Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Model de Ciutat suspèn la concessió de llicències a Son Güells durant un any

Palma, 13 d’octubre de 2020.- El Consell de Gerència d’Urbanisme ha aprovat avui la suspensió de la tramitació i aprovació de llicències urbanístiques de nova planta, reforma, rehabilitació i canvi d’ús en l’àmbit de l’Estadi Balear-Son Güells. La suspensió, que té un any de durada, evita qualsevol nou ús incompatible amb els usos existents, i també permetrà definir al Nou Pla General el planejament futur de forma coherent aquest àmbit amb usos comercials i d’habitatge.

En concret, el Nou Pla General aposta per una transformació urbana en aquest àmbit que permeti usos mixtos (residencial-terciari, però no ús industrial), conformi una prolongació de la trama urbana i una important reserva de sòl per a espais verds. La votació al CGU s’ha aprovat per unanimitat, per tant ha comptat amb el vot favorable dels representants de l’oposició i de les entitats veïnals i mediambientals.

Planta de formigó

Des del primer moment, l’Àrea de Model de Ciutat ha compartit la preocupació dels veïns i veïnes, usuaris de la Residència i Centre de dia pel projecte de construcció d’una planta de formigó a la zona per diversos motius:

Neus Truyol: “amb aquesta suspensió evitam possibles casos com el de la planta de formigó de Son Güells que es troba en tràmit a la CBMA i ja ha rebut els informes municipals i d’altres instàncies desaconsellant-ne la instal·lació”.

– Per anar en contra de la protecció del Medi Ambient, ja que aquesta planta provocaria l’emissió a l’ambient de partícules i renous, a més de l’afectació paisatgística i sobre la mobilitat.

– Per tal de garantir la salut dels veïns i veïnes de la zona, especialment els usuaris i residents de la Residència i Centre de Dia Son Güells on hi viuen persones menors de 65 anys amb malalties greus degeneratives. La pols, l’ús dels productes tòxics, el renou i el trànsit de vehicles pesants pot tenir efectes negatius.

La suspensió, que té un any de durada, evita qualsevol nou ús incompatible amb els usos existents, i també permetrà definir al Nou Pla General el planejament futur de forma coherent aquest àmbit amb usos comercials i d’habitatge.

– Per la incongruència que suposa dins el planejament. L’àmbit de Son Güells té una qualificació clau d’ús industrial intensiu. Aquest ús industrial és fruit d’una modificació normativa urbanística que el Partit Popular va aprovar entre el 2004 i el 2006 per permetre aquestes instal·lacions, un fet que va generar una incongruència d’usos i alterat el planejament anterior, que sí limitava aquesta llicència per la proximitat del solar a espais residencials, d’escoles i assistencial.

– Perquè no encaixa amb el planejament previst en el Nou Pla General. Ni tampoc amb els objectius del Pla Territorial de Mallorca per aquest àmbit que són, entre d’altres, donar a la via de cintura un caràcter més urbà, millorar la qualitat urbana de la ciutat en els límits amb la via de cintura, i delimitar els usos, i establir incompatibilitats. Per tant, els usos previstos en el nou planejament són el residencial i terciari.

“Per tots aquests motius, l’àrea de Model de Ciutat es va comprometre a analitzar totes les alternatives possibles per evitar la construcció d’aquesta planta de formigó en aquesta zona. I així ho va ratificar el Ple de l’Ajuntament de Palma aprovat el 30 de gener aprovat per unanimitat, amb dos acords d’actuació concrets”, ha recordat la regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol. En concret, aquests dos acords deien literalment: “El Ple de l’Ajuntament de Palma insta a l’equip de govern a requerir tots els informes pertinents per tal d’avaluar, amb col·laboració amb el Govern Balear, l’impacte a l’entorn d’aquesta infraestructura” i “El Ple de l’Ajuntament de Palma insta a l’equip de govern a treballar per proposar alternatives a aquest projecte per tal d’evitar prejudicis a l’entorn i als veïns i veïnes.”

“En aquest sentit, des de l’àrea hem requerit informes complementaris a la Conselleria de Salut, a la Conselleria de Benestar i la Conselleria d’Educació així com cartes dels directors dels centres educatius més properes, i tots desaconsellen la construcció d’una planta d’aquestes característiques en aquesta ubicación”, ha afegit Truyol.

Tots aquests informes, juntament amb un informe d’impacte ambiental elaborat per l’Oficina del Pla General han estat traslladats a la CBMA per a la seva consideració a l’hora d’emetre el seu dictamen definitiu per autoritzar o no la construcció de la planta, una decisió prevista per aquest mateix mes d’octubre.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email