Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Finalitza la renovació dels 5.775 contenidors a Palma

La renovació dels contenidors ha suposat un increment del 15 % en quantitat i del 13 % en capacitat dels contenidors de recollida selectiva

El canvi de contenidors i les campanyes educatives associades, factors claus per arribar a un 23% de recollida selectiva el mes de gener

20180305_Contenidors Palma, 5 de març de 2018.- Acaba el procés d’implementació d’una de les iniciatives més importants impulsades per EMAYA per construir una Palma més neta i millorar el reciclatge a la nostra ciutat. La setmana passada va finalitzar la renovació dels contenidors de recollida de residus de Palma, que ha suposat la instal·lació d’un total de 5.775 contenidors de les diverses fraccions de recollida selectiva: rebuig, paper i cartó, envasos i vidre.

La renovació dels contenidors es va iniciar l’abril de 2017 a l’Arenal i ha finalitzat als barris de Ponent (Cala Major, Sant Agustí, la Bonanova…). S’han renovat els contenidors de 65 barris de Palma. El seu canvi era una necessitat urgent de la ciutat, que comptava als carrers amb uns contenidors que en moltes casos tenien més de deu anys, estaven romputs, en mal estat i dificultaven el seu ús per part de la ciutadania. El seu mal estat contribuïa a crear problemes de neteja i de recollida de residus, i era motiu de queixes continuades.

El canvi ha suposat, a més a més, una nova organització de la recollida dels residus a Palma, que s’ha dividit en tres zones: per una banda el centre històric, que compta amb la recollida selectiva mòbil (que es completarà a partir de la setmana que ve a nous barris); la zona contigua al centre històric, les avingudes, alguns eixos cívics i el passeig Marítim, que compten amb el sistema de contenidors “bilaterals”, que s’acabaran d’implantar al llarg del mes d’abril. I la zona més extensa de la ciutat, per altra banda, que compta des d’ara amb els nous contenidors, de sistema de càrrega lateral, i amb illes de 4 fraccions (rebuig, paper i cartó, envasos i vidre). Només als carrers estrets i a zones de difícil accés queden punts de contenidors de càrrega posterior (més petits, amb rodes per poder-los moure i descarregar manualment), que s’estan complementant perquè estiguin en bon estat i es pugui dur a terme també recollida selectiva.

D’aquesta manera, la major part de la ciutat compta ara amb 5.575 contenidors nous, distribuïts de la següent manera:

Núm. contenidor abans ara Dif % increment
RSU 2.077 2.033 -44 -2,16%
Envasos 929 1.229 363 29,53%
Paper 1.282 1.286 5 0,39%
Vidre 982 1.164 182 15,63%
TOTAL 5.269 5.775 506 8,76%

Pel que fa a la capacitat, hi ha hagut un lleuger descens en la fracció de rebuig i notables increments en la capacitat instal·lada per a la recollida selectiva:

litres inicial final Dif % increment
Rebuig 11.015.400 10.859.100 -156.300 -1,44%
Envasos 4.109.600 5.086.650 977.050 19,21%
Paper 4.962.100 5.664.850 702.750 12,41%
Vidre 3.423.800 3.629.000 205.200 5,65%
TOTAL 23.510.900 25.239.600 1.728.700 6,85%

Els contenidors de recollida selectiva en conjunt s’han incrementat, per tant, en 550 unitats; hi ha així un 15% més de contenidors de paper i cartó, envasos i vidre, que a més a més suposen un increment de la capacitat de recollida selectiva del 13%.

Aquest contenidors s’han instal·lat en el 90% dels casos formant illes completes de contenidors, punts d’aportació amb les 4 fraccions, per tal de facilitar la separació de les deixalles per part de la ciutadania. Només a un pocs punts i per qüestions urbanístiques, de mobilitat o d’espai, no s’han pogut instal·lar les 4 fraccions juntes. Així mateix, els nous contenidors, estan retolats amb la indicació de les fraccions i residus que s’hi han de dipositar i dels que no, i amb un missatge educatiu per conscienciar sobre la separació dels fems.

Paral·lelament a la instal·lació dels nous contenidors s’han implantat, amb el nou pla de neteja de la ciutat, un sistema de neteja per retirar els residus que envolten els contenidors, i un programa de manteniment, per revisions i reparacions d’aquests.

Per altra banda, la renovació de la flota de camions de buidatge de contenidors, que compta des del passat estiu amb 15 noves unitats, a la qual properament es sumaran altres 4, ha permès també incrementar la freqüència del buidat dels contenidors, perquè el sistema és ara més ràpid i més eficient.

Tots aquests factors han fet possible un important increment de la recollida selectiva, que a principis de 2017 era del 17% i el desembre del 22,2%, superant el 20% de mitjana a l’any per primera vegada a Palma. Aquestes xifres han continuat millorant, arribant al 22,8% el mes de gener de 2018. El creixement de la recollida selectiva està, així, molt per damunt de l’increment del rebuig, que el mes de gener  va créixer només un 1% en relació al gener de 2017.

L’altre factor que ha fet possible l’increment de la recollida selectiva ha estat la implicació ciutadana, imprescindible per a la separació i dipòsit correcte dels residus. En aquest sentit, durant tot aquests mesos de renovació de contenidors EMAYA ha realitzat la intensa i extensa campanya d’educació i conscienciació “Estrenam contenidors. Estrenam històries” per tal de donar a conèixer aquests canvis i demanar col·laboració ciutadana per separar els residus i mantenir la ciutat neta.

L’equip d’educació ambiental d’EMAYA ha recorregut tots els barris allà on s’havien de canviar els contenidors per informar els ciutadans, tot instal·lant punts informatius, realitzant xerrades, i contactant amb les associacions de veïns, de tercera edat, APIMA i altres col·lectius. EMAYA ha parlat amb 150 associacions i entitats, ha realitzat 70 xerrades i ha instal·lat 80 punts informatius des d’on ha contactat directament amb els ciutadans i ha distribuït material informatiu. Així mateix, ha visitat més de 2.600 comerços.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email