Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Model de Ciutat aprova la protecció de 60 hectàrees de Son Gual pel seu alt valor natural

Imatge de les 60 hectàrees protegides a Son Gual.

Palma,  3  de març de 2020.- La regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol i el gerent d’Urbanisme, Joan Riera, han explicat que avui el Consell de Gerència d’Urbanisme ha aprovat suspendre durant un any la tramitació del projecte d’urbanització de Son Gual I,  que es troba en el límit  de Palma amb Algaida, a prop de Sant Jordi.

Truyol ha remarcat la importància d’aquesta mesura. “Avançam amb aquesta Palma verda; l’Urbanisme ha de ser una eina per tenir cura del medi ambient i del nostre entorn i així prendre mesures per fer front a l’emergència climàtica; volem una ciutat més sostenible que faci front a aquests reptes amb mesures com la d’avui”, ha dit Truyol.

La protecció aprovada avui desclassifica sòl urbanitzable i possibilita que Palma creixi en 48 hectàrees ANEI i, la resta,  com a nucli rural.

En concret avui s’ha aprovat una modificació puntual del Pla General que permet protegir 60 hectàrees d’aquest entorn. Aquesta decisió es produeix després d’haver-se estudiant durant mesos. “Hi ha 48 hectèareas que passaran a ser ANEI i la resta se classifica com a nucli rural; per tant és una passa importantíssima perquè aquestes zones consolidin el seu espai natural”, ha afegit Truyol.

El gerent d’Urbanisme, Joan Riera ha explicat que es mantenen uns 30 habitatges actuals de Son Gual I com a nucli rural i es dona ampar legislatiu als propietaris d’aquests habitatges perquè puguin fer obres de reparació o millora. Així mateix ha detallat que després d’haver estudiat a fons el projecte l’àrea de Model de Ciutat ha conclòs que les possibles indemnitzacions resultants seran mínimes.

Neus Truyol: “Avançam amb aquesta Palma verda; l’Urbanisme ha de ser una eina per tenir cura del medi ambient i del nostre entorn i així prendre mesures per fer front a l’emergència climàtica”

Una urbanització de 1979 que va caducar

Son Gual I és una zona de sòl urbanitzable que es va conformar a través d’un pla parcial aprovat el 1975. L’any 1979 es va donar el vistiplau al projecte d’urbanització, és a dir, la dotació de serveis (aigua i electricitat, carrers, voreres…). Les obres es varen iniciar de forma parcial, però no es varen acabar ni rebre per part de l’Ajuntament.

L’abril de l’any passat, la Junta de Govern va caducar el projecte d’urbanització després d’esgotar, de forma evident, tots els terminis. Posteriorment els promotors varen  presentar un nou projecte d’urbanització que la Comissió Balear de Medi Ambient va informar amb nombroses deficiències, entre altres la possible afecció a espais protegits com ANEI del seu entorn, impactes sobre el paisatge, mobilitat generada, al temps que es qüestionava el continuar la tramitació d’un planejament aprovat fa 40 anys, en un entorn tan sensible com el de Son Gual.   

El gerent d’Urbanisme, Joan Riera, i la regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol.

Suspensió de la tramitació del projecte d’urbanització. En paral·lel a aquells tràmits, des de l’oficina de revisió del Pla General de l’Ajuntament de Palma es va anar estudiant la situació de Son Gual I, tant des del punt de vista urbanístic com jurídic, plantejant la conveniència d’una desclassificació -encara que sigui parcial- de la zona, tant per a evitar les conseqüències sobre l’entorn, com les implicacions de tot tipus que té el seguir desenvolupant una urbanització de molt baixa densitat allunyada de la resta de la ciutat. I encara un altre factor  extremadament rellevant per a Palma: la desclassificació de sòl residencial a Son Gual I permetria que, en base al que disposa la Norma 6f del Pla Territorial de Mallorca, les hectàrees desclassificades es poguessin traslladar a altres zones de la ciutat on aquest creixement residencial fós més adequat. Aquí hem de recordar que un dels grans problemes del urbanisme de Palma es que ja pràcticament s’hauria esgotat el seu sostre de creixement residencial segons el que fixava el Pla Territorial, deixant a la revisió del Pla General sense possibilitats d’orientar o dirigir adequadament la planificació de la ciutat per als pròxims 15 o 20 anys.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email