Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Noves mesures relacionades amb el transport públic, cultura i seguretat ciutadana per a la gestió de la crisi sanitària ocasionada pel COVID-19

Palma, 18 de març de 2020. – L’Empresa Municipal de Transports de Palma (EMT), el Consorci de Transports de Mallorca, que gestiona el busos interurbans TIB i els  Serveis Ferroviaris de Mallorca han acordat noves mesures, tant de reducció de línies com de mesures de seguretat per als usuaris.

Així, com s’indica a l’article 14 del RD 463/2020 de l’estat d’alarma s’ha tingut en compte la necessitat de mantenir els horaris suficients per tal de garantir a la ciutadania l’accés amb transport públic als seus llocs de treball i als serveis bàsics (serveis sanitaris, alimentació i adquisició de productes de primera necessitat), al temps que s’adapta el servei a la situació actual una vegada comprovada la dràstica reducció d’usuaris produïda des de dilluns en les tres xarxes de transport públic de Mallorca.

Las noves freqüències i condicions entraran en vigor demà dijous dia 19. El detall dels horaris dels busos de l’EMT, TIB i SFM es podran consultar durant la jornada d’avui a trensfm.com, tib.org i emtpalma.cat.

Regles per als usuaris

Als busos de l’EMT, es prega als usuaris que triïn els seients que considerin oportuns intentant guardar les distàncies que considerin necessàries tal com s’ha anat advertint en els darrers dies. En cas d’anar dets, es prega que facin exactament el mateix. Als busos de l’EMT, no està  permès pagar amb efectiu i només es poden fer servir targetes o targetes de prevenda (targetes de 10 viatges). Així mateix, l’accés al bus de l’EMT es realitza obligatòriament per la segona porta enlloc de la per la porta del conductor/a. Ordenadament, els usuaris han d’adreçar-se a la part davantera per validar el títol del seu viatge

A l’interior dels busos   interurbans s’estableix una restricció genèrica de capacitat, de manera que es redueix la capacitat màxima dels busos al 50 per cent. Així, cada duple de seients només podrà ser ocupat per una única persona; i les dues fileres més properes al conductor no podran ser ocupades. En els busos del TIB es recomana també, en la mesura del que sigui possible, la utilització de la targeta intermodal, per reduir al màxim l’ús d’efectiu i la interacció amb els conductors.

En el tren i metro es demana mantenir la distància entre usuaris marcada per les autoritats sanitàries: un metre amb caràcter general i dos metres si la persona presenta algun símptoma de problema respiratori.  Cal tenir present que en el cas dels busos, el conductor pot controlar el compliment d’aquestes recomanacions d’entrada dels usuaris al vehicle però no els maquinistes del tren, de manera que SFM demana la màxima col·laboració dels seus usuaris, tal i com s’ha vingut fent fins ara.

Caiguda del número d’usuaris

Les dades de passatge dels busos de l’EMT han caigut entre dilluns passat dia 9 de març i aquest dilluns dia 16 de març un 85 per cent. Els usuaris de tren són aquests dies únicament un 18% dels habituals i els dels busos interurbans representen un 13%. La reducció del nombre de passatgers s’ha traduït en una molt baixa ocupació dels vehicles, un fet que facilita el compliment de les distàncies  entre persones usuàries i disminueix,  per tant, els riscs de transmissió del virus. Per tant, les noves freqüències seran també les adequades per mantenir aquesta situació.

Neteja transport públic

Des de la setmana passada , als bus de l’Empresa Municipal de Transports de  Palma i del servei interurbà del TIB s’ha reforçat la neteja diària de l’interior dels vehicles amb productes altament desinfectants i amb especial cura d’aquelles punts de contacte manual intens, com polsadors, barres de subjecció, seients màquines de venda de tiquets, validadores, etcètera. SFM du a terme tasques de desinfecció de cada tren que arriba a la intermodal durant tota la jornada i el vespre es fa una neteja i desinfecció de totes les unitats.

Programació teatres municipals

La regidoria de Cultura i Benestar social  ha anunciat avui matí les noves dates dels espectacles ajornats dels teatres municipals. Les activitats previstes als teatres Mar i Terra, Catalina Valls i Xesc Forteza que s’han vist afectades per l’estat d’alarma i la crisi del COVID-19, ja tenen assignat un dia. D’aquesta manera, els teatres municipals ofereixen una programació estable amb un nou calendari on no s’ha cancel·lat cap espectacle. Les noves dates es podran consultar al web de www.palmacultura.cat

La regidoria assumirà el cost derivat de l’ajornament, com l’import de bitllets d’avions i altres despeses derivades. De la mateixa manera, els espectadors podran triar si volen conservar les entrades comprades per a les noves dates o si volen recuperar l’import abonat. Més informació a www.palmacultura.cat, al telèfon 971 71 09 86 de 9:00h a 14:00h i al correu electrònic: teatrexescfortezaoficina@palma.cat.

