Palma, 9 de juliol de 2020- El tinent de batle de Cultura i Benestar Social, Antoni Noguera, ha donat comptes aquest dimecres al Consell Municipal de la Cultura de les mesures posades en marxa des de la regidoria per pal·liar els efectes de la crisi provocada pel COVID-19. Noguera ha explicat el pla de xoc engegat per l’àrea que es concreta en un decàleg de mesures entre les quals destaca una convocatòria d’ajudes que ascendeix a 300 mil euros: convocatòria d’ajudes per a espais culturals (150 mil euros), per a projectes de producció i dinamització cultural de la ciutat (100 mil euros) i la contractació de projectes d’investigació, creació o producció en les arts visuals (50 mil euros).
El pla de xoc també inclou d’altres mesures com ara la millora de les condicions de contractació, el pagament del 100 per cent de la recaptació de taquilla, l’aposta per la contractació de companyies i artistes locals o l’agilització de pagaments de factures i serveis. “Des d’un primer moment hem estat conscients de les dificultats per les quals passa el sector de la cultura, un dels més malmesos per la crisi sanitària que patim. Per això des de les institucions volem donar el màxim suport al sector amb aquestes mesures que anam complint punt per punt”.
L’equip de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Palma també ha aprofitat per repassar l’estat de les infraestructures culturals de la Ciutat. En aquest sentit, Noguera explicà que Palma tendrà les primeres sales d’assaig públiques, “complint així un reclam històric del col·lectiu musical i al qual donam resposta amb aquest nou equipament cultural”, ha emfatitzat Noguera. Es tracta de la construcció de 10 mòduls per a les sales d’assaig, un per a serveis sanitaris i un per a oficines de gestió administrativa del espais, que s’ubicaran en un solar de propietat municipal al carrer de Zuloaga amb Jacint Verdaguer, al barri de Son Fortesa.
Antoni Noguera: “hem explicat el nostre compromís amb el teixit cultural de la Ciutat i recollim la petició del sector de mantenir el suport institucional al món de la cultura”.
En la mateixa línia de complir els compromisos adquirits, Noguera compartí que la fàbrica de Can Ribes es convertirà en un centre de circ previsiblement a finals del 2021. Recentment la Comissió de Patrimoni del Consell i també la de Centre Històric han donat llum verda al projecte. Així, Can Ribes disposarà d’una sala d’entrenament i posada en escena, sales de creació, una sala polivalent i un espai per a oficines. A nivell tècnic s’actuarà a l’interior i a l’exterior de l’edifici industrial: es consolidarà la façana i es crearà un espai obert a l’interior perquè pugui acollir el centre de circ. “Per a nosaltres és una gran notícia, que Can Ribes aculli un centre de creació de circ vincula l’art als barris vulnerables, impulsa la cultura i esdevé un motor d’inclusió social”, ha dit Noguera.
També es troba en procés la conversió de l’Antiga presó de Palma en un espai de creació i innovació al servei del barri i de la ciutat, tal com reclamaven diverses entitats veïnals i col·lectius culturals. El projecte es divideix en tres fases i ara mateix es troba a la meitat del procés: en aquests moments es fa feina en la segona fase ampliant l’espai disponible amb un dels patis. L’objectiu de la tercera intervenció és que part dels edificis estiguin operatius per albergar centres de creació; en concret el CAC, que depèn de la Direcció General d’Arts Visuals de l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Palma, i el centre per a actors i actrius. D’aquesta manera, la presó complirà molt prest amb l’objectiu de convertir-se en un espai de dinamització cultural de la ciutat. “Volem que l’antiga presó es converteixi en un espai dinàmic per al teixit cultural de la ciutat, agrupant centres de creació per la cultura”, ha explicat el regidor.
També es donà compte que el mes de juliol l’estudi d’arquitectura d’Elies Torres–Martínez Lapeña, entregaran el projecte executiu de les obres de rehabilitació de les Torres del Temple d’acord al pla d’usos que contempla l’obertura pública de l’edifici com a espai museístic destinat a presentar la Palma de les tres cultures: jueva, musulmana i cristiana. Aquest espai forma part del Museu d’Història de la Ciutat.
D’altra banda, la setmana que ve el Consell municipal de la Cultura prepararà la proposta de membres dels jurats dels premis Ciutat de Palma, i que enguany incorporen la categoria de periodisme i patrimoni gastronòmic. El Consell està integrat per les associacions més representatives del sector cultural de la ciutat, professionals de reconeguda trajectòria en l’àmbit de la cultura, tècnics municipals i representats dels grups polítics del consistori.