Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Palma rebrà 1,6 milions d’euros del Consell per dotar les ajudes urgents a persones vulnerables amb motiu de la crisi causada pel COVID-19

Palma, 7 d’abril de 2020.- El Consell de Mallorca, a través de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials, ha posat a disposició de l’Ajuntament de Palma 1.653.448,87 euros per euros per afrontar les ajudes urgents a persones especialment vulnerables a cada municipi amb motiu de la crisi causada pel COVID-19. L’IMAS és l’encarregat de canalitzar aquestes ajudes de caràcter urgent. La formalització de l’acord es farà mitjançant la signatura d’un conveni entre l’Ajuntament i l’IMAS, que permetrà a Cort disposar del finançament.

Així ho han transmès la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, i el president de l’IMAS, Javier de Juan, al batle de Palma, José Hila, i al tinent de batle de Cultura i Benestar Social, Antoni Noguera, en una reunió celebrada avui horabaixa. Els fons es podran destinar a l’atenció social a domicili, el reforç dels serveis de teleassistència, l’adquisició d’equips de protecció individual, o la prestació de rendes socials d’urgència o d’inserció.

Polítiques socials

Des que es va decretar l’estat d’alarma a causa de la crisi sanitària ocasionada pel COVID-19, l’Àrea de Benestar Social ha atorgat 2.002 ajudes econòmiques per a la cobertura de necessitats bàsiques i habitatge. S’hi han destinat 534.640 euros i han permès atendre 1.475 famílies en situació de vulnerabilitat. Així, en relació al mateix període de l’any anterior (del 16 de març al 2 d’abril) s’han atorgat gairebé un 70 per cent més d’ajudes i gairebé s’ha duplicat l’import econòmic que s’hi han destinat.

A més, en aquest període s’ha reforçat el repartiment de menjar a domicili, que ara també inclou a les famílies. Així, s’ha arribat a 734 llars, 34 més que quan es decretà l’estat d’alarma. El nou dispositiu posat en marxa per respondre a la necessitat de comprar i portar medicaments i aliments a les cases d’aquelles persones que ho necessiten ja dona servei a 50 llars.

Tots els centres municipals de serveis socials estan funcionant amb els equips de guàrdia i atenent les situacions d’urgència i redirigint les necessitats d’acompanyament. Cada dia es reben entre 400 i 450 telefonades demanant informació i orientació sobre la possibilitat de rebre ajudes. També se segueix donant ajuda per teleassistència a 442 persones. El Servei d’Ajuda a Domicili té 1040 casos en seguiment a diari. 139 usuaris han demanat suspendre temporalment el servei per temporalment i se’ls continua fent un seguiment telefònic mentre són els familiars qui tenen cura d’ells.

Cal recordar que la regidoria de Justícia Social ha destinat 250.000 euros per pal·liar l’emergència habitacional de les dones víctimes de violència de gènere i els seus fills i filles,a més de contractar 19, habitacions a un residencial comunitari de ciutat.

IMAS

En total, l’IMAS destinarà als ajuntaments 3,6 milions, dels quals 1,6 milions provenen de fons de l’Estat, gestionats a través del Govern que els ha destinat a parts gairebé iguals al Consell de Mallorca i als ajuntaments. El Consell ha decidit canalitzar també cap als ajuntaments aquesta part del finançament de les ajudes amb caràcter d’urgència provinent del GOIB, 800.000 euros.  Els altres 2 milions d’euros, fins a completar la quantitat compromesa de 3,6 milions d’euros, també els aporta el Consell de Mallorca de fons propis. Les quantitats assignades a cada municipi són diferents, en atenció a la carrega poblacional, segons els criteris de repartiment que tenen en compte la població general, i en particular aquella que és major de 65 anys o menor de 16.

La iniciativa parteix del RD 8/2020 de 17 de març, que habilita un fons extraordinari per transferir a les comunitats autònomes per a destinar a despeses socials urgents sorgides amb motiu de la crisi del COVID-19. Balears ha estat el destinatari de 7,5 milions d’euros del total de 300 milions que hi destina el Govern de l’Estat. D’aquests, 1,6 són els fons que el GOIB ha previst per l’illa de Mallorca. El Consell els destina de manera íntegra a l’atenció social de tots els municipis, i els suplementa amb altres 2 milions d’euros, que provenen del romanent positiu de tresoreria de 2019, amb el que s’arriba a la quantitat global de 3,6 milions d’euros.

El RD 8/2020 indica que els fons que es destinin a diputacions o entitats locals es formalitzaran a través de l’ampliació dels convenis existents i es destinaran a les finalitats detallades en el mateix document. L’atenció social a domicili, el reforç dels serveis de teleassistència, l’adquisició d’equips de protecció individual, o la prestació de rendes socials d’urgència o d’inserció són algunes de les finalitats dels fons destinats a ajudes urgents a persones vulnerables.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email