Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Cort presenta el pla el pla d’actuació a les galeries de la plaça Major

Palma, 8 d’octubre de 2020.- La regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyoll, i el regidor de Participació Ciutadana i Govern Interior, Alberto Jarabo, han presentat avui el pla d’actuació a les galeries de la Plaça Major.

La concessió de l’aparcament i les galeries comercials, que finalitzà el setembre de 2019, va encetar un període de reflexió sobre el conjunt format per la plaça, l’aparcament i les galeries comercials, pel que fa als seus usos futurs, al seu model de gestió, així com de quina manera es poden relacionar aquests espais amb els residents per tal d’aconseguir que esdevenguin un lloc útil per a la Ciutadania i es recuperi la seva estima.

Neus Truyol: El nostre objectiu és recuperar un espai fosc i degradat per rehabilitar-lo, recuperant-lo i posant-lo a l’abast de tothom”.  

Després d’una primera aproximació del que podria ser la intervenció a realitzar a la plaça Major i d’acord amb les propostes recollides per les diferents àrees municipals i el teixit associatiu de la ciutat (entitats socials, patronals del comerç, associacions de veïns, etc.), l’Ajuntament considera prioritari valorar el conjunt de necessitats detectades pel que fa als usos, criteris d’accessibilitat i possibles millores d’aquest espai. Tenint sempre en compte els acords assolits per l’equip de Govern municipal pel que fa als usos prioritaris i complementaris d’aquest espai com són ús comercial i d’emprenedoria, treball associatiu i comunitari i espai públic. Una proposta que es resumeix en què la Plaça Major sigui per a la gent i s’aposti per donar un ús social a les galeries.

L’àrea de participació ciutadana encetarà un procés participatiu previ al concurs d’idees que plantejarà Model de Ciutat. 

És per això que des de l’àrea de Participació Ciutadana es proposa aprofundir a les ideees propostes fins ara mitjançant un procés participatiu que impliqui a les diferents associacions ciutadanes, comerciants i professionals amb les quals es vol acabar de definir, al llarg dels pròxims mesos, la distribució precisa d’usos d’aquest espai.

Segons el regidor Alberto Jarabo “volem implicar al debat a les diferents entitats ciutadanes que anteriorment ja plantejaren propostes. Tot amb dos objectius clars: per una banda generar consciència social de la necessitat de recuperar aquest espai perquè els residents els tornin a estimar i a sentir com a propi i per l’altre establir la distribució dels seus usos”

Les propostes recollides a aquest procés participatiu s’estudiaran des del punt de vista tècnic, jurídic i econòmic per avaluar-ne la viabilitat. Pel caràcter simbòlic i la ubicació estratègica de la plaça i de tot el conjunt urbanístic d’aquest eix emblemàtic del Districte Centre, esdevé cabal l’elaboració de la memòria de criteris bàsics. Una eina que, a més, afavorirà la creació de sinergies entre les diferents àrees de l’Ajuntament i dels diferents agents socials implicats.

El procés participatiu és, per tant, la passa prèvia al Concurs d’Idees arquitectònic i de projecte de gestió de l’espai que durà a terme l’àrea de Model de Ciutat.

Aquesta segona fase començarà a principis de 2021 –data en què es preveu que finalitzi el procés participatiu-. El concurs d’idees comptarà amb un jurat mixt integrat per representants del consistori, professionals reconeguts i representants de l’àmbit social. El jurat serà l’encarregat d’avaluar els millors projectes. Uns projectes que podrien, a més, incorporar algunes de les aportacions fetes pels diferents col·lectius durant el procés participatiu.

Per a la regidora Neus Truyol “aquesta iniciativa permetrà q ue el disseny del nou projecte no surti dels despatxos sinó que contempli les aportacions  de la Ciutadania i les diferents entitats. El nostre objectiu és recuperar un espai fosc i degradat per rehabilitar-lo, recuperant-lo i posant-lo a l’abast de tothom”.

Els resultats d’aquest concurs d’idees podrien estar disponibles a finals del primer semestre de 2021. L’objectiu de l’àrea és poder iniciar la licitació a la tardor de l’any que ve.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email