Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Cultura presenta “El incongruente”, l’obra guanyadora del Premi Ciutat de Palma 2018 de Còmic

D’esquerra a dreta: Darío Arca, de Dolmen; Rocío Gómez Mazuecos, autora, Francisca Niell, coordinadora general de Cultura de l’Ajuntament de Palma; y Vicente García, de Dolmen.

Palma, 11 de desembre de 2019.- El Casal Solleric ha acollit avui la presentació de l’obra guanyadora del Premi Ciutat de Palma 2018 de Còmic, “El Incongruente” obra de l’il·lustradora Rocío Gómez Mazuecos. El volum, adaptació de la novel·la de Ramón Gómez de la Serna és ja una realitat en forma de llibre de 130 pàgines.

L’elecció de la tècnica, gravat calcogràfic, amb aiguatinta i aiguafort, ha fet de la creació d’aquesta obra un llarg procés artesanal, que ha suposat per l’autora tres anys de feina i ofereix una gran singularitat, reproduint inclús l’efecte de l’estampa sobre el paper. Inclús la retolació està feta a mà, i el llibre inclou una carta manuscrita que l’autora va haver d’escriure inversament a la planxa de gravat.

Per fer realitat el projecte, s’han hagut de crear 350 plaques, per unes 350 vinyetes, utilitzant àcids i vernissos per aconseguir l’efecte que l’autora cercava.

Tot i la dificultat, Rocío Gómez Mazuecos ha  triat aquestes tècniques tradicionals de gravat perquè “eren les que més s’adequaven a l’obra original de Gómez de la Serna, recreen l’efecte oníric, fantasmagòric, una profunditat que no s’aconsegueix amb altres tècniques”. L’atmosfera del còmic de principis del segle XX beu també fins a la darrera pàgina de la influència del cinema, “amb referències com Charles Chaplin o Buster Keaton”, ha citat l’autora.

“El Incongruente” té com a protagonista un personatge no acord amb la societat de la seva època, que necessita evadir-se de les convencions burgeses. “Així, s’introdueix en situacions còmiques que ridiculitzen les situacions socials”, ha explicat Rocío Gómez Mazuecos, qui se sent molt identificada amb aquest personatge. Els paisatges que apareixen a l’obra són els paisatges vitals de l’autora, palmesana formada a Granada, París i Nàpols, on resideix, i recull imatges com la pizzica, un ball popular italià. “És una història de llibertat, a la qual es pot psicoanalitzar cada capítol. Es poden descobrir misteris i desxifrar enigmes”, ha apuntat Gómez Mazuecos.

La coordinadora general de Cultura de l’Ajuntament de Palma, Francisca Niell, ha felicitat a la premiada per la gran qualitat de l’obra, i el seu “compromís amb la creació d’una obra tan complexa”. Niell ha destacat la importància de tenir a Palma un Premi Ciutat de Palma de Còmic, i ha agraït l’edició a càrrec de Dolmen Editorial i el paper del Cluster de Còmic de Mallorca “per fer possible que Cort convoqui aquest premi. El sector artístic té un paper important en fer passes per crear aquesta categoria”.

Francisca Niell ha recordat que els guanyadors del Premi Ciutat de Palma de Còmic 2016, “El dia 3”, sobre l’accident del metro de València, van ser guardonats amb el Premi Nacional del Còmic 2019, i ha desitjat molta sort a Rocío Gómez Mazuecos en la seva carrera artística.

“El Incongruente” presenta una acurada edició, a càrrec de Dolmen Editorial,  que ha suposat “tot un repte” per reproduir els matisos de color, que va més enllà del blanc i negre, per aportar la profunditat que requeria la història. “És una meravella, pareix senzill, però no ho és” en paraules de Vicente García de Dolmen Editorial, qui ha augurat una possible traducció a diferents llengües d’aquesta obra.

Rocío Gómez Mazuecos, com a guanyadora de l’edició 2018, és jurat del Premi Ciutat de Palma 2019, que en breu triarà l’obra guanyadora d’aquest any.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email