Palma, 18 de juliol de 2020.- El tinent de batle de Cultura i Benestar Social, Antoni Noguera, juntament amb la coordinadora General de l’àrea de Cultura, Francisca Niell, i els directors generals de Música i Arts Escèniques, Miquel Àngel Contreras, i el de promoció i difusió cultural, Marcos Augusto, han donat comptes, aquest dissabte, dels projectes i iniciatives culturals engegats durant el primer any al capdavant de la regidoria i com es lligarà aquesta feina a la dels pròxims anys. “Som conscients que la crisi del COVID-19 ho ha capgirat, però la nostra tasca com a representants públics és vetllar pel sector i per això hem posat en marxa el pla de xoc, que anam complint punt per punt”.
El regidor ha destacat com una de les mesures més importants l’augment de pressupost de l’àrea. Cultura compta amb un 20% més de pressupost durant aquest any. Segons ha explicat Noguera, això ha fet que cultura tengui més marge per donar solucions a les necessitats del sector que s’han vist incrementades i agreujades a causa de la crisi sanitària i el tancament dels espais culturals durant el confinament.
Aquests són els punts més destacables de la feina feta per la regidoria aquest primer any de legislatura:
- Pla de xoc
Fruit dels necessitats derivades de la crisi per la COVID-19, l’àrea de Cultura ha posat en marxa un pla de xoc especialment dissenyat per donar respostes a les necessitats del sector cultural:
-La convocatòria d’ajudes per a minimitzar els efectes negatius de la COVID-19 en el sector cultural triplica la seva dotació fins als 150.000 € i la convocatòria per a projectes de dinamització cultural de la ciutat i altres iniciatives culturals arriba als 100.000 euros. La convocatòria de contractació de projectes d’investigació, creació o producció en les arts visuals, l’anomenada Crida Artística, dotada amb 50 mil euros va ser rebuda amb entusiasme i s’hi van presentar 188 projectes.
-Ajornament de les activitats afectades pel tancament dels espais culturals i avançament del 50% del caixet. Cap activitat cultural organitzada per l’Ajuntament de Palma ha suspès sinó que s’ha reprogramat en els pròxims mesos. L’Ajuntament assumirà les despeses generades per aquest ajornament i s’abonarà el 50% del caixet o preu del contracte per endavant en concepte de preparació i producció.
-Millora de les condicions de contractació. Tots els espectacles ajornats i els nous que es programin al llarg de la temporada 2020-2021 milloraran les seves condicions de contractació.
-Pagament del 100% de la recaptació de taquilla dels espectacles programats en els teatres municipals.
-Contractació de companyies i artistes locals: es prioritzarà la contractació de companyies, músics i artistes locals en els cicles de Música i Art Escèniques de la temporada 2020-2021, sempre garantint la qualitat de la programació.
-Manteniment de les convocatòries habituals: els ajornaments d’activitats no aniran en cap cas en detriment de les convocatòries per a la contractació d’espectacles previstes per a la temporada 2020-2021.
-Facilitar l’ús dels espais municipals al sector cultural mitjançant protocols de col·laboració.
-Agilitació de pagaments de factures i serveis.
-Compromís de diàleg constant amb el sector.
- Activitats també als barris i per als infantils
Amb l’objectiu de descentralitzar l’activitat cultural, s’ha fet arribar la cultura també als barris de Palma, amb especial atenció als més vulnerables i en coordinació amb Benestar Social:
-Cicle de música antiga: aquest cicle se celebra tradicionalment a les esglésies de Palma durant la tardor. El 2019 arribà a diferents barris reivindicant també el seu patrimoni.
-Festival Jazz Palma: el festival es recuperà enguany després de 30 anys sense fer-se i arribà a 5 barris de ciutat, amb activitats diverses com vermuts jazz, activitats infantils i concerts comentats a biblioteques.
-PalmaDansa: la situació sanitària no permeté que se celebrés amb normalitat, però per no defallir en el compromís amb el sector es programaren activitats de dansa locals a l’estiu. Emmarcats en el Pla d’Infància d’estiu de l’Ajuntament també algunes de les seves activitats arribaran a les barriades.
-Cinema: el cinema a la fresca arribarà a 10 barris vulnerables de Ciutat, en col•laboració amb Benestar Social i també dins el Pla d’Infància d’Estiu liderat per la mateixa àrea.
-Palma de Primavera: reprogramat també a l’estiu, amb activitats a barris i tallers socials.
-Banda de música: també la banda de música ha aterrat als barris vulnerables de la ciutat, tant dins el seu projecte social anual (Centre d’Educació Especial de Son Ferriol, CEP de Son Canals, residències) com en format concert de carrer dins el Pla d’Infància d’Estiu (en total, 15 concerts al darrer any)
“En total 37 activitats (entre espectacles, tallers, concerts familiars, etc.) de la programació cultural de música i arts escèniques, s’han fet als barris vulnerables de Palma”, ha explicat Noguera.
