Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

El 25 de març comença la segona fase del projecte pilot de recollida de la matèria orgànica a Son Espanyolet i Son Dameto

Palma, 26 de febrer de 2018.- Dia 25 de març EMAYA iniciarà la recollida selectiva de la matèria orgànica a dos barris més de Palma, Son Dameto i Son Espanyolet, posant així en marxa la segona fase del projecte pilot de recollida d’orgànica; amb la implantació d’un total de 33 contenidors identificats de color marró, on els veïns podran dipositar les restes orgàniques. Concretament es posaran 18 contenidors a Son Dameto i 15 a Son Espanyolet.

Aquesta segona fase dona continuïtat a la primera iniciada el passat mes de novembre a 6 barris de Palma: Son Rapinya, Son Flor, Los Almendros-Son Pacs, el Fortí, Son Cotoner i Camp d’en Serralta, on hi ha ja des de dia 19 de novembre 36 contenidors marrons.

Es tracta de la segona fase de la implantació de la recollida de matèria orgànica en contenidors de càrrega lateral. És un projecte pilot, pel seu caràcter innovador i únic per les seves característiques. La matèria orgànica es recull en contenidors marrons de 2.200 litres, de característiques similars a la resta dels nous contenidors instal·lats a Palma, amb la peculiaritat que tenen la seva obertura tancada, amb una tapa que s’acciona amb la targeta ciutadana. També existeix una targeta específica per als grans generadors que vulguin utilitzar aquests contenidors (restaurants, escoles, cafeteries, comerços, etc.).

Pel seu caràcter de projecte pilot, es fa un seguiment dels resultats segons la quantitat de contenidors a cada barri. Els barris de la primera fase tenen un contenidor d’orgànica per a cada 3 illes de contenidors; a Son Dameto aquesta proporció serà d’un per a cada dues àrees de contenidors i a Son Espanyolet es posaran contenidors d’orgànica a tots els punts de recollida complets del barri.

La implantació d’aquests contenidors ha suposat una inversió de 23.760 € en l’adquisició dels 33 contenidors amb aquest sistema d’obertura. La seva recollida es realitza amb els camions amb els quals ja compta EMAYA.

Igual que a la primera fase, la principal novetat d’aquest sistema de recollida és l’obertura del contenidor mitjançant la targeta ciutadana. El principal objectiu del tancament dels contenidors és  garantir la qualitat de la matèria orgànica dipositada. Per fer-ho possible ha estat fonamental la col·laboració de l’IMI, que ha permès que la targeta ciutadana sigui un instrument fonamental del sistema implantat.

L’ús de la targeta ciutadana permetrà també la identificació i el registre dels usuaris d’aquesta recollida per tal de poder, més endavant, aplicar reduccions en les taxes de residus i avançar cap a un pagament segons els residus generats, personalitzant el cost del tractament dels residus segons la quantitat i separació que es faci.

Molts bon resultats de la primera fase, especialment pel que fa a la qualitat de la matèria recollida

Fins ara, després de poc més de tres mesos d’implantació de la primera fase, l’objectiu de la qualitat s’ha assolit molt per damunt de les expectatives, ja que la qualitat de la matèria orgànica recollida és extraordinària, de més del 99%, amb menys d’un 1% d’impropis. Es tracta d’una qualitat molt per sobre del que és habitual a la recollida de matèria orgànica, fins i tot a localitats on està implantada des de fa anys amb sistemes porta a porta.

En aquests tres primer mesos s’han recollit 26,34 tones. El sistema té uns 2.000 usuaris regulars, que utilitzen el contenidor, almenys, setmanalment. L’adhesió a aquest sistema de recollida és gradual, però una vegada una família hi participa, ho fa regularment. El seguiment de l’ús del contenidors també permet detectar la incidència de les activitats educatives. S’ha observat que després de fer una xerrada a un  determinat lloc, l’ús dels contenidors de matèria orgànica s’ha multiplicat per dos o per tres els dies següents.

Una altra dada significativa és, per exemple, que el mes de gener s’ha duplicat la quantitat de matèria orgànica recollida en relació al gener de 2018, passant de 85 a 172 tones. Aquestes quantitats estan encara creixent setmana a setmana i les activitats d’informació i sensibilització es segueixen realitzant en aquests barris. Fins ara s’han organitzat unes 40 activitats informatives durant els darrers tres mesos.

Campanya d’informació i sensibilització a Son Espanyolet i Son Dameto

Pel que fa als barris de la segona fases, aquest mateix dijous s’inicia la campanya de comunicació que té com a objectiu donar a conèixer als veïns de Son Espanyolet i Son Dameto l’arribada del nou contenidor, el sistema de funcionament, el que hi poden dipositar i com.  És fonamental que es separi bé per tal que la matèria orgànica recollida de forma selectiva es pugui destinar a l’obtenció de compost, per això és molt important que la ciutadania estigui ben informada, a més de motivada a participar.

