Palma, 15 de febrer de 2019.- El Jutjat d’instrucció 5 de Palma ha decidit admetre a tràmit la querella presentada per la Federación Española de Asociaciones de Viviendas y Apartamentos Turísticos (FEVITUR) contra el batle de Palma, Antoni Noguera, per presumpta prevaricació en la regulació del lloguer turístic. En el marc d’aquest procés, que es troba en estat de diligències prèvies, l’Ajuntament de Palma manifesta que: o El lloguer turístic no ha estat mai permès a Palma, fins i tot abans de l’aprovació de la llei de turisme.
- La regulació del lloguer turístic no només no contradiu cap llei, si no que era una obligació imposada per la pròpia llei turística. La modificació de la Llei de Turisme i el decret posterior aprovats el 2017 va marcar el camí que havia de seguir l’Ajuntament per delimitar les zones aptes per a la comercialització d’Estades Turístiques dins el nostre municipi i començar a regular aquest fenomen nou de l’economia del turisme.
- Posteriorment, la Federació d’Associacions de Veïns va impulsar una proposta legislativa popular aprovada en sessió plenària el 27 de juliol de 2017. La proposta va ser analitzada a nivell tècnic i jurídic per saber si tenia l’aval necessari per convertir-se en proposta urbanística.
- L’Ajuntament de Palma va gestionar l’impuls de l’expedient per tal d’aprovar la regulació del lloguer turístic, tal i com marcava la Llei de Turisme. Aquesta es va aprovar en el Ple de l’Ajuntament de Palma de manera definitiva el juliol de 2018. La motivació i justificació de l’acord és tècnica i basada en l’interès general.
- L’acord de regulació del lloguer turístic no va ser arbitrari ni contravé la legalitat, com es pressuposa en un cas de prevaricació, perquè la iniciativa de la regulació venia marcada per la llei de turisme, que obligava a l’Ajuntament a zonificar, i per l’aprovació en ple de Cort de la iniciativa popular de la FAVV. La motivació de l’expedient i la resolució final de regulació del lloguer turístic estan basades en informes tècnics i en l’interès general. A més, no contravé cap llei amb coneixement de causa, de fet, era d’obligació legal regular el lloguer turístic d’acord amb la llei de turisme.
- Es tracta d’un acord polític de l’equip de govern, referendat per la majoria en ple, que neix d’una demanda social i una preocupació global generada per les dificultats per accedir a un habitatge, agreujada per l’evolució exponencial del lloguer turístic a Palma.
- La zonificació aprovada per aquest consistori el juliol de 2018 i que estableix la prohibició del lloguer turístic en habitatges plurifamiliars a tot Palma contribueix a millorar les condicions d’accés a l’habitatge per a les veïnes i veïns de Palma.
- Una política impulsada després de l’aprovació de la primera i única iniciativa popular presentada al plenari de Cort per part de la Federació d’Associacions de Veïnats en el ple de juliol de 2017.
- Des d’un principi, aquest equip de govern ha estat valent davant l’emergència per a accedir a un habitatge a preu assequible a causa del lloguer turístic, entre altres factors. Una mesura valenta, contundent i capdavantera que assegura la bona convivència entre el resident i el turista, i que garanteix l’accés a l’habitatge per part dels ciutadans i ciutadanes.