Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Neus Truyol proposa una aliança de les ciutats mediterrànies per alliberar la mar de plàstics

La regidora d’Ecologia ha intervingut a una taula rodona de la conferència anual de MedCities que se celebra a Barcelona

Palma s’ha incorporat a aquesta associació que reuneix 56 ciutats de 15 països mediterranis


Palma, 5 d’octubre de 2018.- Neus Truyol ha proposat una aliança entre les ciutats mediterrànies per alliberar la mar de plàstics, en el marc de la conferència anual de MedCities que se celebra enguany a Barcelona, presidida per la seva batlessa, Ada Colau. Amb l’assistència a aquesta conferència, Palma s’incorpora a MedCities, una associació que reuneix 56 ciutats de 15 països mediterranis amb l’objectiu de implementar projectes i promoure la cooperació, principalment en temes ambientals, desenvolupament urbà sostenible, cohesió socials i preservació dels centres històrics, entre d’altres.

Neus Truyol, regidora d’Ecologia, Agricultura i Benestar Animal, ha estat convidada a intervenir a la taula rodona sobre “Ciutats mediterrànies: medi ambient i desenvolupament sostenible”, a la qual participaven batles de les ciutats de Jezzine (Líban), As-Salt (Jordània), Larnaka (Xipre) i Sfax (Tunísia).

En la que ha estat la primera intervenció que fa l’Ajuntament de Palma en el si d’aquesta xarxa, Neus Truyol ha llançat un nou repte comú que es suma a la col·laboració que ja existeix en matèria de residus: la de la protecció del medi marí i la prevenció dels plàstics a la mar. Neus Truyol ha proposat una aliança entre els pobles i ciutats de la Mediterrània per alliberar la mar de plàstic.

La proliferació dels plàstics a les nostres aigües és un problema que s’ha accentuat molt els darrers anys, és comú a tot el litoral del nostra mar i només es pot solucionar de forma conjunta. La producció de plàstics ha augmentat un 50% en darreres dècades. L’any 2020 es fabricaran més de 500 milions de tones anuals (900% més que el 1980). Es calcula que cada any 12 milions de tones de plàstics van a parar a la mar.

Tal i com ha destacat Neus Truyol, la recollida selectiva i el reciclatge no són suficients per resoldre aquest problema. Són necessàries mesures legislatives, fiscals, educatives i tecnològiques per prevenir la producció d’aquests residus i reduir el consum de plàstic.

Neus Truyol ha posat alguns exemples d’actuacions realitzades en aquesta línia des de Palma, com la campanya per reduir el consum de bosses de plàstic, realitzada conjuntament amb les patronals dels comerços. Així mateix a final d’any l’Ajuntament aprovarà el Pla de prevenció de residus, que incorpora mesures concretes per reduir el consum de plàstic. Igualment, es dona suport a la nova llei de residus promoguda pel Govern de les Illes Balears.

Palma s’adhereix a MedCities

Aquesta intervenció l’ha realitzat Neus Truyol en el marc de la conferència anual de MedCities18, que reuneix a Barcelona gairebé la totalitat dels representants dels 56 ajuntaments membres de l’associació. El seu objectiu és donar suport als governs locals a través de quatre línies d’acció: la implementació de projectes, l’organització d’activitats d’intercanvi de coneixement, promovent la cooperació entre els membres i donant veu als governs locals mediterranis en debats a escala internacional.

Palma no formava part d’aquesta entitat, així que Neus Truyol ha aprofitat l’assistència a la conferència per formalitzar l’adhesió. “Volem que aquesta aliança entre ciutats serveixi perquè les ciutats pressionin conjuntament els seus governs, i també la Unió Europea, per prendre mesures conjuntes contra els residus de plàstics i la contaminació marina en general”.

MedCities es va crear l’any 1991 com a xarxa de ciutats a iniciativa del METAP (Mediterranean Environmental Technical Assistance Program) del Programa de Nacions Unides pel Desenvolupament, el Banc Europeu d’Inversions i el Banc Mundial. En una primera fase, la xarxa s’orientava cap a projectes d’àmbit ambiental i més endavant, va eixamplar el seu àmbit d’actuació cap al desenvolupament urbà sostenible: serveis urbans, mobilitat, desenvolupament econòmic local, cohesió social i preservació dels centres històrics, entre d’altres.

Des de 1995, la secretaria general de la xarxa està a l’Àrea Metropolitana de Barcelona. L’any 2013 MedCities inicia el procés de transformació en associació amb personalitat jurídica pròpia, que es constitueix formalment l’any 2015. Des d’abril de 2017, l’associació MedCities opera plenament com a organització independent.

Entre els membres de MedCities hi ha ciutats com: Agadir, Alexandria, Ancona, As-Salt, Barcelona, Batroun, Chefchaouen, Dubrovnik, Durres, El Minah, Gaza, Izmir, Jezzine, Larnaka, Malaga, Marsella, Menzel, Bourguiba, Monastir, M’Saken, Nabeul, Oran, Roma, Sarajevo, Sfax, Sousse, Tànger, Tetouan, Tirana, Tripoli, Tunis, Zarqa…

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email