Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Aprovat l’encàrrec de la redacció de la segona fase de les obres de condicionament de l’antiga presó de Palma

Planòl de les fases de condicionament de l’antiga presó de Palma, futur Centre d’Innovació Cultural i Creativa de la ciutat.

Palma, 13 de maig de 2020- La Junta de Govern de l’Ajuntament de Palma ha aprovat avui un contracte menor per a l’encàrrec de la redacció del projecte d’obres de tancaments de seguretat, neteja, condicionament de part de l’entrada posterior i tancaments principals, i direcció de les obres per poder desenvolupar activitats puntuals i evitar la degradació de l’antiga presó. El projecte s’adjudicà per un import de 3.542,13 € i ha definit les actuacions a fer que es licitaran per un pressupost de 39.991,82 €.

D’aquesta manera i després de la intervenció, l’antiga presó comptarà amb un nou espai: un dels patis accessibles per la nova entrada i fossat condicionat en la primera fase de les obres. Així, l’espai útil per fer activitats a la presó també inclourà un dels patis laterals de l’antic centre penitenciari. “Ara mateix la part del fossar de la presó ja està operativa i s’hi han desenvolupat diferents activitats com l’Atlantida Film Fest o el Rata Market, amb projeccions de pel·lícules a la fresca i altres activitats que han demostrat el potencial que té l’antiga presó com a centre dinamitzador de la cultura a la nostra ciutat. L’acceptació massiva del públic i l’aposta per aquest espai fa que sigui un bon lloc per desenvolupar activitats” ha explicat el tinent de batle de Cultura i Benestar Social, Antoni Noguera.

Resum del projecte

L’antiga presó de Palma es va inaugurar a finals dels anys 60 i es va tancar definitivament l’any 1999. Des del traspàs de la presó de Palma a les noves instal·lacions, el recinte i les edificacions annexes es troben en desús.

 L’Ajuntament de Palma va adquirir els terrenys de l’antic recinte penitenciari mitjançant permuta el juliol de 2013. El reclam ciutadà per a la preservació de l’antiga presó de Palma com a espai de creació i innovació al servei del barri i de la ciutat, representat per diverses entitats veïnals i col·lectius culturals, va motivar que el desembre de 2017 l’Ajuntament de Palma prengués la decisió de conservar el recinte penitenciari amb la finalitat de transformar-lo en un equipament obert als ciutadans i ciutadanes, destinat al sector cultural i creatiu. El projecte vol aconseguir que l’antiga presó es converteixi en un espai dinàmic per al teixit cultural de la ciutat, agrupant centres de creació per a la cultura.

D’aquesta manera, de les tres fases que es contemplen, ara mateix es farà feina en la segona fase ampliant l’espai disponible amb un dels patis. En la tercera fase es vol que part dels edificis estiguin operatius per albergar centres de creació. En concret el CAC, que depèn de la Direcció General d’Arts Visuals de l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Palma, i el centre per a actors i actrius. D’aquesta manera, la presó complirà molt prest amb l’objectiu de convertir-se en un espai de dinamització cultural de la ciutat. “L’objectiu és que l’antiga presó esdevengui un espai dinàmic per al teixit cultural de la ciutat, agrupant centres de creació i de suport a les professions de la cultura”, ha conclòs Noguera.

“Les actuacions puntuals que es van executant no deixen de banda el projecte integral de rehabilitació del centre que ampliarà la zona de tallers, estudis, sales d’assaig a més de preveure espais polivalents de presentació pública dels projectes que es generen al centre. Una altra necessitat que cobrirà la rehabilitació integral és disposar d’allotjaments per a residències artístiques i d’investigació. Les característiques generals del projecte de rehabilitació integral s’han treballat amb un equip d’experts i la participació de col·lectius artístics a més de la comunitat educativa i veïnal de la barriada de Cas Capiscol”, ha explicat la Coordinadora General de Cultura, Francisca Niell.  

Aquest és el resum de les fases del projecte (adjuntam un plànol on es poden observar en diferents colors cadascuna de les fases):

FASE 1: Neteja i condicionament de part del fossat per al desenvolupament d’activitats culturals exteriors (obertura nou accés i accés de seguretat)

Inversió: 30.000 euros

Estat: realitzat

FASE 2: Neteja i condicionament de seguretat per a l’ús del pati (redacció del projecte d’obres i de la direcció per un import de 3.542,13 €. També inclou estudi de seguretat i salut)

Estat: Adjudicat

El pressupost de licitació del projecte: 39.991,82 €

FASE 3: Obres de condicionament de dues ales de la presó per convertir en estudis individuals i zones de treball compartit i polivalents.

Estat: Pendent modificació Pla General

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email