Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Saó dóna el tret de sortida del Festival Cançons de la Mediterrània que comença aquest dilluns a Ses Voltes

Palma, 20 de juliol de 2020- Aquest dilluns 20 de juliol comença el Festival Cançons de la Mediterrània a Ses Voltes, amb una sèrie de concerts que se celebraran diàriament a les 21:30h en aquest emblemàtic espai de Palma, fins al dissabte 25 de juliol. 

Tres anys després de la recuperació d’aquest històric festival de les nits d’estiu a Palma, enguany, seguint els objectius del Pla de Xoc de la regidoria de Cultura i Benestar Social per pal·liar els efectes de la Covid-19 al sector cultural, el festival Cançons de la Mediterrània consistirà en una programació 100% local.

Autors com Joana Gomila o grups mítics de la música d’arrel de les Illes Balears com Aires Formenterencs actuaran a l’escenari d’aquest emblemàtic espai de Palma. A més, divendres 24 de juliol se celebrarà un homenatge a un dels grups referents de la música popular de Menorca, Traginada, amb la participació i la particular visió de solistes menorquins tan reconeguts com Cris Juanico, Maria Camps, Clara Gorrias, Anna Ferrer, Miquel Mariano i Guiem Soldevila. En aquesta edició hi actuaran també els grups Saó, Nafas Ensemble i els Grollers de Sa Factoria.

Cal remarcar que per tal de poder donar compliment a les normatives sanitàries actuals de control d’aforaments i d’evitar aglomeracions innecessàries, tothom que vulgui assistir als espectacles d’aquest estiu haurà de descarregar-se prèviament la seva invitació a través de l’APP Palma Cultura, així com de la web www.palmacultura.cat. Allà s’hi podrà trobar tota la informació al detall.

De la mateixa, s’han establert dues franges horàries per accedir al recinte de Ses Voltes, pel qual es demana al públic que hi assisteixi dins l’horari establert a la invitació. L’accés a Ses Voltes serà exclusivament pel passeig de Baix Murada (Parc de la Mar des de l’Avinguda Antoni Maura). Finalment, es demana que es respectin les indicacions de l’organització per tal d’assegurar un correcte compliment de les mesures de seguretat front a la covid-19 així com  recordar també que segons la normativa sanitària vigent serà obligatori l’ús de mascareta per part del públic.

La programació:

20 de juliol. 21.30h. Ses Voltes

Saó

José “El Piru” (guitarra), Juanan Torandell (contrabaix) i José Llorach (percussió) creuen els seus camins. El resultat és un repertori de collita pròpia, sense etiquetes i carregat de força i subtilesa. Saó es gesta a l’illa de Mallorca i beu de les fonts del flamenc, la música africana, el jazz o la música  mediterrània, creant un diàleg espontani de les improvisacions i les dinàmiques. Per a aquest concert comptaran amb la col·laboració de Cris Miguel amb la veu i Sara Caballero amb el violí. Un viatge de petit format, però de gran obertura de mires.

21 de juliol. 21.30h. Ses Voltes

Aires Formenterencs

Aires Formenterencs es constitueix com a grup a Formentera el març de 1989 i el formen fins avui: Bartomeu Joan Escandell “Xumeu” (veu, guitarra acústica, flauta i tambor), Francesc Ferrer Serra “Xico” (veu i guitarra espanyola) i Santiago Marí Escandell “Santi” (veu, llaüt i castanyoles).

La seva música és netament mediterrània i parteix de la base instrumental, musical i literària tradicional de les Pitiüses. Els elements inspiradors del seu repertori són els naturals de la seva illa: la mar, la sal, la terra, la gent, etc. A partir dels instruments tradicionals, com les castanyoles, el tambor, la flauta i l’espasí, fusionats amb altres de més moderns, han forjat un so personal.

Participen de nou a Cançons de la Mediterrània per a presentar-nos el seu darrer treball discogràfic, Mar entre Terres, acompanyats de Miquel Brunet, Pau Mas i Eduard Riera.

22 de juliol 21.30h. Ses Voltes.

Nafas Ensemble+Efrén López+Christos Barbas

Nafas EnsembleEfrén López i Christos Barbas s’ajunten en aquesta ocasió per a oferir un programa combinat de composicions originals en el qual amalgamaran tota la seva sapiència i bagatge musical.

Tots ells ens endinsaran gradualment en els seus diferents mons estètics. D’una banda el d’Efrén López, nedant constantment en la inspiració de la forta i rica tradició de la música mediterrània oriental i amb una aportació multiinstrumental i virtuosa extraordinària; d’altra banda el de Nafas Ensemble, on la força i l’espontaneïtat de les seves composicions troben en el contemporani el seu ingredient més preat. Per a completar el triangle, el finíssim i elegant intèrpret de ney i també compositor, Christos Barbas, ens banyarà amb el seu exquisit so.

Efrén López, ( ud, laouto, oğur sazı, rabab, tanbur, kudüm, viola de roda).

Christos Barbas, ney i acordió

Enric Pastor, violí i viola

Dmitry Struchkov, violoncel

Wojtek Sobolewski, contrabaix i percussió

23 de juliol. 21.30h. Ses Voltes

Joana Gomila & Laia Vallès. Paradís.

