Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Model de Ciutat ofereix una guia de tramitació electrònica per als projectes d’obres i activitats

La regidora de l’àrea de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol, en una imatge d’arxiu.

Palma, 21 d’abril de 2020.- La regidora de l’àrea de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol, ha comparegut en roda de premsa avui després de la celebració via telemàtica de la sessió ordinària del Consell de Gerència d’Urbanisme. La regidora ha recordat que tant la secretaria de la Gerència com els departaments mantenen l’activitat de tramitació administrativa per garantir el servei públic essencial.

“Som servei essencial en relació a l’atenció ciutadana, l’atenció especialment important de l’Oficina Antidesnonaments, l’atenció a emergències en el servei d’inspecció d’edificis i la tramitació de llicències i expedients. Seguim fent feina intensament de forma telemàtica. Estam demostrant que som una administració moderna i eficient, amb millores per implantar però que estam al servei de la ciutadania en els moments més difícils”. La regidora destaca la feina que estan fent tots els funcionaris i funcionàries per tirar endavant les objectius de cada departament. “L’àrea de Model de Ciutat no ha aturat en cap moment la seva activitat, i mostra d’això és la continuïtat en la celebració dels Consell de Gerència d’Urbanisme”. 

Ha exposat que dos serveis han reprès la seva activitat presencial perquè estan relacionats amb la reactivació de l’activitat de la construcció. Per una part, les certificacions de final d’obra i els zeladors. En aquest segon cas, recordar que la competència per a inspeccionar les qüestions relacionades amb mesures de seguretat i prevenció laboral corresponen a la Conselleria de Treball. Així i tot, “la tasca important dels zeladors que es posa en marxa, conjuntament amb la col·laboració de la Policia Local, és la d’atendre les denúncies ciutadanes, inspeccionar el compliment de les ordres de suspensió d’obres i el compliment de les llicències atorgades. Ara més que mai és important revisar el compliment dels permisos municipals per protegir la ciutadania, els treballadors i les treballadores de la construcció”.

Truyol: “Tots els departaments de l’Ajuntament estan treballant intensament per garantir els serveis essencials i evitar majors perjudicis a la ciutadania”

Al mateix temps, per mantenir el ritme de tramitació, Neus Truyol insta les empreses que tenguin expedients d’obres i activitats ja iniciats a continuar els tràmits via telemàtica, ja sigui a través de la plataforma Sistra de la seu electrònica de l’Ajuntament, o bé a través de la plataforma d’interconnexió de registres de l’Administració general de l’estat, ORVE.

“Tots els departaments de l’Ajuntament implicats en aquest tema estan treballant intensament per a millorar cada dia més aquesta eina. L’objectiu és garantir el servei públic ara més que mai i avançar en l’administració electrònica com a salt imprescindible per a l’eficiència en la gestió pública amb el ciutadà”, ha afirmat la regidora.

Aquesta setmana l’àrea posarà a disposició dels col·legis professionals i es publicarà en espais de difusió institucionals una guia d’instruccions per a facilitar la realització dels tràmits telemàtics en relació a expedients d’obres i activitats, amb les següents recomanacions principals:

OAC de Cort: només disponible a tràmits d’urgència, donat que es manté el decret de limitació de moviments. Per tant, les dues opcions de registre telemàtic són Sistra (plataforma municipal) i ORVE (plataforma estatal).

Recomanacions en relació a la informació que s’introdueixi: ha de facilitar al màxim la gestió interna i posterior, per tant, ha de ser concís i aportar detalls com per exemple número d’expedient si ja està iniciat, tràmit exacte que se sol·licita (esmenar projecte, presentació de documentació requerida, presentació projecte executiu, etc.)

– En aquests moments el registre telemàtic no permet la generació de l’autoliquidació de la taxa, si bé una vegada feta la sol·licitud per registre, el departament tributari emetrà i notificarà a l’interessat la liquidació de la taxa corresponent.

Carpeta ciutadana: es recomana l’ús de la carpeta ciutadana per a recuperar l’estat dels tràmits ja iniciats però que per algun motiu no es varen finalitzar. A més, permet conèixer o recuperar qualsevol tràmit iniciat.

La regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, insta a les empreses i els treballadors que han reprès la seva activitat “a complir estrictament les recomanacions en seguretat i salut”

Seguretat i salut a les obres

D’altra banda, la regidora alerta que reprendre l’activitat econòmica lligada a la construcció i el sector industrial pot suposar un rebrot si no es garanteixen les mesures de prevenció contra el COVID-19.

Després que el govern espanyol hagi autoritzat a reprendre l’activitat de la construcció ara fa una setmana, la regidora manifesta preocupació perquè pugui suposar posar en perill les mesures de contenció de la propagació del virus. “Els treballadors estan exposats a fer feina en condicions que moltes vegades impedeixen garantir les normes de distància entre ells, per exemple. Per això, instam a les empreses constructores a ser rigoroses en el compliment de les recomanacions en matèria de prevenció i protecció contra el COVID-19 i garantir la seguretat i salut dels seus treballadors. El primer són les persones”.

La regidora apel·la a la responsabilitat dels promotors de les obres en curs per aplicar les pautes d’actuació per garantir la seguretat i salut pública que recomanen les instàncies sanitàries, tant els protocols del Ministeri de Sanitat com el del Govern davant aquesta situació d’emergència.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email