Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

El batle de Palma i la presidenta d’EMAYA visiten la neteja dels dipòsits d’aigua de Son Tugores

Aquests dos dipòsits, d’11.000 m³ cada un, es buiden una vegada a l’any per netejar i realitzar tasques de manteniment

Varen ser construïts l’any 1934 i encara són bàsics per emmagatzemar l’aigua de les fonts, embassaments i pous i subministrar-la a la ciutat

Palma, 17 de desembre de 2018. – El batle de Palma, Antoni Noguera i la presidenta d’EMAYA, Neus Truyol, acompanyats per Jaume Femenias, director del Cicle de l’Aigua i Eva Sastre, responsable d’explotació, han visitat avui a primera hora del matí les instal·lacions d’EMAYA a Son Tugores, neuràlgiques de l’abastiment i tractament d’aigua de Palma , i han pogut entrar a un dels dos dipòsits reguladors, que està buit en aquests moments amb motiu de la neteja anual.

En primer lloc han realitzat una breu visita a les instal·lacions de l’ETAP de Son Tugores, l’Estació de Tractament d’Aigua Potable que rep l’aigua que es subministra a Palma des dels embassaments, les fonts i els pous. Aquí es tracta perquè sigui apta per al consum humà i s’emmagatzema als dipòsits reguladors.

Aquests dos dipòsits es varen construir durant la II República. L’Ajuntament de Palma va encarregar a l’enginyer Josep Zaforteza i Mussoles la realització d’unes obres per a millorar l’abastiment d’aigua de la ciutat, que són considerades com al punt d’inici del modern sistema de canalització d’aigua potable de Palma.

Les actuacions més destacades del projecte foren el sanejament de la Font de la Vila, que comportava el cobriment de part de la seva síquia, la construcció de dos grans dipòsits reguladors d’aigua a Son Tugores i la projecció d’una canonada que connecta aquests dipòsits a l’entrada de la ciutat.

Les instal·lacions foren inaugurades per Emili Darder i Cànaves el 1934. Els dos dipòsits reguladors servien per emmagatzemar l’aigua provinent de la Font de la vila, per a la seva distribució a la ciutat. Compten amb una capacitat d’11.000 m³ cada un, i actualment encara es troben en funcionament. Avui en dia reben l’aigua procedent de totes les captacions d’Emaya, a més de la Font de la Vila les fonts de Mestre Pera i den Baster, els embassaments de Cúber i el Gorg Blau i els diversos pous que abasteixen Palma.

Neteja anual
Per complir amb el RD 140/2003 juntament amb el Decret 53/2012 sobre vigilància sanitària de les aigües de consum humà de les Illes Balears, tots els dipòsits es fan nets com a mínim una vegada a l’any. Es buiden completament i es fan nets amb aigua clorada a pressió. Aquestes tasques es complementen amb les de manteniment preventiu i correctiu de cada dipòsit, tot amb personal propi.

El dipòsit que avui s’ha visitat mentre els operaris de l’empresa pública realitzaven les feines de neteja es va anar buidant sempre aprofitant l’aigua per a consum. Una vegada va quedar buit el passat divendres es va preparar per realitzar la neteja, amb la instal·lació de focus i mesures de seguretat. Avui s’ha iniciat la neteja que finalitzarà demà, es revisaran les parets i columnes i es
deixarà a punt per tornar a omplir al llarg d’aquesta setmana. Mentre es realitzen aquestes feines en aquests dipòsits es compta amb l’altre situat just al devora.

A les instal·lacions de Son Tugores actualment operen dues ETAP (Estació de Tractament d’Aigua Potable), una d’elles tracta l’aigua procedent de les tres Font naturals (Font de la Vila, Font d’en Baster i Font de na Pera) amb una capacitat de tractament de 500 L/s i tecnologia de floculació/coagulació; mentre que l’altra tracta l’aigua procedent dels pous salabrosos de Pont d’Inca i Na Burguesa, amb una capacitat de tractament de 500 l/s i tecnologia d’osmosi inversa.

Nou projecte per duplicar la capacitat de tractament d’aigua de les fonts i millorar-ne la qualitat

Les fonts aporten anualment molt més cabal del que es té ara capacitat per tractar, per aquest motiu el següent pas en la millora de la gestió de l’aigua passa per la construcció d’una planta d’ultrafiltració per augmentar la capacitat de tractament actual al doble, 1.000 l/s. Amb aquesta inversió s’aconseguirà captar, tractar i millorar la qualitat de l’aigua de les fonts i en definitiva la qualitat de l’aigua servida als ciutadans de Palma.

Aquest projecte es troba actualment en licitació i es preveu que les noves instal·lacions d’ultrafiltració es puguin començar a construir durant 2019. D’aquesta manera a més de millorar la qualitat es podrà duplicar la capacitat d’un recurs renovable i sostenible, l’aigua de les fonts naturals.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email