Seguretat Ciutadana

Efectius de la unitat de desinfecció de l’Exèrcit de Terra, que pertanyen al Regiment de Defensa NBQ, han visitat aquest dimecres la seu central de la Policia Local de Palma i les seus del Bombers de Palma de Son Malferit i Sa Taulera amb l’objectiu de realitzar un estudi sobre les mesures a adoptar en qüestions d’higiene i actuar en cas que sigui necessari.

Els militars han visitat diferents estances de la comissaria per avaluar com actuar en elles i s’han proporcionat criteris d’higiene per optimitzar la neteja i desinfecció de les dependències policials amb estàndards utilitzats en l’àmbit sanitari. El personal militar ha estat rebut pel cap de Policia, José Luis Carque, la coordinadora de Seguretat Ciutadana, Joana Adillón i la directora general de Bombers, Gloria Nieto.

Aquesta visita a Sant Ferran s’emmarca dins de les actuacions d’inspecció que l’Exèrcit ha realitzat també aquest dimarts a Sa Taulera i Son Malferit i d’altres accions de les Forces Armades a Mallorca derivades de la crisi sanitària ocasionada pel COVID-19.

Escoletes

Les escoletes del Patronat Municipal i les gestionades per Estudi 6 donen els aliments amb data de caducitat dins el termini de tancament dels centres a la Fundació Natzaret. En concret, es farà entrega de gairebé un miler de iogurts, 12 caixes de fruita, verdura variada, ous, embotits i formatge fresc. Avui matí la Fundació ja ha començat a recollir-los.

Neteja carrers EMAYA

EMAYA ha començat avui matí netejar diferents punts de la ciutat amb materials desinfectants per a la gestió de la crisi sanitària ocasionada pel COVID-19. La mesura s’executa amb un doble objectiu: per prevenció i per intensificar la neteja.

Aquest matí s’han prioritzat les zones amb més afluència de gent. S’estan emprant tres camions cisterna i dues baldejadores (agranadores dotades de sistemes d’aplicació d’aigua a pressió). Empren aigua i lleixiu. Acturan als següents carrers:

  • Zona Centre: Jaume III, Via Roma, Rambles, Sant Miquel, Sindicat, Banc de l’Oli, Velàzquez, Volta de la Mercè i Porta Pintada.
  • Zona Eixample: carrers 31 de desembre, Francesc Manuel de los Herreros, Pascual Ribot, Rafael Rodríguez Méndez, Blanquerna i Ausiàs March.
  • Avinguda Sant Ferran.
  • Els carrers principals de Pere Garau:  Nuredduna, plaça Columnes, Manuel de los Herreros i plaça de Pere Garau.
  • Els carrers principals de Son Gotleu: Arquebisbe Aspargo i plaça Miquel Dols.
  • Santa Catalina i es Jonquet.

Altres mesures

L’Ajuntament de Palma ha fixat diferents mesures en aplicació del Reial Decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l’estat d’alarma per a la gestió de la crisi sanitària ocasionada pel COVID-19. Són les següents:

  • Mobilitat. Els serveis d’ORA, galeres i Bicipalma estan suspesos. L’EMT presta el seu servei.
  • Cultura. Ha habilitat la plataforma www.palmaculturaoberta.com per oferir continguts cultural, on hi ha un enllaç amb Filmin per descarregar-se codis gratuïts de visionat de les pel·lícules seleccionades del festival de cinema Atlàntida.
  • Neteja. Es manté la recollida de residus i la neteja de la ciutat. Es garanteix el subministrament d’aigua. No hi haurà recollida de trastos al carrer, ni recollida domiciliària. Els parcs verds romandran tancats durant la declaració d’alarma, igualment el camió del reciclatge suspèn la seva ruta setmanal.
  • Instal·lacions tancades. Poliesportius i pistes esportives, parcs i jardins, Casals de barri, centres de dia, casals d’autonomia personal, escoletes, biblioteques, Castell de Bellver, Casal Solleric, Can Balaguer, Fundació Pilar i Joan Miró, Arxiu municipal.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email