Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

L’Ajuntament de Palma acorda l’aprovació inicial de l’Ordenança per a la tinença i el benestar d’animals de família i domèstics

Palma, 20 de febrer de 2019.- Neus Truyol, regidora d’Ecologia, Agricultura i Benestar Animal ha presentat avui matí l’acord de la Junta de Govern d’elevar al proper ple de l’Ajuntament de Palma l’aprovació inicial de l’Ordenança per a la tinença i el benestar dels animals de família i domèstics a la societat urbana. En cas d’aprovació, la ciutadania i les entitats disposaran d’un termini de trenta dies per presentar-hi al·legacions.

La nova ordenança respon a les noves necessitats actuals, més exigents pel que fa tant a garantir el benestar dels animals que conviuen en els espais urbans, així com més estrictes també en les mesures que garanteixin una convivència harmònica entre humans i animals, i respectant sempre els espais públics. Tal i com ha declarat Neus Truyol “l’anterior ordenança havia quedat desfasada en molts aspectes i ara s’han recollit i plasmat en un nova norma moltes demandes socials, tant pel que fa al benestar animal, les necessitats de convivència i respecte, el reconeixement de la tasca de les entitats i voluntaris i l’objectiu fonamental de l’Ajuntament de sacrifici zero d’animals”

El nou articulat és el resultat de la feina dels tècnics de l’Àrea d’Ecologia i Benestar Animal, així com d’un procés participatiu realitzat durant mesos, que ha suposat reunions amb les associacions de protecció animal i la recollida de propostes per internet i les xarxes socials.

Entre les novetats que aporta la nova ordenança en destacaríem les incorporacions en diverses línies:

Aspectes generals de la nova ordenança:

  • És una ordenança més simple, amb 75 articles front als 105 anteriors. Està centrada en el benestar dels animals, eliminant tota la part d’activitats que és redundant amb la llei d’activitats i llei 1/92.
  • S’amplia l’objecte de l’ordenança, on a més d’especificar que és “el benestar dels animals, la regulació de la inserció harmònica dels animals de família a la societat”, s’inclou com a objectiu la participació ciutadana en la protecció dels drets dels animals.
  • Es canvia el concepte d’animal “de companyia” per animals “de família”, per contemplar els animals que conviuen amb les persones com a éssers vius amb drets i necessitats, part de la família, i no com a ésser subordinats amb una funció de companyia. Es recull així una de les demandes socials sorgides del procés de participació i debat.

Obligacions i paper de l’Ajuntament de Palma:

  • Es crea l’Oficina Municipal de Benestar Animal, amb la seva finalitat de donar un tractament integrat a les tasques relacionades amb el benestar animal i la tinença responsable dels animals de família.
  • La nova ordenança estableix que l’Ajuntament ha de promoure i realitzar campanyes i accions educatives amb l’objectiu d’assolir el sacrifici zero i fomentar la tinença responsable dels animals, fomentar les adopcions i prevenir l’abandonament dirigides als centres educatius, als diversos professionals implicats, així com a la societat en general. Aquestes accions es podran desenvolupar conjuntament amb entitats sense ànima de lucre. Aquestes accions tampoc es recollien a l’ordenança anterior.
  • S’estableix el mandat d’elaborar un reglament i una carta de serveis del Centre Municipal de Son Reus.
  • Es deixa constància del reconeixement de les entitats de protecció animal i de la possibilitat de signar convenis també en campanyes de conscienciació.
  • L’Ajuntament podrà establir línies de subvencions o ajuts per a les personers o col·lectius vulnerables, per tal de garantir el compliment de les obligacions establertes en aquesta ordenança i, en especial, les relatives a l’esterilització dels animals.

