Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Model de Ciutat cataloga l’edifici del Velòdrom

Velòdrom del Tirador al 1921, Palma

Palma, 7 d’abril de 2020. – El Consell de Gerència d’Urbanisme ha celebrat la seva segona sessió de forma virtual des de la declaració d’estat de l’alarma, i d’acord amb el Decret de Batlia del 30 de març a través del qual es decreten els serveis essencials. En aquest cas, l’àrea de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat té decretat com a serveis essencials la tramitació de llicències i expedients, així com de forma especial l’atenció derivada dels processos de desnonament i les emergències del servei de protecció de l’edificació.

Concretament, el Consell de Gerència ha aprovat avui un total de 69 expedients d’Obres:

5 llicències nova construcció

15 llicències de reforma i ampliació

7 llicències de demolició

12 llicències de modificació durant transcurs obres

30 llicències d’ocupació i/o primera utilització

A més, d’altres expedients d’Activitats i Planejament, arribant a una xifra de més de 80 expedients. La regidora Neus Truyol ha comparegut en roda de premsa via streaming i ha destacat “l’esforç i el compromís de tots els treballadors i treballadores de l’àrea són exemple de servei públic, i vull agrair la tasca de coordinació i lideratge dels caps de departament, de forma especial. A més a més dels membres del Consell de Gerència per la seva disponibilitat. No hem d’oblidar que aquesta situació ens fa més forts com a organització i per tant ens obliga a millorar els sistemes de gestió i organització”.

Per tal de mantenir la normalitat en la tramitació, la regidora també ha recomanat als promotors i als particulars que presentin els projectes i documents per via telemàtica, a través de Sistra. “Per facilitar aquesta pràctica els enviarem un document que serveixi de breu guia d’ús”.

Entre els acords adoptats pel Consell, la regidora ha destacat l’aprovació inicial de la modificació de Pla General per a la inclusió de l’edifici i les pistes del Velòdrom del Tirador en el Catàleg de protecció d’edificis i elements d’interès històric, artístic, arquitectònic i paisatgístic. “Amb aquesta catalogació es fa compatible la posada en valor del patrimoni i la renaturalització de la ciutat”, ha afegit Truyol.

Aquesta és una primera passa per a la recuperació de l’espai patrimonial que tendrà una continuació amb la Falca Verda i el Parc de Sa Riera. “Construïm una ciutat per a les persones, una ciutat de barris i pobles singulars que posi en valor el seu patrimoni històric, i sobretot ho faci amb criteris de sostenibilitat, obrint nous espais verds i de convivència”, ha dit la regidora. Truyol ha explicat que compleix amb diversos objectius com són la lluita contra el canvi climàtic o la recuperació d’un espai de gran valor patrimonial i històric de la ciutat. “Es tracta d’un projecte de gran valor urbanístic, paisatgístic i també des del punt de vista ambiental”, ha conclòs.

Detalls del Velòdrom

El 1918, l’arquitecte Gaspar Bennàssar va dissenyar l’edifici al peralt de Ponent amb forma de templet denominat “es Xalet”, ubicat de tal manera que oferia una perspectiva privilegiada de les proves ciclistes que allà es disputaven.

L’antic Velòdrom del Tirador de Palma és la pista més antiga de l’estat espanyol i la dotzena més antiga a nivell mundial, estant activa entre 1903 y 1973. Fou la pista de referència de tot l’estat durant sis dècades fins la construcció del velòdrom d’Anoeta (Donostia) el 1965. Des de la seva inauguració fins a la seva clausura la pista va acollir proves oficials amb regularitat i probablement fou la pista que més campionats oficials d’Espanya i Balears hagi acollit.

D’altra banda, pel que fa als elements patrimonials, i després del tancament del Velòdrom el 1973, el conjunt ha experimentat un constant procés de degradació. El conjunt edificat està patint una distorsió,  també s’ha produït el tancament de les obertures de “es Xalet” i la construcció de diferents afegits, així com la construcció de pistes de pàdel a l’espai central, quan la pista va quedar sense ús. Malgrat tot, la qualitat de la construcció ha fet que el deteriorament sigui superficial i sigui possible la seva recuperació.

Des de que l’Ajuntament ha dut a terme els tràmits necessaris per a recepcionar el conjunt del Velòdrom del Tirador, després d’un llarg procés d’expropiació i recursos,  aquest està a total disposició des del 2019.

La superfície d’actuació és de 19.360m2 de zona verda i 509m2 de edificacions i instal·lacions. La qualificació urbanística del solar és d’espai lliure públic, per tant, no hi ha cap obstacle des del punt de vista del planejament urbanístic per a la seva execució.

Cal recordar que l’Ajuntament disposa del finançament de la convocatòria del 2019 de l’Impost de Turisme Sostenible per valor de 80.000€, tot i que la quantitat sol·licitada per a executar tot el projecte està xifrada en 2.017.000€. Amb la catalogació, l’àrea inicia també la redacció de les bases per a encarregar el projecte de rehabilitació de tot l’espai.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email