Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

L’Ajuntament de Palma trasllada als propietaris de la plaça de bous els informes tècnics sobre la inspecció

Palma, 8 d’agost de 2019.-  L’Ajuntament de Palma ha actuat en tot el que està a les seves mans per controlar i supervisar que tant l’estat de la plaça i com l’activitat compleix la normativa i els requeriments legals prevists. Concretament, des de l’àrea de Model de Ciutat s’ha instat a tots els departament competents a dur endavant una inspecció conjunta. Tant les àrees municipals com altres administracions. És a dir:

  • Àrea de Sanitat, el tècnic veterinari ha revisat l’estat de les instal·lacions ramaderes on han de romandre els animals.
  • Àrea de Model de Ciutat, des de dos departaments: Disciplina – ITE  pel que fa a la inspecció de l’estat de la plaça, i Activitats per a comprovar que la llicència d’activitats permanent que té la plaça segueix complint amb els requisits.
  • Oficina d’Accessibilitat, per a revisar el compliment de la llei d’accessibilitat.
  • Per part del Govern, la Conselleria de Salut és la competent en la inspecció de la infermeria, i la Conselleria d’Agricultura, la competent en supervisar el trasllat dels animals.
  • Delegació del Govern, per la seva part, ha proposat les persones que han d’exercir les funcions de President de l’espectacle o president de la plaça, una figura que sol realitzar un inspector de la Jefatura Superior de Policia.

Després que el Tribunal Constitucional derogàs articles fonamentals de la Llei balear de bous, el consistori vetlla pel compliment de la llei d’activitats, l’estat de l’edifici i les condicions de l’acte.

Aquesta inspecció conjunta ha vengut motivada per l’excepcionalitat de l’esdeveniment després del canvi legislatiu que s’ha produït els darrers dos anys. Cal recordar que el Ple de l’Ajuntament de Palma va declarar el juliol de 2015 “Palma municipi lliure de maltractament animal i antitaurí”, i la darrera cursa es va celebrar l’agost del 2017, just abans de l’entrada en vigor de la Llei 9/2017, de 3 d’agost, de regulació de les corregudes i de protecció dels animals a les Illes Balears. El 2018 no es va produir cap cursa, però el govern espanyol presidit per Mariano Rajoy va impugnar la normativa autonòmica, i posteriorment el Tribunal Constitucional va emetre sentència el desembre de 2018 que suposava la derogació dels articles que prohibien la mort dels animals, entre d’altres aspectes.

Els informes detecten deficiències menors que en cap cas suposen la suspensió de l’espectacle o el tancament de la plaça.

Els informes tècnics municipals de la inspecció a la Plaça de Toros detecten deficiències menors que en cap cas suposen la suspensió de l’espectacle o el tancament de les instal·lacions. Per exemple, l’alçada de la barana de protecció dels toreros ha de ser d’1,60m, la revisió dels extintors i la il·luminació d’un dels sectors de la plaça, entre d’altres. En quant a l’estat de l’edifici, s’han detectat deficiències pròpies de l’envelliment del recinte, però l’informe d’avaluació de l’edifici de la plaça està vigent i és favorable, i no hi ha hagut un deteriorament significatiu que faci canviar aquesta avaluació.

Durant l’esdeveniment, la Policia Local i la Policia Nacional s’encarregaran de vetllar per la seguretat dins i fora del recinte, així com de l’entrada de menors i el consum d’alcohol.

Ara, aquests informes seran enviats als propietaris de la plaça, així com també al President de la Plaça per al seu coneixement, ja que, en virtut de l’article 37 del Reial Decret 145/1996, Reglamento de Espectáculos Taurinos és “l’autoritat que dirigeix l’espectacle i garanteix el normal desenvolupament del mateix” i ha d’aixecar les oportunes actes  en cumpliment del que estipula d’acord amb la Llei 9/2017, de 3 d’agost, de regulació de les corregudes i de protecció dels animals a les Illes Balears.

A més, la Policia Local està en coordinació amb la Policia Nacional per tal de garantir la seguretat dins i fora del recinte, principalment en relació a l’entrada de menors i el consum d’alcohol.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email