Cultura

Escena, el programa d’arts escèniques dels Teatres Municipals, oferirà un total de 8 espectacles entre octubre i febrer

Palma- 28 d’agost de 2020.- El director general de Música i Arts Escèniques, Miquel Àngel Contreras, ha presentat avui matí al Teatre Mar i Terra els vuit espectacles del programa Escena que tendran lloc d’octubre a febrer. L’acte ha comptat amb la presència de Joan Gomila, Kiko Barrenengoa, Victoria Kersul, Joan Fullana, Joan Porcel, Lina Mira, Lluki Portes i Lucía Sánchez, en representació d’algunes de les companyies i creadors que en formaran part.

Escena és el programa d’arts escèniques dels Teatres Municipals de Palma, que, des de fa uns anys, ofereix una programació estable de teatre, dansa i circ. La confecció del programa es realitza a través d’una convocatòria amb dos terminis anuals, a través d’una comissió de valoració de les propostes. “Cal destacar que a la darrera convocatòria gairebé es triplicaren les propostes presentades, el que demostra que aquest programa es va consolidant”, ha afirmat Miquel Àngel Contreras.

A més, Contreras ha recordat que “els criteris de valoració de les propostes varen ser fruit de diàleg i consens amb el sector, el que ha provocat que el programa reforci el seu compromís amb la creació illenca però també amb un augment d’espectacles que s’estrenaran dins aquest programa”. Així, d’octubre a febrer els Teatres Municipals comptaran amb un total de vuit espectacles, dels quals cinc seran estrenes.

Cal destacar que alguns d’aquests provenen de la programació dels mesos anteriors, i que no es pogueren realitzar a causa de la declaració de l’estat d’alarma, als quals se li han de sumar aquells que formen part de la programació habitual. Segons Contreras: “les primeres setmanes de l’estat d’alarma vàrem elaborar un Pla de Xoc des del consens amb el sector,  amb el compromís de no suspendre cap activitat i que tot allò que es reprogramàs no afectàs la programació habitual. I així ho hem fet”. “A més, el sector de les arts escèniques ens va demanar que donàssim suport a la creació local, apostant per la presencialitat i reforçant la confiança dels públics. Hem demostrat que som capaços de fer cultura segura”, ha afegit el director general.

Així mateix, Contreras ha recordat que: “seguint el Pla de Xoc hem millorat les condicions de contractació d’aquests espectacles: augmentant un 20% els caixets però també donant el 100% de la recaptació de la taquilla a les companyies”.

El programa s’inaugurarà el 9, 10 i 11 d’octubre al Teatre Mar i Terra amb “Un fill del nostre temps” (La Fornal d’Espectacles), una obra d’Ödön von Horvath, sobre els bombardejos del País Basc per part dels nazis i amb la qual La Fornal d’Espectacles pretén reflexionar sobre l’actual augment de les ideologies ultres arreu d’Europa, “que s’aprofiten de la crisi i la desesperança per a manipular les persones amb eslògans demagògics i populistes”.

Seguidament, el 24, 25 i 26 d’octubre el Mar i Terra acollirà l’estrena total de “Rent me bitch” (Cia. Las primas de Bàrbara), una peça que, sota la direcció i dramatúrgia de Marina Salas, vol parlar sobre la problemàtica d’accés a l’habitatge per part del jovent.

El 6, 7 i 8 de novembre serà el torn de “Las dos en punto” (Cia. As Marias), on Lluki Portas i Lucía Sánchez interpreten Maruxa i Coralia Fandiño, dues germanes de Santiago de Compostel·la de família anarquista que cauen en la marginació social després de rebre abusos per part de l’opressió franquista durant la Guerra Civil. Dues dones recordades per tot Santiago que es passejaren pels carrers de la postguerra desafiant la desigualtat de gènere i lluitant per la vida creant un món propi de bogeria en un espai ple de revolució i convicció.

“Test” (Baal Dansa i Griot) s’estrenarà a Palma els dies 20, 21 i 22 de novembre al Teatre Municipal Xesc Forteza. “Test” és un procés de recerca creativa interdisciplinària amb la finalitat de qüestionar el pensament i la possibilitat de llibertat de l’ésser humà; a través d’un enfocament plàstic i estètic mitjançant la sinergia entre la música (Kiko Barrenengoa), la dansa (Catalina Carrasco) i el videoart (Pedro Servera).

La companyia l’Aviador estrenarà “Nompohobia” el 4, 5 i 6 de desembre al Mar i Terra. Miquel Àngel Raió dirigeix la seva darrera peça sobre la por a estar fora de contacte del telèfon mòbil i les angoixes sofertes pels usuaris d’aquests aparells. 

“Anatomia de la por” (9Espai Escènic) arribarà al Xesc Forteza el 29, 30 i 31 de gener. Es tracta d’un espectacle de creació col·lectiva amb dramatúrgia de Joan Fullana i coreografia de Mireia Sans Aleu, codirigit per aquests dos creadors, que parteix de la lectura i l’anàlisi del llibre del filòsof José Antonio Marina, de títol homònim: Anatomía del miedo.

El 12, 13 i 14 de febrer s’estrenarà “Clau – Ubuntu” al Teatre Municipal Mar i Terra, on Anna Berenguer i Lina Mira interpretaran dues dones que es troben enmig d’una reunió de veïnats. Amb idees radicalment oposades es barallaran per obtenir el favor dels assistents. Un joc de supervivència que determinarà quina línia de pensament s’imposarà, en un món líquid i postpandèmic on la reunió social s’ha vist alterada.

Finalment, el 26, 27 i 28 de febrer “Paradís” s’estrenarà a Palma al Teatre Mar i Terra, una obra dirigida per Xavi Núñez i interpretada per Sergi Baos que vol parlar de la “cara B” de la nostra illa, un “paradís” que no està exempt de l’exclusió social i de la visió “diferent” d’aquest paradís dels personatges que ens presenten.

El preu de les entrades per a tots els espectacles serà de 10€ anticipada i de 12€ a taquilla. La venda d’entrades i tota la informació al detall es trobarà a www.palmacultura.cat i a l’APP PalmaCultura.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *