Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

El Consell Municipal de la Cultura inicia una nova etapa

Can Balaguer acull avui la constitució de l’òrgan d’assessorament i debat de l’Àrea de Cultura, Patrimoni, Memòria Històrica i Política Lingüística

El Consell Municipal s’ha obert més a la participació amb la presència d’entitats i associacions i, també, d’experts i persones representatives del sector

Carrió: “Volem millorar la comunicació i fer feina tots plegats per aconseguir fer una Ciutat millor, amb polítiques culturals que responguin a la realitat”

WhatsApp Image 2018-03-14 at 12.48.04

Palma, 14 de març de 2018.- El renovat Consell Municipal de la Cultura de Palma comença avui el seu nou camí. Can Balaguer acull avui horabaixa la constitució de l’òrgan d’assessorament i debat de l’Àrea de Cultura, Patrimoni, Memòria Històrica i Política Lingüística, que reneix amb més membres i un nou reglament que revisa funcions i objectius.

El regidor de Cultura, Llorenç Carrió, ha explicat que el Consell Municipal de la Cultura es va crear el 2009 però que, amb els anys, s’havia convertit en un òrgan “no representatiu de la ciutadania”. “Les entitats havien anat canviant, així com les persones que les representaven, d’aquí la necessitat de posar al dia la seva composició i per això era necessari modificar el reglament”, segons Carrió. El Consell permetrà una doble tasca: “donar a conèixer les polítiques i accions que es volen desenvolupar des de la Regidoria de Cultura i, d’altra, incorporar aquelles accions que les entitats traslladin a l’àrea”. “Volem millorar la comunicació i fer feina tots plegats per aconseguir entre tots i totes fer una Ciutat millor, amb polítiques culturals que responguin a la realitat i siguin fruit de les persones si entitats que millor coneixen el món de la cultura”,segons Carrió.

Més participació

Una de les principals novetats del nou reglament és com s’ha establert la participació ciutadana, que té dos grans tipus de protagonistes: les persones a nivell individual i les entitats. “Les entitats han de jugar un paper fonamental en tot procés de participació, però cal obrir els processos als ciutadans i ciutadanes buscant la màxima representativitat”, segons Carrió. Així, el nou Consell Municipal estarà obert a més associacions i,també, a experts i persones representatives del sector, que fins ara no hi podien participar.

D’aquesta manera, hi ha:

  • Representants d’entitats culturals legalment constituïdes, fins a un total de 16 membres, l’àmbit d’actuació de les quals inclogui Palma i que han demanat formar part del consell. Hi són presents el Gremi de Llibreters de Mallorca, l’Associació d’Artistes Visuals de les Illes Balears, l’Associació de Galeristes Art Palma, el Clúster de Còmic, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, el Gremi de Llibreters, l’Associació de Productores Audiovisuals de es Illes Balears, Illescena, el Col·legi Oficial de Guies Turístics de les Illes Balears, l’Escola de Música i Danses de Mallorca, l’Associació de Dramaturgs, l’Associació de Músics per la Llengua, el Círculo de Bellas Artes, l’Obra Cultural Balear i la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Sebastià.
  • Fins a 8 persones independents de reconeguda vàlua dins l’àmbit cultural, nomenades per la Presidència del Consell. S’han proposat els següents noms: Miquel Sbert (estudiós de la cultura popular), Jaume Guiscafré (professor de llengua i cultura popular), Ferran Pereyra (expert en música), Maria Josep Mulet (experta en art), Rosa Planas (escriptora), Carlota Oliva (gestora cultural), Pilar Rubí (comissària) i Tina Codina (gestora cultural).
  • Fins a 8 persones independents de reconeguda vàlua dins l’àmbit cultural a proposta dels representants de les entitats culturals. S’ha escollit a Cati Sbert (mestra i educadora), Mar Rayó (gestora cultural), Guillem Aloy (arquitecte), Pere Morey (escriptor), Meritxell Esquirol (mediadora artística), Pere Estelrich (expert en música), Miquel Àngel Sancho (productor musical) i Cesc Mulet (productor audiovisual).
  • Una secretaria tècnica formada per fins a un màxim de cinc tècnics municipals amb les funcions pròpies d’un òrgan auxiliar de suport tècnic i administratiu.
  • La presidència recau en el regidor de Cultura.

Vicepresidència no política

Una altra de les altres novetats és que el nou Consell Municipal de la Cultura permet la creació de comissions delegades per tractar temes concrets. Se’n podran crear totes aquelles que es considerin oportunes per al desenvolupament de les seves funcions amb caràcter permanent o puntual, per a matèries o assumptes concrets, en què poden intervenir tant vocals com persones alienes qualificades en la matèria. La vicepresidència del Consell Municipal no recaurà en un càrrec polític, si no que es triarà entre els membres del Consell.

Algunes de les funcions que tindrà el Consell seran:

  • Assessorar el govern municipal en matèria de cultura, patrimoni, memòria històrica i política lingüística.
  • Participar en el disseny, l’avaluació i el seguiment d’actuacions i programes culturals de l’àmbit de la ciutat.
  • Executar funcions de suport a la creació artística com, per exemple, proposar els noms per a formar els jurats dels Premis Ciutat de Palma o proposar els noms per a formar part de les comissions de selecció de projectes.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email