CooperacióCultura

L’art i la música sumaran esforços en la lluita contra la COVID-19 a l’Índia

Palma, 27 d’agost de 2020.- El tinent de batle de Cultura i Benestar Social, Antoni Noguera, la delegada de la Fundació Vicenç Ferrer a les Balears, Isabel Pizà, el comissari d’Art, Antoni Torres i l’artista Albert Pinya han presentat avui a Can Oms “D’Anantapur a Bellver, la resiliència dels Mata Ombres”, una jornada solidària que tendrà lloc dia 5 de setembre al Castell de Bellver per sumar esforços en la lluita contra la pandèmia a l’Índia.

“La Fundació necessita seguir sumant suports per fer front a la situació de crisi humanitària provocada per la COVID-19 a l’Índia, amb més de 2,6 milions de casos, un dels països amb més contagis del món. Aquesta jornada vol fer una crida a la població balear per poder atendre més persones dels sectors vulnerables de l’Índia rural, que permeti fer-los arribar atenció sanitària, la distribució d’aliments i desenvolupar iniciatives de sensibilització, prevenció i conscienciació per afrontar la pandèmia”, ha explicat Pizà.

Antoni Noguera ha incidit en la idea que “no volem que la pandèmia deixi ningú enrere, enlloc. Per això estam satisfets de poder col·laborar amb una iniciativa com aquesta, que vincula l’art i la solidaritat. D’una banda ens referma en el compromís que la cultura és una eina que ens permet transformar la realitat i d’una altra la necessitat que els poders públics centrin la seva actuació a minimitzar els efectes de la pandèmia entre la població i els actors socials”

Jornada Solidària

La Jornada Solidària tendrà lloc dissabte dia 5 de les 10 del matí a les 23 del vespre i uneix l’art i la música amb l’objectiu de mobilitzar la població per tal de promoure un món més just i equilibrat.

Un dels plats forts de la jornada és l’exposició de les obres de 8 artistes que integren la tercera edició de Mata Ombres, realitzades en temps de confinament i que són una reflexió del viatge que realizaren al febrer del 2020 a l’Índia. Ja fa diversos anys que la Fundació establí aquesta col·laboració amb artistes i ja són una trentena els que hi han participat. En aquesta ocasió es podrà veure les obres d’Amparo Sard, Cristina Torbellina, Doralice Souza, Pep Guerrero, Tomeu Coll, Rif Spahni, Samuel Almansa, Zulema Bagur i Albert Pinya. L’exposició s’inaugurarà dia 5 de setembre i romandrà oberta fins el 15 de setembre.

L’artista Albert Pinya és l’autor del cartell de la jornada, “una imatge inspirada en “Hanuman”, un dels principals déus hindús i un dels pocs déus de l’hinduisme que adora tota la població en el seu conjunt. Representa força, generositat, compromís, determinació i constància. Els hinduistes l’invoquen en temps difícils. També simbolitza l’energia i el coratge, el benestar de tots els éssers. Ara més que mai necessitam una bona dosi d’aquesta energia, d’aquest coratge i d’aquesta determinació per enfrontar-nos a la incerta realitat”

“Aquesta exposició és molt més que una col·lecció d’obres d’art de les Illes Balears: és una exposició d’emocions, de solidaritat i d’aventures. Ha arribat l’hora de veure-les, de submergir-vos, en l’ambient solidari i d’intentar descobrir el que els artistes han sentit”, ha convidat el comissari d’art, Toni Torres.

Una diada que comptarà també amb altres iniciatives culturals al Castell de Bellver:

– 21.30 h concert de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears. En el marc d’“Estius Simfònics”, l’Orquestra ha volgut donar el seu suport a la gent de l’Índia rural, les entrades es poden adquirir online.

– De les 17 a les 19.00 hores l’artista Cristina Torbellina farà caricatures als visitants que ho desitgin.

– Exposició “Treballadores, ants”. Es tracta de 92 escultures de formigues intervingudes per artistes de Balears que fan diferents interpretacions de la força de la dona a la seva societat i a qualsevol cultura. La iniciativa compta amb el suport de la Universitat de les Illes Balears.

– 20.00h presentació del catàleg artístic “D’Anantapur a Camelle, passant pel Mediterrani” un recull de l’exposició de Mata Ombres, al seu pas pel Castell de Bellver per després anar a Galícia: la mirada solidària i reflexiva a través de l’art i els seus protagonistes.

La Radiotelevisió pública, IB3, donarà cobertura i difusió a la jornada.

La tasca de la Fundació Vicenç Ferrer

L’ONG ha reorganitzat la seva activitat al país, tot prioritzant l’atenció sanitària entre la població dels estats del sud del país on treballa i la prevenció de l’expansió de la COVID-19 entre la població. Actualment, l’ONG atén als seus hospitals 3.000 pacients i du a terme iniciatives de sensibilització entre la població, a través de murals i obres de teatre. També ha fabricat 4 milions de mascaretes que s’han repartit entre professionals essencials i població local i s’ha assegurat la distribució d’aliments diàriament als col·lectius més desafavorits afectats per la pandèmia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *