Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Model de Ciutat col·labora amb la Xarxa de Ciutats per l’Agroecologia

Palma, 2 d’octubre de 2020.-  La regidora de Model de Ciutat, Habitatge i Sostenibilitat, Neus Truyol, i el director general d’Urbanisme Biel Horrach, han participat aquest dijous de la IV Trobada anual de la Xarxa de Ciutats per l’Agroecologia en la qual s’ha analitzat i compartit les polítiques alimentaries locals com a resposta necessària per a frenar els efectes del canvi climàtic.

“Ara i amb la crisi sanitària i social provocada pel COVID-19 els objectius del Parc Agrari es fan més visibles i necessaris que mai. Davant l’emergència climàtica que pateix el planeta és imprescindible que comptem amb sòl fèrtil per garantir la sobirania alimentària i apostar pels aliments quilòmetre 0″. La regidora Neus Truyol afirma que els objectius de Pla General, i entre ells la creació del Parc Agrari, estan completament alineats amb els eixos dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides i el Pacte de Milà sobre polítiques alimentaries urbanes (Milà, 2015).

La regidora afegeix que la col·laboració amb la Xarxa de Ciutat per l’Agroecologia va en aquesta direcció i és realment útil per tal de compartir experiències i projectes que promouen i reforcen sistemes alimentaris i per tant es comprometen amb la sobirania alimentaria i la planificació territorial.

Neus Truyol: ”La sobirania alimentària i la protecció del sòl agrícola és l’únic camí que garanteix un futur social i mediambiental sostenible. Un camí que ha tornat inqüestionable davant l’actual crisi social i sanitària”.

L’àrea ha participat de la jornada de treball d’aquest dijous i s’ha adherit a la Declaració de Valladolid per a l’impuls dels sistemes agroalimentaris locals davant les riscs globals. Concretament, la declaració fixa cinc àmbits prioritaris en els quals els signants es comprometen a dur a terme accions específiques. I aquestes són: Sistemes alimentaris sostenibles i resilients; Planificació territorial; Dret a l’alimentació; Activació comunitària; i Bona governança.

Entre la vintena d’ajuntaments participants de la Xarxa que han signat aquesta declaració de compromisos en polítiques alimentàries davant la COVID19 i la crisi climàtica hi ha Barcelona, Granollers, Madrid, València, Castelló de la Plana, Valladolid i Saragossa, entre d’altres.

Segons un informe presentat aquest dijous, les emissions d’efecte hivernacle del sistema agroalimentari mundial, que inclou activitats d’elaboració i processat, envasat, transport i distribució d’aliments, ascendeixen entre el 21 i el 37 per cent del total de les emissions i existeix una clara vinculació entre la intensificació agrícola i ramadera i el major risc d’aparició de pandèmies com ara la COVID 19. S’estima que el 31 per cent dels brots de malalties emergents (inclòs el VIH, ebola i zika) estan relacionats amb la invasió humana i la deforestació.

La Xarxa ha duit a terme una jornada aquest dijous per analitzar els sistemes alimentaris locals i l’àrea aporta la perspectiva del planejament urbanístic i el disseny del Parc Agrari.

“El Parc Agrari és l’eina de planificació territorial prevista en el Nou Pla General que donarà resposta a la necessitat de protegir els sòls agraris i altres recursos com són l’aigua i la biodiversitat. com a part de l’infraestructura blava i verda, i incorporar al planejament urbà instruments per a la protecció i foment de la producció agroalimentària local i sostenible.

Algunes de les ciutats que formen part de la Xarxa són Barcelona, Madrid, Saragossa, Valladolid, Lleida o Las Palmas, entre d’altres.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email