- PopRock i Festival de Jazz
Per la seda banda, el director general de Música i Arts Escèniques, Miquel Àngel Contreras, ha posat èmfasi en la recuperació de programes històrics com el concurs Pop Rock i el Festival de Jazz, dos cicles que l’Ajuntament ha tornat a posar en marxa. “El concurs PopRock serà un espai de promoció i difusió, amb la qual cosa aconseguim dos objectius de la legislatura: augmentar l’oferta cultural de la ciutat i fer costat als creadors”, ha explicat Noguera.
Pel que fa al festival de Jazz un total de 5.820 persones han participat en les activitats que es varen celebrar a Palma del 13 al 23 de febrer. Una vintena de les propostes eren escolars, i s’arribà a 200 alumnes de diferents centres educatius de Palma. A les activitats complementàries, com són les infantils als barris, vermut jazz, els quatre concerts de l’Hotel Saratoga, les dues projeccions o l’actuació a la Biblioteca de Sant Jordi, es calcula que hi han acudit més de 2.000 persones.
- Recuperació del patrimoni i projectes d’inversió: Torres Temple, Can Ribes, Castell de Bellver i antiga presó de Palma
Per la seva banda, la coordinadora general, Francisca Niell, ha explicat els Projectes d’inversió de l’àrea. Aquest any s’han aprovat els projectes de Castell de Bellver, Can Ribes i també s’ha entregat el de Torres del Temple, que serà part del futur museu de la Ciutat, amb un projecte que suma un pressupost total de 69.426 euros. També es troba en procés la conversió de l’antiga presó de Palma en un espai de creació i innovació al servei del barri i la ciutat, tal com reclamaven diverses entitats veïnals i col·lectius culturals.
Can Ribes, la fàbrica de la segona meitat del segle XIX situada a la Soledat, esdevindrà un centre de creació, formació i recerca de les arts del circ després que s’hagi aprovat la seva catalogació. “Volem relacionar el circ i les arts amb la regeneració de barris vulnerables. Això provoca un impacte positiu en els entorns urbans on es desenvolupen aquestes mostres i pràctiques”
Una altra actuació important és la de preservació i restauració patrimonial dels béns artístics de Palma. En aquest apartat destaca la restauració de diverses obres del parc escultòric de la ciutat, pressupostat en uns 100.000 euros. L’obra Device root out evil, de Dennis Oppenheim, va ser la primera a restaurar-se, seguida del conjunt escultòric de Josep Guinovart. També es rehabilitaran altres peces emblemàtiques de Ciutat, on hi ha escultures de Miró, Calder i Chillida, entre altres.
Juntament amb les escultures és restauraran altres rellevants béns patrimonials, com l’Arca de les Insaculacions, les teles de Ribes que donen accés a l’ajuntament, entre altres.
“Aquesta cura del patrimoni és una necessitat històrica, ja que és part del patrimoni de la nostra ciutat. Les escultures han sofert un procés de degradació d’anys i és hora de restaurar-les”, ha dit el tinent de batle.
- Sales d’assaig
Durant aquest any també s’ha adjudicat la construcció de 10 sales d’assaig modulars a un solar municipal situat al carrer Jacint Verdaguer per valor de 458.000 euros. Les obres finalitzaran abans que acabi 2020, així que dins enguany el projecte serà una realitat. Es tracta d’un reclam històric dels músics de ciutat. Els mòduls també comptaran amb unes oficines de gestió administrativa.
- Casal Solleric, Arts Visuals i bones pràctiques
El regidor també ha destacat el compromís amb les bones pràctiques i amb les convocatòries obertes per projectes, treballades juntament amb el teixit associatiu.
Cal destacar la signatura amb l’Associació d’Artistes Visuals de les Illes Balears (AAVIB) d’un protocol de 13 punts que posava l’èmfasi en la llibertat de creació, expressió i dignificació dels creadors. El document també recull tota la relació entre artistes i la institució, basada en la confiança mútua i la lleialtat. “Es tracta d’un document que el que fa és garantir la total transparència del funcionament de la regidoria de cultura”.
Un altre compromís amb la transparència en el sector artístic és l’elecció mitjançant concurs de la nova directora general d’Arts Visuals, Aina Bausà. Un jurat independent va seleccionar la proposta de direcció de Bausà entre diferents projectes. “A dia d’avui, tenim un casal dinàmic on han exposat, per exemple, artistes del nivell de Joan Morey o Javier Peñafiel”, ha dit Noguera.
- Nova APP
Per primera vegada tota la programació cultural de Palma es troba unificada a l’APP Palma Cultura, i tot a l’abast de la mà. A la nova aplicació d’activitats culturals hi ha una agenda amb les activitats impulsades per l’Ajuntament i també per altres institucions públiques i pel sector privat. Aquesta eina permet filtrar segons el tipus d’esdeveniment i disposa d’un apartat de llocs destacats i multimèdia en els quals es pengen vídeos de les activitats municipals. “És una eina que hem implementat en temps de COVID, ara que el paper no està recomanat. És un calaix de sastre on recopilar tota la programació i anar-la enriquint”, ha explicat Noguera.