’exposició pública de l’autorització d’aquesta instal·lació de temporada per sol·licitat que no s’atorgui la concessió, per tal d’evitar els impactes ambientals i les molèsties als ciutadans que ha generat des de la seva existència.

La Demarcació de Costes va autoritzar el 2014 l’ocupació del domini públic amb aquesta instal·lació de temporada.  Això ha generat una sèrie de problemes que l’Ajuntament exposa en el seu escrit:

  • L’indret on s’instal·la és un hàbitat protegit un dels prioritaris de la Directiva d’hàbitats. Diversos informes municipals i de la Conselleria de Medi Ambient consideren que el foment de nous usos a la zona que promoguin l’afluència de gent poden suposar un retrocés en la supervivència d’aquest hàbitat i, per tant, són inadequats.
  • Els tècnics municipals han pogut corroborar les denúncies ciutadanes, que exposen que aquesta autorització ha funcionat com a bar musical i que ha fet una ocupació irregular més enllà de la superfície autoritzada, desplegant cadires i gandules sobre una zona de gran valor paisatgístic amb importants valors botànics i jaciments geològics del pleistocè superior marí de Cala Gamba i el Carnatge.
  • La presència d’aquesta activitat ha provocat una necessitat addicional de trànsit rodat al passeig del Carnatge (furgonetes de subministrament, productes químics) que no és adequada. L’abastiment elèctric de l’establiment implica l’ús de grups electrògens dièsel a l’aire lliure. Això crea un risc tant per a l’espai com per als usuaris del Carnatge, i una amenaça directa a l’ANEI limítrof en cas d’incendi, a més d’altres riscs associats al magatzem de combustibles.
  • L’espai natural del Carnatge és d’afluència de veïnatge de la zona i de Palma, que cerca en aquest lloc un tros de costa on gaudir de l’oci i de l’experiència del bany al darrer indret no urbanitzat ni sotmès a explotació turística de la badia de Palma. L’autorització d’aquesta instal·lació ha generat oposició veïnal i queixes ciutadanes, ja que romp l’equilibri necessari per a la conservació ambiental i arqueològica de l’àmbit, incrementant la pressió humana en una àrea que l’Ajuntament protegeix.
  • El Carnatge està inclòs en la llista de zones de bany de Palma, actualment catalogada i senyalitzada com a no vigilada, no compta amb servei presencial de salvament i socorrisme, només amb vigilància pròxima i ocasional de comprovació. Qualsevol instal·lació temporal hi suposa un focus atraient de banyistes i usuaris, amb unes condicions d’accés dificultós a l’aigua de bany, amb els riscs de lesions i de caigudes evidents.

Actualment, l’Ajuntament de Palma està realitzant diversos actuacions per a la recuperació del Carnatge. El 2017 s’ha actuat, per exemple, retirant runes i amiant de les zones de l’interior del Carnatge, delimitant la zona de protecció de la duna fòssil d’interès o col·locant senyalització informativa i educativa. Durant 2018, s’està tramitant un Pla especial de conservació que pretén acabar amb aquesta indefinició urbanística en aquest entorn i garantir-ne la conservació.  

Per tot això, els regidors d’Ecologia i de Model de Ciutat han manifestat al seu escrit la seva preocupació, que és compartida amb la ciutadania, i d’acord amb el principi de cautela han sol·licitat a que la demarcació de costes no renovi la concessió temporal, per a evitar els reiterats problemes que ha causat aquesta instal·lació durant els darrers anys.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email