Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

El Servei lingüístic municipal incorpora dos dinamitzadors socioculturals per a promoure més activament l’ús social de la llengua catalana a Palma

Palma, 29 de juny de 2020.- La Junta de Govern de dimecres aprovarà el nomenament de dos dinamitzadors socioculturals que se sumaran al Servei lingüístic municipal i que treballaran per a la promoció de la llengua pròpia. El Servei durant els primers mesos treballarà en col·laboració amb altres serveis municipals i les diverses entitats de la Ciutat per a detectar les necessitats i possibles recursos lingüístiques i poder elaborar el pla d’acció per als propers tres anys. En aquest sentit, el regidor Llorenç Carrió remarca “que la col·laboració de tots els agents socials és bàsica per a donar a conèixer la nostra llengua i incentivar-ne el seu ús”.

El Servei de dinamització lingüística treballarà en quatre programes:

  • Programa sociocultural: l’objectiu d’aquest programa és reforçar o introduir l’ús del català a les activitats lúdiques i culturals.
  • Programa escolar: es desenvoluparan actuacions en l’àmbit de l’ensenyament per a reforçar l’aprenentatge del català i la integració cultural mitjançant actuacions complementàries com programes d’acollida i reforç escolar. També inclourà accions destinades als pares i mares perquè puguin ajudar als seus fills/es.
  • Programa intercultural: la finalitat és donar a conèixer als nouvinguts la llengua catalana com a element integrador de les diverses comunitats lingüístiques i també la història i cultura de Mallorca.
  • Programa del sector comercial: durà a terme actuacions destinades als comerços i les empreses de serveis de la ciutat per a incentivar-hi l’ús del català.

La situació lingüística de Palma és fruit d’una societat plural, amb una gran diversitat de llengües i d’orígens. En aquest context, l’ús social de la llengua pròpia de Mallorca ha patit un retrocés significatiu. A tall d’exemple, les proves IAQSE 2017 demostren que només la meitat dels infants de 6è de primària acaben tenint un nivell correcte de català. Un altre exemple el tenim en l’Enquesta sobre usos lingüístics a les Illes Balears 2014 que mostren que menys de la meitat dels habitants de Palma fa un ús habitual de la llengua catalana (41,3%).

Amb aquesta iniciativa l’Ajuntament de Palma  dóna resposta a les recomanacions que li proposa el Consell Social de la Llengua per a millorar l’ús lingüístic del català i converteix Palma en un agent important de la promoció de la llengua. A més, aquesta acció no fa més que concretar disposicions municipals, les quals al seu torn responen al mandat estatutari segons el qual normalitzar la llengua catalana ha de ser un objectiu dels poders públics de la comunitat autònoma (art. 35) o al que preveu l’art. 4 de la Llei de normalització lingüística: “Els poders públics han d’adoptar les mesures necessàries per a fer efectius la promoció, el coneixement i l’ús normal de la llengua catalana.”

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email