Estam fent feina a la web. Perdonau les molèsties.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Palma dedica un carrer a Caterina Tarongí, cremada viva per la Inquisició

Noguera: “posar el nom d’una dona a un carrer de Palma és una petita gran mesura per donar llum al seu paper dins la nostra història”

El nom del vial, antic carrer Belchite, s’ha canviat en compliment de la Llei de Memòria Històrica

20180507Caterina Tarongi Palma, 7 de maig de 2018.- Continuam impulsant accions per eliminar els noms d’origen feixista del nomenclàtor de Palma i per recuperar la memòria jueva i la memòria de les dones que han estat protagonistes de la història de la nostra ciutat. Tot amb l’objectiu de construir una Palma més conscient de les seves arrels i per tant més estimada. Amb aquesta finalitat hem dedicat un carrer a Caterina Tarongí, que va ser cremada viva l’any 1691 per la Inquisició per no renunciar a la seva religió jueva en un acte de fe on també van morir el seu germà i més de 30 jueus més.

Fins ara aquest carrer de La Vileta duia el nom de Belchite i l’Ajuntament, amb l’acceptació de la Comissió de Toponímia, l’ha canviat en compliment de la Llei de Memòria Històrica i en resposta a una demanda ciutadana.

El batle de Palma, Antoni Noguera ha recordat la figura de Caterina Tarongí i ha destacat, davant la nova placa, que “els nostres valors actuals són convivència, diàleg, i participació” i ha agraït les aportacions de les entitats jueves a la nostra ciutat.

Noguera ha recordat que “Palma, com la resta de ciutats, pateix una gran manca de carrers amb noms de dones, una injustícia històrica que hem de combatre” i ha assegurat que “posar el nom d’una dona a un carrer de Palma és una petita gran mesura per visibilitzar les dones, per donar llum al seu paper dins la nostra història”, un camí en el qual s’avança amb el Pla d’Igualtat municipal.

A l’acte també han estat presents els regidors Cultura, Patrimoni, Memòria Històrica i Política Lingüística, Llorenç Carrió, i de Funció Pública i Govern Interior, Aurora Jhardi. Carrió ha destacat la figura de Caterina Tarongí com un “exemple de llibertat religiosa” i ha agraït el paper de la Comissió de Toponímia.

L’acte ha comptat amb una nombrosa presència de la comunitat jueva i de representants d’entitats de cultura jueva. Abraham Bachilón ha advocat per una societat actual “sana, forta i democràtica”, desprès de les “èpoques tristes de repressió que han patit els jueus en la història” i ha resat una oració en llengua hebrea.

Manel Quadreny, d’ARCA Llegat Jueu ha recordat l’aportació de Carme Riera, amb la novel·la Dins el darrer blau, que recorda la història dels jueus perseguits a Palma, i ha destacat de Caterina Tarongí la seva “coherència i valentia”. A l’acte també han participat Albert Bonnín, de Memòria del Carrer, i Jacqueline Tobiass, de l’Institut de Relacions Israel-Espanya.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email