Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Cort sol·licitarà al president del Govern, Hisenda i la FEMP l’eliminació dels límits pressupostaris per poder donar resposta a la ciutadania davant la crisi sanitària i econòmica del COVID-19

Palma, 1 d’abril de 2020.- La Junta de Govern ha aprovat sol·licitar al president del Govern de l’Estat, Pedro Sánchez; a la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, i al president de la Federación Española de Municipios y Provincias (FEMP), Abel Caballero, la supressió dels límits pressupostaris existents i marcats per normes superiors per poder fer front i donar resposta a les necessitats de la ciutadania davant la crisi sanitària del COVID-19. Així, s’ha acordat demanar l’eliminació de la regla de despesa, l’ampliació dels terminis d’execució del romanent de tresoreria de 2018 i la reducció dels requisits del romanent del 2019. La sol·licitud es traslladarà a les tres autoritats la decisió municipal mitjançant una carta de batlia.

L’actual situació està canviant les necessitats i les demandes de la societat i dels serveis que han de prestar les Administracions Públiques per donar resposta a la situació de crisi sobrevinguda. La crisi sanitària s’ha de superar amb “mesures globals d’Estat en coordinació amb les comunitats autònomes”, diu l’acord, però les “conseqüències socials i econòmiques hauran de contar, a més, amb la força i capacitat de les administracions més properes a la ciutadania, els ajuntaments”.

Els ajuntaments, però, “tenen les capacitats limitades des de la darrera crisi financera”. “Les entitats locals seguim lastrades i extremadament condicionades i encotillades en la gestió dels nostres pressupostos”. El mtoiu: “Obligacions com les exigències per a la consecució dels objectius d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera o les extremes limitacions per a l’ús dels superàvits fan que tota aquesta capacitat de dedicar recursos i polítiques de proximitat per ajudar a la ciutadania a afrontar i superar aquesta crisi quedi extremadament minvada”, segons l’acord.

Acords

Per tot això, la Junta de Govern ha acordat demanar al president del Govern, la ministra d’Hisenda i el president de la Femp el següent:

  1. Que s’elimini per als exercicis 2020 i 2021 la Regla de Despesa establerta a l’article 12 de la Llei Orgànica 2/2012, d’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera, per tal de no limitar la despesa social i les inversions necessàries per a l’activació econòmica que els ajuntaments hauran d’assumir en aquest exercici a conseqüència de la pandèmia provocada pel coronavirus, o bé que aquesta despesa tingui la consideració de despesa no computable.
  • Que, tenint en comte el retard que es produirà en l’adjudicació dels contractes administratius com a conseqüència de la suspensió de terminis en les licitacions establerta per la disposició addicional tercera de Reial Decret Llei 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l’estat d’alarma, es modifiqui l’article 2 de Reial Decret Llei 10/2019, de 29 de març, pel qual es prorroga per a 2019 el destí del superàvit de les entitats locals, en el sentit que si un projecte d’inversió financerament sostenible derivat del superàvit de la liquidació del pressupost 2018 no es pot executar íntegrament durant el 2020, la part restant de la despesa autoritzada i disposada el 2019 i 2020 es pugui reconèixer en l’exercici 2021.
  • Que es flexibilitzi el requisit de l’apartat 2n de la DA 6a de la Llei Orgànica 2/2012, d’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera, en el sentit de no ser necessari que l’entitat local prevegi complir l’objectiu d’estabilitat pressupostària en el tancament de 2020 per poder destinar el superàvit de la liquidació del pressupost de 2019 a les finalitats socials previstes a l’article 3 del Reial Decret Llei 8/2020.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email