Estam fent feina a la web. Perdonau les molèsties.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

El Casal Solleric presenta la col·lectiva “2022: Under Destruction”, comissariada per Adonay Bermúdez, guanyador de la Convocatòria de contractació de projectes de comissariat 2020

Palma, 24 de juliol de 2020.- Aquest divendres el tinent de batle de Cultura i Benestar Social, Antoni Noguera, la directora General d’Arts Visuals, Aina Bausá, el comissari de la mostra Adonay Bermúdez (telemàticament) i els artistes Mar Guerrero i Tomás Pizà han presentat l’exposició col·lectiva “2022: Under Destruction“. Bermúdez va guanyar la Convocatòria de contractació de projectes de comissariat línia 2 Planta baixa i Entresol. La mostra es podrà veure del 24 de juliol al 27 de setembre.

És la segona exposició fruit de  la Convocatòria de contractació de projectes de comissariat del Casal Solleric, després d’”Alrededores exentos de adultocentrismo” de Javier Peñafiel, comissariada per Jaume Reus. A la col·lectiva hi participen els artistes mallorquins Mar Guerrero i Tomás Pizà, a més de  Lara Almarcegui, Marlon de Azambuja, Sergio Belinchón, Donna Conlon & Jonathan Harker, Marla Jacarilla, Enrique Ježik, Eugenio Merino, Gema Rupérez . “He pogut treballar amb un grup d’artistes que admir i conec des de fa anys. Amb els mallorquins Mar Guerrero i Tomás Pizá ens coneixem des d’algunes residències artístiques que vaig portar a terme gràcies a la convidada de la galeria ADDAYA d’Alaró i l’Institut d’Estudis Baleàrics”

És la segona exposició fruit de la Convocatòria de contractació de projectes de comissariat del Solleric i hi participen els artistes mallorquins Mar Guerrero i Tomás Pizà, a més de  Lara Almarcegui, Marlon de Azambuja, Sergio Belinchón, Donna Conlon & Jonathan Harker, Marla Jacarilla, Enrique Ježik, Eugenio Merino, Gema Rupérez.

Es tracta d’una mostra que dialoga sobre una hipotètica crisi del totxo que s’implantarà a Europa el 2022, especialment a les ciutats on hi ha un lloguer amb una gran inflació, com és el cas de Palma. Segons la hipòtesi plantejada per Bermúdez, aquesta situació provocarà una mancança de lloguers disponibles i una forta gentrificació. Aquesta inestabilitat econòmica provocarà una reculada de l’estat social i un augment de la marginalitat urbana, és a dir, la població amb menys poder adquisitiu començarà a cercar espais caracteritzats per edificis abandonats, com voreres i carreteres en mal estat, la qual cosa també provocarà una important massificació. Constitueix un model socioespacial excloent i, en certa manera, agressiu, que obliga els ciutadans a acceptar un exili físic per a posteriorment acceptar-ne un de socioeconòmic, i viceversa, i que estableix una relació molt estreta entre ciutadania i espai urbà.

El comissari ha volgut traslladar totes aquestes situacions al context de Palma, qüestionant-se la capacitat que pot suportar una illa com Mallorca. Per a això, se serveix de tota una sèrie d’obres que o bé retraten el món de la construcció o bé han estat elaborades amb aquest tipus de material, les accepcions originàries de la qual han estat destruïdes pels artistes per a dotar-les d’un nou significat.

“Sóc nascut a les Illes Canàries i entenc molt bé el panorama de Mallorca, compartim aquesta dependència del turisme amb les mateixes conseqüències. És necessari el debat sobre aquest tema per demanar-nos quin model de ciutat volem”, ha explicat el comissari.

La mostra dialoga amb un hipotètic escenari de futur on la crisi del totxo assola tota Europa i aquesta inestabilitat econòmica provoca un retrocés social i un augment de la marginalitat urbana.

Situada a la planta baixa i l’entresol del centre, aquesta mostra és el resultat de la convocatòria per comissaris que va obrir el Casal Solleric, “un exemple de transparència i de compromís amb el manual de bones pràctiques”, ha destacat el tinent de batle de Cultura i Benestar Social, Antoni Noguera, a la vegada que ha explicat que “el Solleric, ara mateix, és un centre vinculat al pensament i a la matèria gris de ciutat. Amb exposicions com aquesta, sobre temes tremendament importants per a la nostra societat i per a la nostra ciutat com  és el econòmic que volem, el Solleric demostra que és qualque cosa més que un centre d’art: és un centre de pensament”

“La coherència i sensibilitat del comissariat Adonay Bermúdez ens fa transitar per un futur que està dins l’imaginari col·lectiu i al qual ens hi encaram a través de la visió diferenciada de cada artista. Un cop més, l’art parla de la vida, i també de les runes que deixa. Recomanam visitar-la tranquil·lament i participar del programa de tallers i conferències amb tota seguretat, hi ha temps fins el 27 de setembre”, ens diu Aina Bausà.

L’exposició va acompanyada del següent programa de mediació:

-Turista vs Flaneur. Del caminar com a resistència d’una ciutat assetjada. Taller amb l’artista Tomàs Pizà

Dimecres 29 de juliol de 17.30 a 20 h. Trobada al Casal Solleric

La mirada a través de l’anàlisi visual de dibuixar un edifici emblemàtic i una reflexió al voltant del mateix

-Taller Arquitectives per alumnes de primària

Dissabte 19 de setembre a les 10.30 h. Casal Solleric

-Conferència Dra. Joana Maria Socias

Dimecres 23 de setembre. Casal Solleric 19 h

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email