Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

La memòria històrica arriba a Can Balaguer i al Catalina Valls

Palma, 21 de novembre de 2019.- En ocasió del 80 aniversari del cop que va desembocar en una guerra civil internacionalitzada, l’àrea d’Educuació, Política Lingüística i Memòria Històrica de l’Ajuntament de Palma ofereixen un cicle d’activitats, visites, conferències i projeccions audiovisuals sobre la memòria històrica i la Guerra Civil i repressió franquista. Els dies 28, 29, 30 de novembre i 1 de desembre serà el torn del cicle de cinema ‘Els documentals de la Itàlia feixista sobre la guerra civil espanyola (1936-1939)’, i els dies 3 i 4 de desembre el de les Jornades de Memòria Històrica a Can Balaguer.

El regidor d’Educació, Política Lingüística i Memòria Històrica, Llorenç Carrió, ha explicat que “l’objectiu de les activitats que oferim des de l’àrea és la de donar a conèixer els fets que succeïren el més objectivament possible i de la mà dels millors investigadors”.

Pel que fa a les Jornades de Memòria Històrica de Can Balaguer, que s’inauguraran el 3 de desembre, comptaran amb una visita comentada a la torre major del castell de Bellver (16 hores) sobre el presoners durant la Guerra Civil (places limitades, inscripcions a trescultura@gmail.com), la conferència Emili Darder: republicanització i modernització de Palma (18.15 hores), a càrrec d’Arnau Company, la conferència Música i Esbarjo durant la Segona República a Palma (18.45 hores), a càrrec de Josep Joquim Esteve, i la conferència La dinàmica electoral a Palma durant la Segona República (19.15 hores), a càrrec d’Antoni Marimón.

Les Jornades continuaran el 4 de desembre amb una visita comentada a un refugi antiaeri de Palma (16 hores), a càrrec de Bartomeu Fiol (places limitades, inscripcions a inscripcions a trescultura@gmail.com), un cicle de comunicacions d’Antoni Marimón, Albert Herranz i Tomeu Carrió (18.30 hores); la conferència De la investigació a les exhumacions: anàlisi de la repressió planificada a Mallorca (19 hores), a càrrec de Bartomeu Garí i, finalment, la Taula de la memòria (20 hores) amb Dolors Marín, Manel Santana, Sebastià Serra i Manel Suárez.

El cicle de cinema ‘Els documentals de la Itàlia feixista sobre la Guerra Civil espanyola (1936-1939)’, emmarcat en el projecte Imatges per a la memòria. Iconografia feixista i Guerra Civil espanyola (2016 – 2019), pretén impulsar una reflexió col·lectiva sobre un esdeveniment traumàtic de l’encara recent passat de l’Estat, en el qual va jugar un paper decisiu l’ajuda material i ideològica de Hitler i Mussolini.

Així, el cicle exhibeix per primera vegada tots els documentals produïts des de la Itàlia feixista que s’han pogut localitzar gràcies a un minuciós rastreig als arxius europeus. Es tracta, en molts casos, d’inèdits absoluts. Alguns títols, doncs, ni tan sols varen arribar a estrenar-se en el seu moment, en precipitar-se els esdeveniments internacionals.

El cicle podrà veure’s al Teatre municipal Catalina Valls els dies 28, 29 i 30 de novembre a les 19.30 hores, i l’1 de desembre a les 18.30 hores. L’entrada és lliure amb aforament limitat. La recollida d’entrades podrà realitzar-se a guixeta fins a una hora abans de començar l’activitat.

Més informació a www.palmacultura.cat.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email