Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Coneixem la figura i l’obra de Josep Maria Llompart

MÉS per Palma se suma amb aquesta ruta cultural als actes organitzats per commemorar els 25 anys de la mort de l’intel·lectual i activista cultural

Antoni Noguera: “Josep Maria Llompart va marcar una època en la història del nostre país i de la nostra ciutat per la seva implicació activa en la defensa de les llibertats, de la llengua i la cultura, i del territori”

Any Llompart

Palma, 19 de maig de 2018.- MÉS per Palma ens hem sumat a la commemoració de l’Any Llompart amb una ruta cultural que ha recorregut alguns dels indrets més important per a la vida i l’obra de Josep Maria Llompart. La visita ha estat guiada per la coordinadora de l’Any Llompart, la filòloga Pilar Arnau i Segarra, i ha comptat amb la presència del batle de Palma, Antoni Noguera, i del regidor de Cultura, Llorenç Carrió.

Antoni Noguera ha agraït la participació dels assistents i ha remarcat la importància de les rutes culturals per conèixer Palma i fer d’aquesta manera que sigui una ciutat més estimada. Ha recordat que Josep Maria Llompart “va marcar una època en la història del nostre país i de la nostra ciutat per la seva implicació activa en la defensa de les llibertats, de la llengua i la cultura, i del territori. Palma no seria el que és sense persones com ell, que es va comprometre en moments molt difícils. Ara més que mai, quan estam recuperant la Memòria Històrica de la ciutat, hem de recordar figures com Josep Maria Llompart”.

Llorenç Carrió, per la seva banda, ha recordat que Llompart va ser declarat Fill Il•lustre de Palma el 2009 i ha explicat les diferents actuacions que està fent l’Ajuntament per recordar la seva figura: la seva presència als Premis Ciutat de Palma i a la Diada de Sant Jordi, l’edició de material i, sobretot, la difusió de la seva obra a través de les biblioteques de Palma. “La figura de Llompart com a intel•lectual és immensa, i des de Cultura pensam que el millor homenatge és que la gent el llegeixi, que gaudeixi de la seva obra. Treballam per recuperar la identitat cultural i la memòria històrica de la ciutat i per transformar-la a través de la Cultura, tal com hagués volgut Josep Maria Llompart”.

Els participants a la ruta han pogut conèixer detalls de la vida i de l’obra de Llompart a través d’indrets tan vinculats a la seva figura com la Impremta de Mossèn Alcover, la primera seu de l’Editorial Moll, Can Alcover, Can Colom, l’Estudi General Lul•lià o la plaça Major, on va fer el conegut discurs a la manifestació per l’Autonomia de l’any 1977. Pilar Arnau ha anat explicant els seus orígens familiars dins una família conservadora addicta al règim franquista; la descoberta de la llengua catalana i la seva adopció com a idioma de cultura (era castellanoparlant); la seva relació amb Encarna Viñas i el seu decantament cap a postures antifranquistes; el seu paper com a editor, crític literari, historiador de la literatura i prologuista; la seva obra com a poeta i traductor; i la seva implicació com a activista cultural en la lluita antifranquista i, posteriorment, en entitats tan importants com l’Obra Cultural Balear o l’AELC. Per damunt de tot, Llompart va ser una persona compromesa en les lluites del seu temps. Els assistents hi han participat demostrant la seva curiositat pel personatge i atrevint-se a llegir alguns dels seus textos.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email