Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

L’Ajuntament recupera la història de les dones trencadores de marès de Ses Cadenes

L’Àrea d’Igualtat, Joventut i Drets Cívics i el Districte Platja de Palma i Pla de Sant Jordi homenatjaren a les trencadores el 5 d’agost

Les dones de la barriada ocuparen el lloc dels homes durant la Guerra Civil i la postguerra i pujaren a rompre marès a la pedrera

L’activitat es va fer en col·laboració amb l’Associació de Veïnats es Trencadors i els Geganters de Son Sunyer

Palma, 6 d’agost de 2018.- Durant la Guerra Civil i la postguerra, molts homes hagueren de partir al camp de batalla, foren empresonats o hagueren de fugir. Les dones quedaren a casa seva i hagueren d’encarregar-se de les tasques que feien ells. Un exemple poc conegut i que ara s’ha recuperat és el de les Trencadores de marès de Ses Cadenes, que durant aquell període pujaren a la pedrera per traure cantons de forma manual. El passat 5 d’agost coincidint amb les festes del barri l’Àrea d’Igualtat, Joventut i Drets Cívics i el Districte Platja de Palma i Pla de Sant Jordi, en col·laboració amb l’Associació de Veïnats es Trencadors i els Geganters de Son Sunyer, els varen retre un homenatge per fer visible aquesta part de la història.

En el decurs de l’acte es va explicar la història i el paper de les dones trencadores a través de testimoniatges de persones que ho visqueren a casa seva. Després es feren les tradicionals corregudes de marès. Per a l’assessor de Districte de la Platja de Palma, Miquel Àngel Contreras, l’acte s’emmarcava dins les polítiques de l’actual Ajuntament: “Recuperar la memòria dels nostres barris i pobles és fonamental per fer de Palma una ciutat amb uns barris i pobles més arrelats i per tant més estimats” i va destacar “la tasca de l’AVV de ses Cadenes pel que fa a la recuperació de la cultura popular i tradicional, un indret amb una història molt rica i un patrimoni etnològic molt valuós que hem de preservar entre totes i tots”. Contreras va afegir que “la Palma que ens agrada és aquella Palma diversa, arrelada, justa i igualitària, on tothom pugui trobar el seu lloc. I això només passarà si aquesta Palma la construïm des dels seus barris i pobles, sabent d’on venim i treballant estretament administració i ciutadania en el que volem ser el dia de demà” i va agrair la tasca feta tant per l’Associació de Veïnats com per Dídac Martorell en la recuperació de la memòria d’aquestes dones.

L’objectiu de la iniciativa, que s’emmarcava dins del Pla d’Igualtat, era reforçar la col·laboració i cooperació entre entitats ciutadanes i l’administració pública en matèria d’igualtat. Un altre dels objectius que perseguia l’homenatge és el de la recuperació de la memòria històrica i incrementar la representació de les dones a la via pública. Per aquest motiu, es va col·locar una placa a Ses Cadenes recordant la figura de les trencadores de marès.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email