Palma, 29 de juliol de 2019.- El senador de MÉS per Mallorca, Vicenç Vidal, ha censurat avui l’actitud del govern de l’Estat a qui ha acusat directament de girar l’esquena a la sensibilitat ciutadana que “cada vegada més és contrària a la celebració de corregudes de bous”.
Vidal, acompanyat de la regidora de Palma, Neus Truyol, ha presentat avui tot un seguit de preguntes que formularà al Senat interessant-se per la “cobertura institucional” que les corregudes reben per part de diferents administracions públiques, així, el senador ecosobiranista demanarà quines mesures hi haprevistes per erradicar-les, o fins i tot si el govern de l’Estat ha previst retirar la qualificació de patrimoni cultural immaterial de la qual disposen ara per ara les corregudes així com altres activitats taurines.
El senador Vicenç Vidal recorda que a les illes poden celebrar-se corregudes de toros arran d’un recurs a la llei balear presenta pel govern de l’Estat.
Vicenç Vidal també traslladarà al Senat la seva queixa pels recursos presentats per part de l’Estat a la Llei de Benestar Animal, i que finalment ha derogat parcialment el Tribunal Constitucional. Segons Vidal, “atenent que l’Estat és plurinacional, amb diversitat cultural, perquè el Govern espanyol s’oposa a què un govern autonòmic decideixi democràticament legislar amb coherència amb la seva realitat per erradicar una pràctica que atempta contra els animals i contra consciència dels seus ciutadans?” afirma el senador en una de les preguntes formulades al Senat.
En aquest sentit, Vidal és contundent i assenyala directament a Madrid: si enguany hi ha alguna correguda de bous i alguna mort d’un animal, l’únic responsable serà el govern de l’Estat. Les preguntes de Vidal també incloent referències a les subvencions, o aportacions econòmiques i de recursos públics destinats a les corregudes de bous o l’incompliment de la normativa europea.
Per la seva banda la regidora Neus Truyol ha recordat els avanços que va suposar la legislació balear i ha apel·lat a la responsabilitat del govern de l’Estat a “donar resposta a una demanda ciutadana que reclama la desaparició del maltractament animal”. Segons Truyol “no haurien d’admetre excepcions per motius culturals, especialment quan existeix una diversitat cultural a Espanya i una oposició manifesta en la societat balear a la conservació i promoció d’aquestes pràctiques culturals contràries no només a la integritat dels animals sinó també als valors contemporanis de la nostra civilització”.