Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Avui es col·loquen els nous contenidors de recollida de la matèria orgànica a Son Espanyolet i Son Dameto

Palma, 25 de març de 2019.- Avui dia 25 de març EMAYA està instal·lant els nous contenidors marrons per a la recollida selectiva de la matèria orgànica a Son Dameto i Son Espanyolet, posant així en marxa la segona fase del projecte pilot de recollida d’orgànica. La presidenta d’EMAYA, Neus Truyol, ha presentat avui a primera hora del matí els nous contenidors a l’Associació de Veïns Son Dameto, que han presenciat la col·locació dels primers contenidors als seu barri. Al llarg del matí es continua la instal·lació en aquestes dues barriades.

Avui partir s’implanten un total de 33 contenidors identificats de color marró, on els veïns podran dipositar les restes orgàniques. Concretament es posen 18 contenidors a Son Dameto i 15 a Son Espanyolet.

Aquesta segona fase dona continuïtat a la primera iniciada el passat mes de novembre a Son Rapinya, Son Flor, Son Peretó, Los Almendros-Son Pacs, el Fortí, Son Cotoner i Camp d’en Serralta, on hi ha ja des de dia 19 de novembre 36 contenidors marrons.

Es tracta de la segona fase de la implantació de la recollida de matèria orgànica en contenidors de càrrega lateral. És un projecte pilot, pel seu caràcter innovador i únic per les seves característiques. La matèria orgànica es recull en contenidors marrons de 2.200 litres, de característiques similars a la resta dels nous contenidors instal·lats a Palma, amb la peculiaritat que tenen la seva obertura tancada, amb una tapa que s’acciona amb la targeta ciutadana. També existeix una targeta específica per als grans generadors que vulguin utilitzar aquests contenidors (restaurants, escoles, cafeteries, comerços, etc.).

Pel seu caràcter de projecte pilot, es fa un seguiment dels resultats segons la quantitat de contenidors a cada barri. Els barris de la primera fase tenen un contenidor d’orgànica per a cada 3 illes de contenidors; a Son Dameto es col·loca un per a cada dues àrees de contenidors i a Son Espanyolet es posen contenidors d’orgànica a tots els punts de recollida complets del barri.

La implantació d’aquests contenidors ha suposat una inversió de 23.760 € en l’adquisició dels 33 contenidors amb aquest sistema d’obertura. La seva recollida es realitza amb els camions amb els quals ja compta EMAYA.

Igual que a la primera fase, la principal novetat d’aquest sistema de recollida és l’obertura del contenidor mitjançant la targeta ciutadana. El principal objectiu del tancament dels contenidors és garantir la qualitat de la matèria orgànica dipositada. Per fer-ho possible ha estat fonamental la col·laboració de l’IMI, que ha permès que la targeta ciutadana sigui un instrument fonamental del sistema implantat.

L’ús de la targeta ciutadana permetrà també la identificació i el registre dels usuaris d’aquesta recollida per tal de poder, més endavant, aplicar reduccions en les taxes de residus i avançar cap a un pagament segons els residus generats, personalitzant el cost del tractament dels residus segons la quantitat i separació que es faci.

Molts bon resultats de la primera fase, especialment pel que fa a la qualitat de la matèria recollida
A la primera fase d’implantació, l’objectiu de la qualitat s’ha assolit molt per damunt de les expectatives, ja que la qualitat de la matèria orgànica recollida és extraordinària, de més del 99%, amb menys d’un 1% d’impropis. Es tracta d’una qualitat molt per sobre del que és habitual a la recollida de matèria orgànica, fins i tot a localitats on està implantada des de fa anys amb sistemes porta a porta.

Campanya d’informació i sensibilització a Son Espanyolet i Son Dameto
Pel que fa als barris de la segona fases, fa ara un mes s’inicia la campanya de comunicació que té com a objectiu donar a conèixer als veïns de Son Espanyolet i Son Dameto l’arribada del nou contenidor, el sistema de funcionament, el que hi poden dipositar i com. És fonamental que es separi bé per tal que la matèria orgànica recollida de forma selectiva es pugui destinar a l’obtenció de compost, per això és molt important que la ciutadania estigui ben informada, a més de motivada a participar.

És una campanya de proximitat, a peu de carrer, a càrrec de l’equip d’educació ambiental d’EMAYA. Per això s’han editat cartells, fulletons informatius, imants de gelera amb la informació del que es pot posar i el que no als contenidors, s’han distribuït avisos a totes les cases informant de la implantació d’aquesta recollida i de la ubicació dels contenidors.

A més a més, EMAYA tendrà punts informatius a aquests barris i realitzarà xerrades a les associacions de veïns i altres entitats. A aquestes activitats i als punts informatius l’equip d’educació ambiental distribuirà recipients per a la separació de la matèria orgànica a casa, bosses compostables, imants i altres materials informatius, a més d’atendre totes les consultes i dubtes que es plantegin per part de la ciutadania.

També es pot recollir el material a les oficines d’EMAYA al carrer de Joan Maragall, 3 (8.30 – 14 h), o informar-se’n al telèfon 900 724 00 i a https://organica.emaya.es. Així mateix, es realitzaran altres activitats organitzades amb associacions de veïns, comunitats de propietaris, escoles, etc.

Així mateix, es pot consultar més informació i la ubicació dels contenidors a: https://www.emaya.es/residuos-y-limpieza/residuos/recollida-de-mat%C3%A8ria-org%C3%A0nica/

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email