Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Aprovada per unanimitat la declaració internacional sobre la problemàtica de les tovalloletes

Cada any EMAYA retira més de 1000 tones de tovalloletes humides i altres residus llençats al vàter que obstrueixen les clavegueres i les depuradores

Es tracta d’una iniciativa més per abordar aquesta problemàtica, sobre la qual s’està realitzant la campanya de conscienciació “No alimentis el monstre”

dav

Nota informativa, 25 d’abril de 2018,- A la sessió plenària de l’Ajuntament de Palma celebrada ahir dia 26 d’abril, es va aprovar per unanimitat la Declaració institucionals sobre la posició del sector internacional de l’aigua respecte als productes no aptes per a rebutjar pel vàter i els etiquetats com a aptes.

Concretament, la declaració aprovada exposa el següent:

Per a evitar els problemes mediambientals i econòmics provocats per obstruccions i danys en els equips de les xarxes de clavegueram i estacions depuradores, les organitzacions i entitats operadores d’aigües residuals que signen aquesta declaració acorden que:

• Pel vàter només han de tirar-se orina, excrements i paper higiènic.

• Actualment, totes les tovalloletes i productes d’higiene personal han d’estar clarament etiquetats com a “No ho tireu pel vàter” i s’han de tirar a la paperera o als fems.

• Les tovalloletes i productes etiquetats com a “Aptes per a tirar pel vàter” basats en una guia de recomanacions de les associacions de fabricants han de ser etiquetats com a “No ho tireu pel vàter” fins que s’acordi un estàndard tècnic amb el sector de l’aigua.

• Els fabricants de tovalloletes i productes d’higiene personal haurien de proporcionar als consumidors i consumidores informació clara i concisa sobre els mètodes de rebuig apropiats.
Declaració completa

Ja són una seixantena les adhesions d’institucions i empreses dels serveis d’aigües urbanes adherides a aquesta declaració, que se sumen a les 200 d’una quinzena de països, com per exemple Estats Units, Canadà, Regne Unit, França, Austràlia, Nova Zelanda, Japó, Holanda, Bèlgica, Irlanda, Luxemburg, Malta, Estònia, Espanya etc.

A Espanya ha estat la “Asociación Española de Abastecimientos de Agua y Saneamiento” (AEAS) qui ha promogut l’adhesió a aquesta declaració per part d’institucions públiques i empreses del sector de l’aigua. És una passa més impulsada per tots els organismes responsables, preocupats pels problemes ambientals i econòmics que provoca l’obstrucció de la xarxa de clavegueram i les depuradores un mal ús de les tovalloletes i altres productes higiènics.

Ja han signat aquesta declaració a la qual ara s’ha adherit Palma entitats com Acciona Agua, Aigues de Barcelona, Aljarafesa, Aqualia, ASA Andalucía, Consorcio de Aguas Bilbao-Bizkaia, Emagrasa, Emasesa, Grupo Aguas de Valencia, Mancomunidad Comarca Pamplona, Suez Water Spain, l’Ajuntament de Calvià, Agamed, Aguas de Albacete, Aguas de Alicante, Aguas de Avilés, Aguas de Benahavis, Aguas de Cieza, Aguas de Córdoba, Aguas de Huelva, Aguas de Jumilla, Aguas de León, Aguas de Lorca, Aguas de Montilla, Aguas de Murcia, Aguas de Puertollano, Aguas de Telde, Aguas de Valladolid, Aguasvira, Aigües de Cullera, Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter, Aigües de Horta, Aigües de Manresa, Aigües de Paterna, Aigües d’Elx, Ambling, Amjasa, Aqua Consult, Aquanex, Aquara, Aquarbe, Aquona, Astosam, Asturagua, Canaragua, Cassa Alta, Consorci Aigües Tarragona, Dam, Emacsa, Emalsa, Emalcsa, Emasa, Epsar, Esamur, Facsa, Gs Inima, Hidralia, Hidraqua, Hidrogea, Serbumeniel, Socanex, Sorea, Tedagua, Teidagua, Ura, Viaqua. A Mallorca, la primera adhesió va ser la de l’Ajuntament de Calvià.

Neus Truyol, regidora d’Ecologia i presidenta d’EMAYA, ha destacat que aquest aprovació s’hagi fet per unanimitat i que, per tant, tots els grups polítics estiguin compromesos per abordar i resoldre aquesta qüestió. Igualment es treballa també conjuntament, en aquest cas amb els altres municipis que formen part de la Xarxa d’Aigües Públiques de Mallorca, per impulsar la campanya de conscienciació “No alimentis el monstre, utilitza la paperera”.

S’han realitzat adhesius per distribuir als banys de serveis i locals públics, s’ha creat una pàgina web sobre aquest tema (https://www.emaya.es/ca/cicle-aigua/consum/no-alimentis/) i es preparen més materials informatius i divulgatius. S’adjunten fotografies i imatges de la campanya.

Recordem que EMAYA cada any retira unes 1.000 tones de tovalloletes que obstrueixen la xarxa de clavegueram, les bombes impulsores i l’entrada de la depuradora. Això va suposar durant l’any 2017 un cost econòmic de gairebé 400.000 euros.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email