Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Cultura restaura l’obra de Dennis Oppenheim “Device root out evil”

Palma, 12 de desembre de 2019- El tinent de batle de Cultura i Benestar Social, Antoni Noguera, la Coordinadora General de cultura, Francesca Niell, juntament amb el director general de Promoció i Difusió Cultural, Marcos Augusto han visitat avui l’escultura “Device root out evil” de l’artista Dennis Oppenheim, després de la seva recent restauració.

L’obra va ser adquirida per l’Ajuntament l’any 1997 amb motiu de la Universíada que es va fer a ciutat l’any 1999. El prestigi de l’escultor –reconegut en l’àmbit internacional- i la ubicació cèntrica de la mateixa -a la plaça de la Porta de Santa Catalina- feien que fos un lloc molt visitat per residents i turistes.
Per mor de la seva exposició a la intempèrie l’obra havia patit una important degradació. Al maig d’enguany es va fer l’encàrrec a l’empresa de restauració Mitra Restaura, SL perquè fes una neteja de l’escultura, així com una intervenció de manteniment, correcció de defectes constructius, minimització de les alteracions existents i restitució de les parts incompletes.

Una tasca que ha comptat sempre amb el suport des de Nova York de la Fundació Oppenheim. En concret s’ha netejat la brutícia acumulada dedins de l’estructura, s’ha recuperat la forma de les peces d’alumini i d’acer doblegades i se n’han restituït les que faltaven. També s’han restituït les planxes de fibra de vidre desaparegudes o bé afectades pel canvi cromàtic que produeix la permanent exposició als rajos solars. Aquestes planxes –que conformen la teulada de l’església-  han estat la part més complicada, ja que pel fet de tractar-se de materials singulars s’ha hagut de dur a terme una feina de documentació exhaustiva amb l’objectiu de trobar materials de construcció el més semblant possible als ja existents. Finalment es va optar per la seva pròpia fabricació.

L’import de la restauració ha estat de 16.927,90 euros (IVA inclòs)

El regidor Antoni Noguera s’ha mostrat molt satisfet pels resultats i ha subratllat que “l’augment del pressupost a l’àrea de Cultura permetrà dur a terme rehabilitacions importants a totes aquelles escultures que formen part del nostre patrimoni. Hem de posar els mitjans necessaris perquè els ciutadans puguin gaudir de l’art i de la cultura al carrer. Palma té un important museu a l’aire lliure i és la nostra responsabilitat com ajuntament que estigui en bones condicions”.

De fet, en vista el 2020, l’àrea de cultura destinarà 98 mil euros de romanent pressupostari per dur a terme altres intervencions de restauració. Algunes de les obres que seran restaurades dins l’any que ve són el conjunt escultòric de Josep Guinovart situat al Parc de la Mar, o l’obra d’Eduardo Chillida “Lugar de Encuentro V”, situada a La Rambla. Aquesta darrera peça haurà de menester un projecte de restauració previ, ja que es tracta d’un bé d’interès cultural que ha de seguir unes passes prèvies per poder-hi intervenir . Així mateix es preveu la restauració d’algunes peces antigues que es troben dins l’edifici de l’Ajuntament i que es troben molt desgastades i, per tant,  requereixen una intervenció urgent. En concret es tracta de dues sargues -teles pintades- que daten de finals del segle XIX i són obra de l’artista Antoni Ribas. També es restaurarà l’arca d’insaculacions, el moble més simbòlic i antic que hi ha a Cort i que data de finals del segle XVII. Després de l’incendi que patí l’ajuntament l’any 1894, l’arca va ser restaurada, encara que les tècniques antigues que es feren servir fan necessària una nova intervenció

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email