Palma, 2 de juny de 2020- La regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol, ha remès una carta al ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, en què reclama al Govern central que permeti a l’Ajuntament de Palma regular el preu de l’habitatge. A la missiva la titular de l’àrea de Model de Ciutat de Palma expressa la preocupació per la qualitat de vida dels ciutadans i perquè es pugui garantir el dret constitucional d’accés a un habitatge digne.
Cal recordar que l’augment del preu de lloguer i de compra d’habitatge ha estat desproporcionat a Palma els darrers anys: el preu del lloguer apujà a Palma un 53 per cent, la xifra més alta entre les capitals de l’estat.
Truyol afirma que “a aquesta tendència s’hi afegeix la difícil situació en què es troben moltes famílies a causa de la crisi sanitària i econòmica que ha provocat el COVID-19 i que es manifesta ja en les xifres de l’atur: el mes d’abril es registrà un augment del 62 per cent respecte el mateix període de l’any anterior. Aquesta emergència social ja s’ha traslladat en un espectacular augment de la demanda d’informació i expedients oberts per part de l’Oficina Antidesnonaments”.
Truyol reconeix i agraeix que el Ministeri hagi posat en marxa el primer para-xocs de mesures d’ajuda a col·lectius vulnerables per fer front a les despeses d’habitatge en l’actual situació d’emergència sanitària i social, però lamenta que no s’han traslladat en una disminució dels preus de l’oferta.
Per tot això, des de Model de Ciutat es demanen mesures de contenció del preu de lloguer i es remet al Ministeri un llistat de demandes concretes:
- Que es publiqui l’índex de preus dels lloguers d’habitatges per limitar els increments de preus a zones tensionades com a Palma i que es faculti els ajuntaments a adoptar mesures conjunturals i temporals per poder gestionar l’emergència.
- Que s’habiliti a l’administració local per poder regular els preus de l’habitatge.
- Dissenyar incentius econòmics per a la mobilització de l’habitatge buit i per al desenvolupament dels programes de mediació entre ens propietaris i inquilins per incentivar els primer que ofereixin un lloguer social.
- Facultar les entitats locals per poder gravar fiscalment a través de l’IBI les dinàmiques que dificulten l’accés a un habitatge digne, com ara els habitatges desocupats o la comercialització d’allotjaments turístics en habitatges
- Augmentar el parc públic d’habitatge ja que el percentatge gestionat pel sistema públic de lloguer a l’estat és només del 2,5 per cent (l’Ajuntament de Palma gestiona un parc de gairebé 400 habitatges socials) i reforçar i facilitar el paper d’agent promotor d’habitatge públic als ajuntaments als plans estatals i d’altres mecanismes de suport econòmic.
- Ampliar el Codi de Bones Pràctiques bancari suavitzant algunes de les restriccions o regular la moratòria de deutes hipotecaris de manera més ambiciosa
“Demanam que el Govern central ens permeti afrontar l’emergència habitacional amb mesures valentes i cooperatives. És imprescindible que l’habitatge sigui l’eix central de la gestió pública perquè totes les persones mereixen tenir garantit l’accés a un habitatge digne. Seguim apostant per ampliar el parc d’habitatge públic i per posar mesures que incentivin el lloguer a preus assequibles”.