Estam fent feina a la web. Perdonau les molèsties.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

L’antiga presó: centre cultural de creació artística

El batle i membres de l’equip de govern visiten l’antic centre penitenciari de Palma i expliquen in situ la primera fase d’intervenció

WhatsApp Image 2018-04-28 at 12.15.22

Palma, 28 d’abril de 2018-. El batle de Palma, Antoni Noguera, el regidor de Cultura, Patrimoni, Memòria Històrica i Política Lingüística, Llorenç Carrió, la coordinadora general de l’àrea, Francisca Niell, el regidor d’infraestructures i Accessibilitat, Rodrigo A. Romero, i la coordinadora de l’àrea, Virginia Abraham, han visitat avui l’antic centre penitenciari de Palma (C/Alfons el Magnànim 85) per explicar in situ la primera fase d’intervenció que es farà allà i les primeres activitats que es desenvoluparan al centre a final de juny.

L’edifici de l’antiga presó de Palma ha romàs abandonat des del seu tancament el 1999 i segons l’actual PGOU pendent d’esbucar. Des d’aleshores ha sofert un procés de degradació important i ha esdevingut un espai insalubre i alguns dels edificis tenen persones sense sostre que els ocupen il·legalment. Tot això afecta molt negativament la barriada de Cas Capiscol.

La modificació del Pla General que defineixi uns usos socioculturals per a la presó és un pas important i imprescindible perquè la Presó de Palma esdevingui un centre cultural, de creació amb una forta implicació amb la comunitat. És una oportunitat per a la ciutat i el barri perquè suposa la regeneració i recuperació d’un espai per a la ciutadania.

D’altra banda, el mapa d’infraestructures culturals de Palma evidencia la mancança d’existència d’espais dedicats a la creació. Les grans infraestructures culturals de Palma, fins al dia d’avui, s’han construït pensant en l’exhibició de l’activitat cultural. Ara és l’hora d’incidir en els altres aspectes de la cadena creativa que implica totes les fases del projecte: l’experimentació, la creació i la producció.

El Centre tindrà com a principals objectius:

  • Promoure projectes de creació
  • Facilitar espais i recursos als creadors
  • Fomentar el desenvolupament de noves propostes culturals
  • Implicar la comunitat local en el desenvolupament del Centre

La Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Palma, conscient d’aquesta necessitat ha pres la decisió de treballar amb el sector perquè aquest edifici esdevingui un centre de creació que disposi de sales d’assaig per a música i arts escèniques, espais per als artistes visuals i espais de trobada comunitària, entre d’altres. D’aquesta manera completam el mapa de les infraestructures culturals de Palma: Museus, Centres d’Art i Exposicions, Biblioteques i Teatres.

Les característiques del conjunt d’edificis i la diversitat d’espais, quant a dimensions i la seva distribució, permeten una adaptació a usos diferents que fan compatible el centre de creació contemporània i la construcció d’habitatges socials, una de les altres necessitats importants de la ciutat. El projecte de rehabilitació ha de conservar l’estructura i distribució de edifici i n’ha de preservar la seva memòria.

Som conscients que la rehabilitació integral de l’espai té un llarg recorregut i l’hem de fer compatible amb l’organització d’activitats puntuals. Aquestes primeres activitats es faran a la part posterior del fossat i s’obrirà un accés directe que connecti amb el parc i la barriada.

A finals de juny s’han previst dues activitats:

  • 29 de juny.- Projecció en el marc de l’Atlàntida Film Fest
  • 30 de juny.- Mercat presentació projectes de diferents col·lectius

Mentrestant en estreta col·laboració amb l’Àrea d’Urbanisme s’avança en la modificació del Pla General i en el projecte integral de rehabilitació.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email