Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Cap a la diversificació econòmica de la ciutat: del Parc Agrari al Districte d’Innovació

El nou Pla General aposta per una transformació ecosocial: passar d’una economia basada en un alt consum de recursos, a la descarbonització d’una economia inclusiva i innovadora.

Palma, 28 de juliol de 2020.- La regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol, ha explicat avui en roda de premsa un altre dels punts claus del nou Pla General: la transició ecosocial i l’aposta cap a un nou model econòmic. “El punt de partida és passar d’una economia basada en un alt consum de recursos, a una economia descarbonitzada, tot apostat per una economia inclusiva i innovadora; en definitiva, una economia que posi les bases per una transició ecosocial”, ha dit Truyol.

Així doncs –ha afegit la regidora- “tenim per davant el repte de ser capaços de diversificar l’economia, fent front a l’emergència climàtica i fent possible la creació de llocs de feina de qualitat i qualificats. Volem una economia que doni resposta a les necessitats socials, però que al mateix temps ofereixi qualitat de vida a les persones que hi treballen. I per això és necessari evitar la fuga de talent: Palma és una Ciutat que atreu població, per això és imprescindible atreure i fitxar talent”.

Neus Truyol: “La crisi sanitària, social i econòmica post COVID ha posat en evidència que el canvi de model econòmic no pot esperar més. Apostam per una ciutat verda, sostenible i innovadora i ho fem amb 2 línies estratègiques molt clares: potenciar el Districte d’Innovació i garantir la sobirania alimentària”

“Amb el nou Pla General volem aportar les bases per construir un model econòmic sostenible ambientalment, just socialment i inclusiu i innovador econòmicament”. Per això el nou Pla General durà a terme una planificació integral del model urbanístic i socioeconòmic, amb l’objectiu de diversificar l’economia, generant nous ecosistemes d’innovació i desenvolupant cadascuna de les economies emergents que el 2017 la Unió Europea va reconèixer en el marc de l’Especialització Regional de les Illes Balears.

En aquest context avui la regidora ha presentat dos projectes pilots que l’àrea està avançant en el marc del nou Pla General com són el Districte d’Innovació del Nou Llevant  i el Parc Agrari. “Els fons europeus prioritzen projectes empresarials o de desenvolupament econòmic que protegeixin el medi ambient i s’adaptin al canvi climàtic, és per això que, tant el Districte d’Innovació com el Parc Agrari, van en aquesta línia. Volem que Palma sigui una ciutat verda, també pel que fa al seu model econòmic”

Districte d’Innovació

“Davant la certesa que necessitam superar una economia basada en el monocultiu turístic, hem de ser proactius i activar el tipus d’economia que volem. Per això, des de l’àrea de Model de Ciutat treballam per convertir el Nou Llevant i La Soledat en un Districte d’Innovació capaç de generar un ecosistema d’innovació potent, és a dir un entorn urbà que potenciï l’intercanvi d’experiències i coneixement”, ha assegurat Truyol. “Aquest àmbit de desenvolupament vol donar resposta a les necessitats de la ciutat però també apostar per la regeneració urbana d’aquestes barriades amb un alt nivell de vulnerabilitat. I per això hem d’evitar al màxim la gentrificació i aprofitar els solars que la Comunitat Autònoma i l’Ajuntament tenen per fer habitatge social”.

Per fer-lo possible és imprescindible fer una planificació integral del model econòmic amb el model urbanístic per tal que les economies emergents es puguin instal·lar de forma òptima al nostre territori. Aquestes són les economies emergents que vol promoure el Districte d’Innovació:

-Economia verda basada en l’adaptació al canvi climàtic, la millora de l’eficiència energètica i les energies renovables,

-Les industries culturals i creatives

-L’economia del coneixement, basada en la innovació digital i tecnològica.

 “Ens interessen les economies inclusives, això vol dir que la societat se’n pugui beneficiar a través de llocs de feina qualificats d’una banda i també fent que els veïns hi puguin participar”.

