Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

El 19 de novembre iniciam la fase pilot de recollida de matèria orgànica

Es tracta d’una prova pilot d’un projecte innovador, de recollida amb contenidors tancats d’obertura amb la targeta ciutadana

S’instal·laran 35 contenidors que podran donar servei a més de 40.000 persones

Palma, 29 d’octubre de 2018.- A partir de dia 19 de novembre EMAYA recollirà de forma selectiva la matèria orgànica a sis barris de Palma: Son Rapinya, Son Flor, Los Almendros-Son Pacs, el Fortí, Son Cotoner i Camp d’en Serralta. Aquí s’implantaran un total de 35 contenidors identificats de color marró on els veïns podran dipositar les restes orgàniques.

Es tracta d’una primera fase de la implantació de la recollida de matèria orgànica en contenidors convencionals, de caràcter pilot, per tractar-se d’un projecte innovador i únic per les seves característiques. La matèria orgànica es recollirà en contenidors marrons de 2.200 litres, de característiques similars a la resta dels nous contenidors instal·lats a Palma al llarg de l’any passat, amb la peculiaritat que tendran la seva obertura tancada, amb una tapa que s’accionarà amb la targeta ciutadana. També existirà una targeta específica per als generadors singulars que vulguin utilitzar aquests contenidors i generin (restaurants, escoles, etc.).

La implantació d’aquests contenidors suposarà una inversió de 28.000 € en l’adquisició de 40 contenidors amb aquest sistema d’obertura. La seva recollida es realitzarà amb els camions amb els quals ja compta EMAYA, incorporant una ruta per al seu buidatge.

Per a la implantació de la recollida d’orgànica ha estat fonamental la col·laboració de l’IMI, que ha permès que la targeta ciutadana sigui un instrument fonamental del sistema implantat. Un sistema innovador i únic que té com a objectiu garantir la qualitat de la matèria orgànica dipositada, fent accessibles els contenidors a les persones que tenguin interès en separar de forma correcte els
seus residus orgànics.

A més, permetrà la identificació i el registre dels usuaris d’aquesta recollida per tal de poder, més endavant, aplicar reduccions en les taxes de residus i avançar cap a un pagament segons els residus generats, personalitzant el cost del tractament dels residus segons la quantitat i separació que es faci.

Una recollida imprescindible per assolir l’objectiu del 50 % de reciclatge

La matèria orgànica suposa aproximadament un 40% dels nostres residus domèstic; la proporció pot ser major a restaurants, hotels, menjadores escolars, residències, hospitals, etc. Recollir de forma separada aquesta matèria és una necessitat per assolir l’objectiu del 50% de recollida selectiva l’any 2020 que marca la legislació europea. També es recull la seva obligatorietat a les normatives insulars i autonòmiques ara en tramitació (pla insular de residus i nova llei autonòmica).

Per altra banda, la recollida de matèria orgànica i el seu tractament per separat té importants beneficis ambientals, ja que permet la obtenció de composta per fertilitzar conreus, horts o jardins, així com reduir la quantitat de residus a incinerar o abocar. També permet obtenir gas metà per a l’obtenció d’electricitat o biocombustibles.

Els avantatges econòmics també són notable, ja que per cada tona de matèria orgànica recollida separadament s’aconsegueix un estalvi de 126 € del cost d’incineració.

Antecedents: la recollida de matèria orgànica a Palma

La recollida de la matèria orgànica a Palma, encara que fins ara tenia pendent la seva extensió al global de la ciutadania, no parteix de zero. Aquesta fracció ja es recull al centre històric, a tots els punts que compten amb la recollida selectiva mòbil. Aquest sistema, que dóna servei a més de 14.000 persones, va incorporar des del començament la recollida diària d’aquesta fracció.

També al centre, els comerços adherits a la recollida porta a porta compten amb recollida diària de matèria orgànica. Fins ara són 85 els restaurants, hotels, escoles i altres establiments participants en aquest sistema.

Així mateix, 35 hotels de la Platja de Palma participen en la recollida porta a porta que incorpora també aquesta fracció.

El barri de Son Sardina també va ser pioner en la recollida de matèria orgànica; després d’una experiència que es va abandonar, la passada primavera es varen col·locar contenidors per a matèria orgànica als 23 punts de recollida d’aquest nucli de població.

Tota la matèria orgànica recollida a Palma i la que es recollirà a partir de dia 19 de novembre es destinarà a les plantes de compostatge i metanització del servei insular de residus del Consell de Mallorca, gestionades per TIRME.

Campanya de comunicació i conscienciació

Per tal que la matèria orgànica recollida de forma selectiva es pugui destinar a l’obtenció de compost, és molt important que es separi bé. Per això avui mateix ha començat una campanya d’informació i conscienciació a tots els barris on s’implanten els contenidors. Serà una campanya de proximitat, a peu de carrer, a càrrec de l’equip d’educació ambiental d’EMAYA. Per això s’han
editat cartells, fulletons informatius, imants de gelera amb la informació del que es pot posar i el que no als contenidors, s’han distribuït avisos a totes les cases informant de la implantació d’aquesta recollida i de la ubicació dels contenidors.

A més a més, EMAYA tendrà punts informatius al barris, de moment uns 25 a partir d’avui i fins a Nadal,de 10 a 19h  i realitzarà xerrades a les associacions de veïns i altres entitats del barri. A aquestes activitats i als punts informatius l’equip d’educació ambiental distribuirà recipients per a la separació de la matèria orgànica a casa, bosses compostables, imants i altres materials informatius, a més d’atendre totes les consultes i dubtes que es plantegin per part de la ciutadania.

  • Son Peretó/Son Flor: Carrer de Bartomeu Sureda i Miserol 4 (Mercadona) els dilluns 29/10, 12/11, 26/11 i 10/12
  • Los Almendros – Son Pacs: Plaça de Son Quint (darrere CGT) els dijous 8/11 22/11 i 20/12
  • Son Rapinya: Carrer de Murcia 2 (devora la benzinera) els dijous 15/11, 29/11 i 13/12
  • Plaça de Cort: cada dimecres de 10 a 14h
  • També podeu recollir el material a les oficines d’EMAYA al carrer de Joan Maragall, 3 (8.30 – 14h), o informar-vos-en al telèfon 900 724 00 i a https://organica.emaya.es

La informació que s’obtengui d’aquesta fase pilot de la implantació de la recollida de la matèria orgànica, el número de participants, quantitats i qualitat de la recollida, freqüència d’us, incidents, etc., serviran per determinar les properes fases i metodologia de la implantació de la recollida de la matèria orgànica a Palma.

 

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email