Mesures per garantir el benestar animal

  • Una novetat és l’establiment d’un nombre màxim de cans i moixos en habitatges urbans: en edificis d’habitatges plurifamiliars (pisos o apartaments) no es permet la tinença de més de tres cans, moixos o d’altres animals assimilables, en total, sense perjudici d’altres limitacions que puguin estar establertes en els estatuts de la propietat horitzontal; en el cas dels immobles unifamiliars o residencials aïllats urbans es permet la tinença d’un màxim de cinc cans i moixos. Es preveuen autoritzacions per a casos justificats.
  • També s’incorporen obligacions relatives a les esterilitzacions, no contemplades fins ara; serà obligatòria per als moixos que tinguin accés a les vies i els espais públics, com també a espais privats de concurrència pública, per als cans que romanguin permanentment en finques rústiques, i per a tots els cans potencialment perillosos que no estiguin albergats en un viver o centre de cria degudament autoritzats. Igualment, tots els animals que surtin de Son Reus en adopció han de ser esterilitzats.
  • S’endureixen les mesures per evitar el comerç il·legal, es prohibeix l’intercanvi no monetari d’animals fora de comerços, fires i mercats legals i els anuncis de venda o intercanvi d’animals a la via pública.
  • Es mantenen les prohibicions de torturar i maltractar els animals o infligir-los danys, patiments o molèsties gratuïtes, utilitzar qualsevol classe d’artefactes destinats a limitar o impedir la mobilitat dels animals, que els produeixin danys o patiments o que els impedeixin mantenir el cap en posició normal o mantenir als animals en estat de desnutrició o assedegats.
  • Es desenvolupa la normativa de regulació de les colònies felines, s’estableix que l’Ajuntament fomenta, potencia i regula l’existència de colònies de moixos controlades i dona suport als voluntaris o les entitats que tenen cura d’aquestes i del seu entorn. Igualment, l’Ajuntament ha de desenvolupar un Pla de gestió de colònies felines urbanes autoritzades de la ciutat.
  • Es modifica l’apartat de modificacions, incorporant els termes que no existien a l’anterior normativa, com “moix salvatgí” i “colònia felina urbana controlada”. El moix salvatgí és el que viu a l’àmbit urbà o periurbà i que no té caràcter sociable amb les persones, per la qual cosa resulta difícilment domesticable. No tenen propietari, requereixen unes determinades condicions de control, i s’han de minimitzar les interferències amb la fauna autòctona. Les colònies felines controlades són grups de moixos d’un espai públic, que compten amb autorització municipal i disposen sempre de persones alimentadores autoritzades.
  • Es denega el dret a l’adopció d’animals procedents del Centre Sanitari de Son Reus a les persones que hagin estat objecte d’una sentència penal ferma en matèria de benestar animal o d’una sanció administrativa molt greu d’aquesta Ordenança.

Mesures per a una bona convivència

  • Es manté la prohibició d’abandonar els excrements dels animals a la via pública i s’incorpora l’obligació de diluir l’orina, mitjançant l’aportació d’aigua, per a evitar l’embrutiment per taques, disminuir la producció d’olors i evitar les molèsties. Aquesta dilució s’ha de fer de forma que no afecti a la resta de transeünts ni a les propietats. S’incorpora la prohibició de dipositar excrements als portals de cases, comerços i altres serveis.
  • Es prohibeix donar de menjar a la via pública a qualsevol animal i s’especifica la prohibició per als coloms i gavines, per necessitats de control de la seva població. S’elimina l’excepció que permetia alimentar coloms a la plaça d’Espanya.
  • En relació als animals domèstics, no regulats per l’anterior norma, es prohibeixen a les zones urbanes del municipi la tinença i cria d’animals de corral (gallines, coloms, conills, ovelles, cavalls, porcs, vaques, cabres…). Així mateix, els propietaris dels immobles han d’evitar l’establiment de coloms en els seus porxos o golfes, aplicant mesures com tancaments o d’altres.
  • Tampoc es parlava abans dels animals exòtics; amb la nova ordenança es prohibeix la circulació pels espais públics als animals exòtics i feroços.

Increment de les quanties de les sancions

La nova ordenança també actualitza i incrementa les quanties establertes com a multes per les sancions lleus i greus. En el cas de les infraccions lleus, la multa passa de 60-300 € a ser de 60 a 750 €. Les infraccions greus passen de 301 a 1.500 a ser  de 750,01 a 1.500 €. Les multes per infraccions molt greus es mantenen de 1.500,01 a 3.000 €.

Són infraccions lleus, per exemple, dur els cans sense corretja per la via pública, no disposar de microxip o cartilla sanitària de l’animal, no esterilitzar els animals que estiguin obligats a fer-ho, alimentar animals als espais públics o tenir colomers.

Alguns exemples d’infraccions greus són la presència de qualsevol animal, domesticat o no, als areners i les àrees destinades a jocs infantils dels parcs i els espais lliures urbans; els anuncis de particulars a les vies i els espais públics per a la cria i/o venda, o qualsevol transacció dels seus animals de família; les molèsties a veïns quan aquestes siguin reiterades i continues en el temps.

També són infraccions greus l’abandonament o l’incomplir la responsabilitat de recollida i neteja dels excrements i orins, d’aquesta manera no recollir excrements o no diluir l’orina a la via públic tendrà sancions entre 750 i 1.500 €. Així com altres incompliments relatius a no mantenir els animals en condicions higièniques o sanitàries d’acord amb les necessitats fisiològiques i etològiques de cada animal.

Són infraccions molt greus, per exemple, incomplir el límit del nombre màxim de cans i moixos per habitatge, torturar i maltractar els animals o infligir-los danys, patiments o molèsties gratuïtes, utilitzar qualsevol classe d’artefactes destinats a limitar o impedir la mobilitat dels animals, que els produeixin danys o patiments o que els impedeixin mantenir el cap en posició normal o mantenir als animals en estat de desnutrició o assedegats.

Amb aquesta nova ordenança municipal Neus Truyol afirma que l’Ajuntament estarà a l’alçada de les demandes ciutadanes en matèria de benestar animal i convivència, unes demandes cada vegada més exigents. “Tenim una societat capdavantera en la seva preocupació pel benestar dels animals i l’Ajuntament de Palma havia de donar una resposta a aquesta inquietud, per això presentam aquest norma que respon a la sensibilitat social actual”.

 

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email