Serà una campanya de proximitat, a peu de carrer, a càrrec de l’equip d’educació ambiental d’EMAYA. Per això s’han editat cartells, fulletons informatius, imants de gelera amb la informació del que es pot posar i el que no als contenidors, s’han distribuït avisos a totes les cases informant de la implantació d’aquesta recollida i de la ubicació dels contenidors.

A més a més, EMAYA tendrà punts informatius a aquests barris i realitzarà xerrades a les associacions de veïns i altres entitats. A aquestes activitats i als punts informatius l’equip d’educació ambiental distribuirà recipients per a la separació de la matèria orgànica a casa, bosses compostables, imants i altres materials informatius, a més d’atendre totes les consultes i dubtes que es plantegin per part de la ciutadania.

Els punts informatius prevists de moment són els següents:

Son Dameto

C/ de Vicenç Joan i Rosselló, 65 (Centre Salut Son Pisà) els dijous 28 de febrer, 28 de març i 11 d’abril.

C/ de Son Calbet 7 (parc infantil) el dijous 14 de març.

C/ de Pascual Ribot 52 (Mercadona) el dijous 4 d’abril.

C/ de Josep Socias i Gradolí (Parc Son Dameto Nou) el dijous 25 d’abril.

Son Espanyolet

C/ de la Dragonera 15 (davant Eroski) el dijous 7 de març i els dilluns 1 i 29 d’abril.

C/ de Morlà 22 (parc infantil) el dijous 21 de març.

C/ de Son Espanyolet 51 (parc) el dilluns 25 de març.

C/ de Bartomeu Rosselló-Pòrcel 3, el dilluns 8 d’abril.

C/ d’Hondures 2, el dilluns 15 d’abril.

També es pot recollir el material a les oficines d’EMAYA al carrer de Joan Maragall, 3 (8.30 – 14 h), o informar-se’n al telèfon 900 724 00 i a https://organica.emaya.es. Així mateix, es realitzaran altres activitats organitzades amb associacions de veïns, comunitats de propietaris, escoles, etc.

Una recollida imprescindible per assolir l’objectiu del 50 % de reciclatge

La matèria orgànica suposa aproximadament un 40% dels nostres residus domèstic; la proporció pot ser major a restaurants, hotels, menjadores escolars, residències, hospitals, etc. Recollir de forma separada aquesta matèria és una necessitat per assolir l’objectiu del 50% de recollida selectiva l’any 2020 que marca la legislació europea i ara també autonòmica. Per altra banda, la recollida de matèria orgànica i el seu tractament per separat té importants beneficis ambientals, ja que permet la obtenció de composta per fertilitzar conreus, horts o jardins, així com reduir la quantitat de residus a incinerar o abocar. També permet obtenir gas metà per a l’obtenció d’electricitat o biocombustibles. Els avantatges econòmics són igualment notables, ja que per cada tona de matèria orgànica recollida separadament s’aconsegueix un estalvi de 126 € del cost d’incineració.

Antecedents: la recollida de matèria orgànica a Palma

La recollida de la matèria orgànica a Palma tenia pendent la seva extensió al global de la ciutadania, però no parteix de zero. Aquesta fracció ja es recull al centre històric, a tots els punts que compten amb la recollida selectiva mòbil. Aquest sistema, que dóna servei a més de 14.000 persones, va incorporar des del començament l’any 2017 la recollida diària d’aquesta fracció.

També al centre, els comerços adherits a la recollida porta a porta compten amb recollida diària de matèria orgànica. Fins ara són 85 els restaurants, hotels, escoles i altres establiments participants en aquest sistema. Així mateix, 35 hotels de la Platja de Palma participen en la recollida porta a porta que incorpora també aquesta fracció.

El barri de Son Sardina va ser pioner en la recollida de matèria orgànica; després d’una experiència que es va abandonar, la passada primavera de 2018 es varen col·locar contenidors per a matèria orgànica als 23 punts de recollida d’aquest nucli de població.

Amb els barris on ja es va implantar la recollida d’orgànica el novembre, els que s’incorporaran el 25 de març, a més del centre i Son Sardina, ara ja són gairebé 75.000 habitants de Palma que tenen la recollida de matèria orgànica al seu abast.

Tota la matèria orgànica recollida a Palma es destina a les plantes de compostatge i metanització del servei insular de residus del Consell de Mallorca, gestionades per TIRME.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email