Amb aquest objectiu, l’àrea de Model de Ciutat ha treballat amb un conjunt d’experts dissenyant el Districte d’Innovació al Nou Llevant i La Soledat a partir dels següents quatre pilars:

-Lideratge de l’administració pública

-Creació de Coneixement de la Universitat

-Transferència del coneixement al sector empresarial

-Interacció amb la societat

En aquest sentit, destaca la conversió de l’antiga fàbrica de Can Ribes en un centre de circ que serà una realitat previsiblement a finals de 2021. Recentment la Comissió de Patrimoni del Consell i també la de Centre Històric han donat llum verda al projecte. L’equipament disposarà d’una sala d’entrenament i posada en escena, sales de creació i una sala polivalent, a més d’un espai per a oficines. Can Ribes vincularà l’art amb el barri de la Soledat, impulsarà la cultura i esdevindrà un motor d’inclusió social. “S’ha vist com les arts escèniques poden ser un punt de connexió entre les diferents comunitats que viuen al barri”.

D’altra banda, també és molt important el protocol signat aquesta setmana passada entre l’Ajuntament i la Universitat per impulsar aquesta nova zona urbana. El futur campus Palma Tech de ciència, tecnologia, enginyeries, art i matemàtiques, ha de ser un incentiu per a fer un centre de creació amb projectes a llarg termini a més d’introduir la universitat a la trama urbana i promoure la implantació d’un entorn digital a la societat capaç de traslladar el coneixement també a les empreses d’innovació.

“De cara al setembre cal constituir una mesa de treball on també hi han de ser presents, a més de l’Ajuntament de Palma i la Universitat, el Consell de Mallorca i el Govern Balear per tal hi hagi un òrgan de governança que impulsi el Districte d’Innovació. La implicació de totes les administracions i també la capacitat d’incorporar l’empresa privada serà imprescindible per a l’èxit d’aquest projecte”. “Volem convidar a la resta d’institucions a participar activament a fer realitat el Districte d’Innovació, que és il·lusionant, que és valent i que és realista. Són els tres ingredients essencials per aconseguir la transformació per a la qual fem feina”

Parc Agrari

“Fins ara el sòl rústic ha estat entès com el sòl no urbanitzable, és a dir, un sòl amb expectatives de ser urbanitzat”. El Nou Pla General dota de projecte el sòl rústic, tot cercant tres objectius claus:

1.Sobirania alimentària

2.Ajudar a tancar el cicle de l’aigua (reg amb aigua regenerada, recàrrega dels aqüífers, preparació del territori enfront de futures sequeres)

3.Com a espai d’esvaïment de proximitat, integrant la perspectiva agrària

“Ara més que mai s’ha evidenciat la necessitat de disposar d’un cicle productiu local en l’àmbit de l’alimentació, i el Nou Pla General fa una aposta per garantir-lo amb la creació del Parc agrari. De qualque manera es tracta de fer d’aquests espais el “rebost” de Palma”: un territori de conreu i explotació agrícola per garantir la sobirania alimentària i la protecció del territori i el paisatge. Al mateix temps, eliminam la pressió d’especulació urbanística que ha viscut històricament el rústic de Palma”

Es determinen dues zones, Parc Agrari Nord i Parc Agrari Llevant, amb dos objectius: reafirmar la funció de l’espai productiu, agrícola i ramader, com a espai de cultura i com a espai ambiental i paisatgístic; i promoure la implantació d’aquells elements i infraestructures essencials per a la millora tecnològica de les explotacions agrícoles i ramaderes. El nou Pla General també estableix la necessitat de formular per a cada zona un Pla Especial que desenvolupi les determinacions i mesures necessàries per a l’adequada conservació, consolidació, dinamització, foment i millora del Parc Agrari.

“Ara i amb la crisi sanitària i social provocada pel COVID-19 els objectius del Parc Agrari es fan més visibles i necessaris que mai. Davant l’emergència climàtica que pateix el planeta és imprescindible que comptem amb sòl fèrtil per garantir la sobirania alimentària i apostar pels aliments quilòmetre 0. Estam satisfets d’haver impulsat des de l’àrea de Model de ciutat un projecte capaç d’incorporar administracions i entitats socials perquè això demostra que és un projecte de consens amb l’objectiu de millorar la vida de la ciutadania”.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email