Amb el seu anterior treball Folk Souvenir, la cantant manacorina Joana Gomila va sacsejar el món de la música tradicional amb una manera de fer tan personal com atrevida. Hi ha hagut pocs discs que hagin capturat de manera tan fidel l’ànima mateixa d’aquestes tonades, en part, paradoxalment, per la seva capacitat d’alliberar-les de les cotilles i reimaginar-les des de punts de vista calidoscòpics. En el seu nou treball, Paradís, Gomila parteix d’un nou format a duo amb Laia Vallès amb qui fa anys que col·labora. Amb un so cada cop més expansiu i transgressor (teclats, sintetitzadors, samplers) aprofundeixen en l’esperit de recerca i experimentació que va donar impuls al seu debut, i a la vegada n’eixamplen el llenguatge sonor incorporant cançons de composició pròpia, doblant-ne l’ambició i llançant-se de cap a l’aventura. Amb Joana Gomila no existeix res semblant a la zona de confort. La seva música és sempre un repte. És precisament això el que la fa única.

24 de juliol. 21:30h. Ses Voltes

Menorca canta. Homenatge a Traginada.

Amb una història breu però fulgurant, el grup Traginada es va convertir en referent de la música popular, a Menorca i a fora de l’illa, en una època marcada per una realitat i un horitzó de canvis en la societat i en la cultura, amb el rerefons de la dignificació de la cultura popular i de la pròpia identitat col·lectiva. Volem recrear aquest sentit d’irrupció: sobretot, una nova manera d’entendre la música popular, que havia estat segrestada durant molts anys pel folklorisme d’una dictadura que la tenia relegada a l’àmbit purament domèstic i pintoresc, i més si era expressada en llengua diferent de l’única oficial del règim.

Més de 40 anys més tard, els millors solistes menorquins ens presenten la seva particular visió del repertori més conegut de l’històric grup, amb una aposta forta per una instrumentació acurada i alhora contundent, uns arranjaments musicals que toquen diferents estils i la força de la polifonia vocal.

Solistes: Maria Camps, Clara Gorrias, Cris Juanico, Anna Ferrer, Miquel Mariano i Guiem Soldevila

Direcció musical i artística: Annabel Villalonga i Joan Carles Villalonga

25 de juliol. 21.30h. Ses Voltes

Grollers de Sa Factoria + Yacine Belahcene

Amb l’objectiu que les Cançons de la Mediterrània siguin més que un festival, i veient la gran quantitat de projectes musicals que han sorgit a les xarxes en aquests temps de confinament, tan durs per als músics, vàrem proposar a dos grups, un de Mallorca i un de Barcelona, que treballessin en un repertori conjunt per a poder-lo presentar damunt l’escenari de Ses Voltes.

Tant Els Grollers de Factoria com en Yacine Belahcene i la seva banda acceptaren l’envit amb entusiasme, tot i les dificultats, i es posaren a treballar en línia: compartir repertoris, cercar les connexions musicals, aportar, gaudir i fer gaudir…

Els Grollers de Sa Factoria començaren el mes de gener de 1999, pocs dies abans de les festes de Sant Antoni a Santa Maria del Camí com un projecte de cercaviles per a animar les festes.

Avui, aquesta banda de 18 músics interpreta temes populars d’arrel tradicional i temes propis, tant en estat pur com esquitxats per elements més propis del funk, de la rumba, del rock o fins i tot del punk, en una proposta vital i festiva. Els denominadors comuns són: l’interès per la cultura popular, el compromís amb la terra, la curiositat per conèixer altres cultures, la lluita contra qualsevol tipus d’opressió social, econòmica o cultural… Aquests interessos els han duits a experimentar amb melodies, ritmes i instruments de tot arreu: gralls, tarota, flabiol i tamborí, xeremies, trompeta, saxofon, guitarra, baix elèctric, bateria, veus i tot tipus de percussió.

Yacine Belahcene transita el seu camí a través de la música viatjant entre les seves dues cultures, l’algeriana i la catalana, un camí que porta recorrent de fa temps amb altres projectes que ha liderat o en els quals ha participat com Cheb Balowski, Nour, Transadèlica, Rumbamaziga, Yacine & The Oriental Groove i Cafè d’Alger.

Aquest 2020 presenta el seu primer disc en solitari, Idurar (“muntanyes”, en amazic), un viatge des de les muntanyes de l’Atles fins a les nostres costes mediterrànies, amb una musicalitat valenta i sonoritats que ressonen als ports d’Alger, Marsella o Barcelona… fugint de qualsevol estereotip o estigma construïts des dels prejudicis generats pel poder mediàtic occidental i dels països del nord.

Idurar reivindica la mescla en la seva naturalitat, sense impostures artificials i sense cap tipus de complex per cantar en català, en amazic o en àrab algerià.

Amb aquest títol, Yacine Belahcene reivindica els seus orígens, tan propers i tan llunyans alhora, amb una sonoritat actual i contundent que promet fer-nos ballar des de la consciència.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email