Actualitat

Del 6 de setembre al 26 d’octubre torna el cicle de Cultura Jueva a Palma

Palma, 3 de setembre de 2020.- La coordinadora general de Cultura, Francisca Niell, juntament amb Albert Bonnín president de l’Associació de Memòria del Carrer, Manel Quadreny d’ARCA-Llegat jueu, Jacqueline Tobiass de l’Institut Cultural de Relacions Balears-Israel, Daniel Rotstein de Limud Mallorca i José M. Molina de la Comunitat Jueva, han presentat el programa de cultura jueva que tendrà lloc els mesos de setembre i octubre.

El primer diumenge de setembre és el dia Europeu de la Cultura Jueva i “ens sumam a aquesta iniciativa amb la primera activitat que és el concert de música klezmer a Ses Voltes”, ha explicat Niell. El programa inclou cine, música, taules rodones, conferències i rutes guiades pel Call. “L’objectiu és el de mantenir viu el llegat cultural jueu de Palma i enguany és de destacar el fet que la dona en la cultura i la història jueva i xueta és la gran protagonista del mes d’octubre”, ha remarcat la coordinadora.

Tobiass de l’Institut Cultural de Relacions Balears-Israel ha destacat la importància d’aquestes jornades. “Reforcen i recorden que a les illes està documentada la presència de la comunitat jueva des del segle V, tot i que els historiadors estan d’acord que haurien arribat devers el segle I”.

El programa inclou concerts, projeccions, conferències, rutes guiades i un cicle de les dones jueves a la història i a la literatura .

El programa s’ha treballat conjuntament entre les diferents associacions i la Regidoria de Cultura. Albert Bonnín, president de Memòria del Carrer, ha destacat el paper de la dona xueta des de les conversions fins a la seva assimilació a meitat del segle passat, un dels punts claus del programa d’enguany. “La dona xueta ha tengut un paper paral·lel al de la dona mallorquina, ja que les cultures estaven interconnectades. Eren les persones que ensenyaven les oracions i ritus de la cultura jueva als descendents”

Així, Quadreny, d’ARCA- Llegat jueu ha destacat que el cicle de cinema “el món jueu i el cinema” inclou quatre passis de pel·lícules de les quals dues són estrenes a Mallorca. En concret es tracta de “El viaje de Fanny” i “Cartas de Berlín”. La primera pel·lícula es projectarà a ses Voltes i la resta, en aquesta ocasió al cine Augusta.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *